Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Oude damkrijgers slaan toe

Bert Dollekamp, 9 april 2013, Dagblad van het Noorden
Steenwijk - Het kan bijna geen toeval zijn. Drie prachtige winstpartijen in de vijfde ronde van het NK dammen kwamen op naam van drie vijftigers in het gezelschap. Alexander Baljakin, die na zijn zeperd tegen Pim Meurs als door een horzel gestoken lijkt, won op zijn 52e verjaardag voor de vierde keer op rij.

De Huissenaar vloerde titelverdediger Roel Boomstra, die de kluts even helemaal kwijt is. Al is er natuurlijk geen man overboord voor de 20 jarige Emmenaar. Van tevoren was al duidelijk dat de grote vorm er nog niet is en het is niet zo vreemd dat uitgerekend Baljakin hem dat nu inpepert. Het was Boomstra’s derde nul in vijf NK’s en steeds zat de drievoudig kampioen achter de knoppen.

Ook nestor Auke Schoma (57) heeft de wind eronder. De Bafloër herstelde zich voorbeeldig van de gemiste winst tegen Meijer en de oorvijg van Baljakin, toverde tegen de jeugdige debutant Bert Aalberts een modelzege uit de hoge hoed en staat met stip op drie. Evenals Scholma en in mindere mate Baljakin was ook Ron Heusdens (51) door velen al afgeschreven. Maar de Schiedammer is na het verlies van zijn NOC*NSF status niet bij de pakken gaan neerzitten. Eind vorig jaar beet Heusdens met een derde plek in de Groningen Seaports Masters al ongekend fel van zich af. Gisteren werd de 19 jarige Wouter Sipma ingewijd in de geheimen van het Sargin detail. Met een fraai uitgelokt dubbeloffer slalomde Heusdens naar dam, om na de geplande afname een tweede dubbeldekker op het bord te toveren.

En zo heeft de ranglijst plotseling een heel ander aanzien dan de afgelopen jaren. Want ook de bijna al vergeten Kees Thijssen (37) doet nog mee. Zijn ongelukkige kloknederlaag tegen Baljakin heeft de vijfvoudig kampioen al gerepareerd en gisteren had hij tegen koploper Pim Meurs zowaar een voordeeltje. Is het de laatste stuiptrekking van de vergane glorie? Of hebben de kampioenen van weleer besloten dat het speelkwartier van de jonge garde voorbij is. De tijd zal het leren.