Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Plusje lijkt Baljakin te redden

Bert Dollekamp, 13 april 2013, Dagblad van het Noorden
Steenwijk – Als Jochem Zweerink vandaag de grote Alexander Baljakin een punt zou ontfutselen, past dat prima in de historie van dit knotsgekke NK, waarin er elke dag wel iets vreemds gebeurt en het aantal beslissingen ongekend is.

In de voorlaatste ronde was het aan vijf van de zes borden raak, waarbij vooral de winst van Baljakin curieus was. Debutant Bert Aalberts wist het verschil van zo’n 300 ratingpunten met een gezonde aanval en dito mentaliteit volledig weg te poetsen en bracht de koploper in grote problemen.

In grote tijdnood raakte de junior echter het spoor bijster, waarna de Baljakin de schijven zo van het bord kon rapen. Pim Meurs stond erbij en keek er vol ongeloof naar. De Culemborger had een paar uur tevoren met een geweldige slagzet het centrum en de titelkansen van Ron Heusdens opgeblazen, maar komt nu vermoedelijk een miniem plusje tekort, Baljakin overhield aan zijn remise met Wouter Sipma. De jeugdige Hijkenaar stortte zich tegen Auke Scholma vol goede moed in een nieuw avontuur, maar werd in een razend complex middenspel met boter en suiker ingemaakt door de ontketende grootmeester uit Baflo.  “Als Meurs en Heusdens nou gewoon remise hadden gespeeld en Aalberts nog een paar modale zetten had gedaan, dat had ik nu bovenaan gestaan”, stelde de Bafloër nuchter vast.

Bij Roel Boomstra kon er eindelijk weer een lachje af. De Emmenaar krijgt de laatste dagen weer wat spel en klopte met een verrassende forcing Anton van berkel. Vandaag treft de scheidend kampioen uitgerekend Auke Scholma. Dankzij zijn plusremise met Meijer eerder dit toernooi is de Scholma al zeker van de finale van volgend jaar. En dus kan hij vol voor zijn laatste minieme kans op de titel  gaan. Dat wordt weer genieten vanaf 10 uur in theater De Meenthe.

Baljakin - Aalberts