Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Scholma heeft het op zijn heupen

Door Bert Dollekamp, woensdag 10 april, Dagblad van het Noorden
Steenwijk -  “Dit is dus niet mijn toernooi”. De nuchtere vaststelling van de teleurgestelde Roel Boomstra was een understatement. De hele week zoekt hij al naar zijn vorm maar die is in Steenwijk niet te vinden.

De nul tegen Baljakin was nog wel te verteren, omdat de Huissenaar de turbo erop heeft gezet en regelrecht op zijn vierde titel lijkt af te stevenen. Maar toen gisteren ook de twee hapjes uit de staart van het klassement Bert Aalberts en Jochem Zweerink als een brok in zijn keel bleven steken, wist de Emmenaar genoeg. “Die jongens verdedigden zich prima, maar dat kwam vooral omdat ik zelf geen enkele kans wist te creëren. En dan houdt het op.”

Ondertussen rijgt Baljakin de zeges aaneen. Dit keer werd Michiel Kroesbergen door de ontketende grootmeester gevangen tussen twee ijzeren tangen. Pas in de avondronde slaagde Ron Heusdens er met veel moeite in het geweld te beteugelen. Auke Scholma heeft spijt als haren op zijn hoofd dat hij zondag tegen Baljakin de poort openzette, want de brooddammer uit Baflo is inmiddels opgerukt naar de tweede plaats. Gisteren werd hekkensluiter Zweerink in een prachtige pot vol combinatieve finesses in een nadelig eindspel getrokken, dat door Scholma na zes uur ploeteren met een fraai motief werd beslist. Na een half uurtje pauze moest hij ’s avonds meteen weer aan de bak. Tegen koploper van het eerste uur Pim Meurs koos de Bafloër wijselijk voor een overzichtelijke remise. Na zijn fraaie hattrick aan het begin van het toernooi krijgt Meurs van zijn opponenten geen millimeter ruimte meer en zal een list moeten verzinnen om nog kans te maken.

Hijkenaar Wouter Sipma weert zich kranig in zijn eerste NK en bezorgde grootmeester Hein Meijer in een fraaie omsingeling diens eerste nederlaag.