Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Scholma kijkt stiekem naar het bovenste treetje

Bert Dollekamp, 11 april 2013, Dagblad van het Noorden
Steenwijk - Eindelijk werd de beer Baljakin getemd. Routinier Hein Meijer is niet op dreef dit toernooi, maar paste er voor om zich door de koploper te laten piepelen en hakte zonder pardon alle houtjes van het bord.

Hopenlijk hebben de jonkies Wouter Sipma, Bert Aalberts en Jochem Zweerink goed opgelet. Ze hebben een week aan het niveau kunnen wennen en als ze zich tegen Baljakin de kop niet gek laten maken, kan het nog leuk worden. Auke Scholma, Pim Meurs en Ron Heusdens staan maar een punt achter en ook Kees Thijssen is graag bereid de vacante titel van Roel Boomstra over te nemen.

Sommige bezoekers van damfora hebben hun oordeel al klaar: Baljakin wint op zijn sloffen, alleen de oudjes leveren strijd en de jeugd, Pim Meurs en Roel Boomstra voorop, schuift nog geen deuk in een pakje boter. De werkelijkheid ziet er iets genuanceerder uit. Na zijn afgang tegen Meurs boekte Baljakin tegen Thijssen van uit een mindere stand een gelukkige klokzege en had hij geen kind aan Auke Scholma, toen deze nog nauwelijks bekomen was van de flater tegen Meijer. De klasse van Baljakin is, dat hij met zijn fluwelen stijl een eenmaal geboden kans als geen ander kan verzilveren. Maar als zijn opponenten de deur echt dichtgooien, krijgt ook de Huissenaar het moeilijk. De kritiek op Meurs en Boomstra is volstrekt onterecht, om de doodeenvoudige reden dat de twee protegé’s van de bond deze week helemaal niets cadeau krijgen. Zo liet Heusdens de hem door Boomstra geboden aanval bewust lopen en deed zelfs Scholma het tegen Meurs voor zijn doen rustig aan. Het neemt niet weg dat de Bafloër het net als Heusdens en Thijssen voortreffelijk doet. Gisteren had hij in een barokke remise met Thijssen voortdurend het initiatief. Een podiumplek is binnen bereik, maar stiekem kijkt Scholma natuurlijk naar het bovenste treetje. Als Wouter Sipma nou vandaag Baljakin eens op afstand houdt en hijzelf weet Anton van Berkel te verschalken, dan zou hij op zijn ouwe damdag warempel bovenaan staan.