Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Baljakin alleen aan kop op NK

Anton Janssen, 10 april 2013, De Gelderlander, Regiosport Betuwe
STEENWIJK – Alexander Baljakin heeft bij het Nederlands kam­pioenschap dammen alleen de lei­ding genomen. De grootmeester van DV Huissen haalde dinsdag in Steenwijk drie punten uit twee partijen. Hij klopte Michiel Kroes­bergen en deelde de punten met Ron Heusdens.

De productieve Baljakin heeft nu na zeven speelronden een punt voorsprong op Pim Meurs, die in beide partijen de punten deelde en op Auke Scholma, die ook drie punten scoorde. Baljakin staat op elf punten, Scholma en Meurs op tien. Scholma heeft het voordeel van een plusremise en bezet de tweede plaats.

Baljakin leverde tegen Kroesber­gen, een deelnemer die grillige spelpatronen niet uit de weg gaat, attractief. De Arnhemmer brak in het late middenspel door naar de damlijn en hield de verdediging gesloten. Baljakin besliste de par­t! ij voor de eerste tijdcontrole in zijn voordeel. Het was na de ne­derlaag op de openingsdag zijn vijfde zege op rij.

Het treffen met denksportfeno­meen Heusdens bracht ook veel strijd. In de beslissende fase plaatste zijn opponent een fraai schijfoffer. Baljakin kon met de plusschijf geen winst realiseren. Het evenwicht bleef bewaard; de partij resulteerde in een gelijk­waardige remise.

Deze woensdag speelt Baljakin in de achtste ronde tegen Hein Meijer.