Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Spanning stijgt naar climax

Bert Dollekamp, 12 april 2013, Dagblad van het Noorden
Komt dat zien vanaf 11.00 uur vanochtend in theater De Meenthe: dam drama van de bovenste plank.  Met nog twee ronden te gaan stijgt de spanning in het NK naar een absolute climax. Met dank aan debutant Wouter Sipma uit Hijken, die secuur manoeuverend koploper Alexander Baljakin in bedwang hield, zodat Pim Meurs en Ron Heusdens met fraaie zeges langszij konden komen.

Nestor Auke Scholma kreeg de omklemming van het centrum van Anton van Berkel niet rond, maar op een luttel punt achter de drie koplopers heeft de Bafloër nog steeds uitzicht op de titel, temeer daar hij een plusje koestert dat hem bij een gelijke eindstand de titel zou opleveren.

De in Steenwijk matig presterende Michiel Kroesbergen blijft trouw aan zijn principes. Het leverde in samenspraak met Pim Meurs een boeiend gevecht op, waarin de creatieve invallen van de stadjer teniet werden gedaan door de perfectie techniek van de WK-ganger uit Culemborg,  die het weer helemaal in eigen hand heeft.
En dan Ron Heusdens. De Schiedammer nam na zijn uitglijder tegen Scholma de door Roel Boomstra toegeworpen handschoen niet op, maar gaat in de staart van het peloton tekeer als een vos in de kippenren. Dit keer werd hekkensluiter Jochem Zweerink volgens de regelen der kunst van het bord getikt, zodat  Heusdens weer helemaal meedoet.

Kees Thijssen nam de door Roel Boomstra toegeworpen handschoen gretig op, maar werd door de scheidend kampioen resoluut naar de bordrand gedrukt en mocht uiteindelijk niet klagen met de puntendeling. Benjamin Bert Aalberts staat op het verlanglijstje met hapjes van Hein Meijer, maar bleef fier overeind onder de druk. Vandaag volgt het staatsexamen bij bovenmeester Baljakin. Omdat niet zeker is dat de junior slaagt, zullen ook Ron Heusdens en Pim Meurs vol op de pedalen moeten. Nu al is zeker dat het toernooi pas zaterdag beslist wordt. Wie weet voor een volle tribune.