Deelnemen is belangrijker . . .

Pierre de Coubertin Anefo2Pierre de Frédy (foto), baron van Coubertin (beter bekend als Pierre – baron – de Coubertin) leefde van 1863 tot 1937; hij leeft voort in de herinnering als dé grondlegger van de moderne Olympische Spelen. Een uitspraak die vaak geassocieerd wordt met Pierre de Coubertin is: “Deelnemen is belangrijker dan winnen”.

Dit is echter geen uitspraak van hem!
De Fransman zei ooit letterlijk: “L’important dans la vie ce n’est point le triomphe, mais le combat, l’essentiel ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’etre bien battu”! In het Nederlands is dit (vrij vertaald): “Het belangrijke in het leven is niet
de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen, maar om goed te hebben gestreden”!

Het ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ is dus een verzonnen, dan wel verkeerd geïnterpreteerd citaat! Gelukkig maar, want met uitzondering van een bierdrinkwedstrijd zou schrijver dezes zich geen enkele serieuze wedkamp kunnen voorstellen, waarin strijd onderhavig is aan deelname!
De letterlijke uitspraak van de Franse baron was dus bedoeld om sporters juist tot strijd te manen!
Zelf won Pierre de Coubertin op de Olympische Spelen van 1912 (Stockholm), onder het pseudoniem Georges Hohrod en M. Eschbach, de gouden medaille op het onderdeel . . . literatuur!?!
Dát waren nog eens tijden!

Dus deelnemers . . .

Deelnemers aan het komende NK Dammen Algemeen, ga a.u.b. mee in de denkwijze van Pierre de Frédy en strijd voor de overwinning; laat u op voorhand niet imponeren door een ‘papieren’ nadeel, zoals bijvoorbeeld het ratingverschil!
Angst is een slechte raadgever; ga niet uit van de gedachte dat uw tegenstander ‘alles beter ziet’! Neem de handschoen op als een man(!); daag uw tegenstander uit tot een geestelijke tweestrijd: A battle of the brains.
Dammen is geen remisespel, zoals velen ons willen doen geloven; veel puntendelingen komen echter tot stand door gebrek aan strijd! Het edele damspel herbergt nog zeer veel ‘onontgonnen gebied’; dammers (op welk niveau dan ook), die op voorhand ‘de remise’ als voornaamste doelstelling hebben, zijn schuldig aan de stelling dat ‘ons’ dammen een remisespel is! Een puntendeling na hevige dam-strijd kan absoluut niet saai zijn; de strijd ontlopen is dat wél!

Bruggetje . . .

De baron van Coubertin, aanhanger van de Griekse beginselen, wendde zich in 1928 trouwens af van zijn creatie, de Olympische Spelen, omdat er naar zijn smaak teveel vrouwen aan meededen!

Titelverdedigster Heike Verheul

Dat is een mooi bruggetje naar het Nederlands Kampioenschap Dammen voor vrouwen!
In het verleden had schrijver dezes het nog wel eens over ‘het NK voor dames’; daarover kwam een terechtwijzing binnen. Na lang nadenken (dat dan weer wel) geloof ik, dat ik de ’terechtwijzer’ begrijp; niet alle dammende vrouwen zijn dames!

Deze week (13) strijden de dames van Dietschen bloed in het Zeeuwse Zoutelande om de hoogste dam-eer (voor vrouwen, dat dan wel weer). Ook deze categorie willen wij graag aansporen tot strijd! Anders dan sommigen ons willen doen geloven is er helemaal niets mis met een deling der punten (het is gewoon één van de drie mogelijke uitslagen), maar om met Pierre de Coubertin te spreken: “L’essentiel ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’etre bien battu”! (http://nkv2017.kndb.nl/)

Deelnemers aan de beide NK’s: U wordt met grote belangstelling gevolgd . . .!

Tjalling van den Bosch.

Scheidsrechter Frank Teer moet de gemoederen kalmeren bij Schwarzman – Buzinski (WK 2011 – Urk)

Dit vind je misschien ook leuk...