Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Jarige Baljakin op drift

Anton Janssen, 9 april 2013, De Gelderlander - Betuwe
STEENWIJK – Alexander Baljakin dendert maar door op het NK dammen in Steenwijk. De klas­bak van DV Huissen boekte maan­dag in de vijfde ronde zijn vierde overwinning op rij. Op de dag van zijn 52e verjaardag klopte hij titelhouder en concurrent Roel Boomstra.

Dankzij de triomftocht heeft Bal­jakin de valse start van vrijdag vol­ledig uitgewist. Toen verloor hij de openingspartij van Pim Meurs. De koploper van het eerste uur bleef maandag tegen meervoudig Nederlands kampioen Kees Thijs­sen steken op remise en werd door Baljakin achterhaald. Zij lei­den nu gezamenlijk de dans met acht punten.

Baljakin en Meurs hebben één punt meer dan Auke Scholma en Ron Heusdens. Deze spelers van de ‘gevestigde orde’, alle twee in het verleden Nederlands kam­pioen, rekenden af met een debu­tant. Scholma klopte Bert Aal­berts, Heusdens bleefWouter Sip­ma de baas.

Baljakin pakte tegen supertalent Boomstra voor zichzelf een mooi verjaardagscadeau uit. Al in de opening van het prestigeduel werd duidelijk dat beide spelers ambitieuze plannen hadden. In het late middenspel kreeg de jari­ge vat op het spel en stuurde hij aan op een voordelig eindspel. Dat zette Baljakin na 68 zetten om in winst.

Deze dinsdag wacht de twaalf deelnemers aan het NK een dub­bele ronde. Baljakin speelt tegen Michiel Kroesbergen en Heus­dens.