Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Baljakin wint gedenkwaardig NK

Bert Dollekamp, 15 april 2013, Dagblad van het Noorden
Steenwijk – Na een zinderende finale was het uiteindelijk toch Alexander Baljakin die zijn vierde nationale titel in de wacht sleepte. De geboren Wit-Rus klopte na harde strijd hekkensluiter Jochem Zweerink, terwijl runner-up Pim Meurs er niet in slaagde de defensie van Hein Meijer te ontregelen.

Een alles of niets poging van bronzen medaillewinnaar  Auke Scholma’s werd vakkundig afgestraft door onttroond kampioen Roel Boomstra, die zo’n zeven weken voor het WK eindelijk weer wat kleur op de wangen krijgt. 

Alexander Baljakin

Het NK in het sfeervolle theater De Meenthe kende een uniek winstpercentage van 50 procent, waarop zelfs de schakende buren jaloers zullen zijn. Na zijn nul tegen Meurs gooide Baljakin de turbo erop en produceerde liefst zeven overwinningen. De Huissenaar kwam enkele malen goed weg, maar als hij eenmaal beet had, schoof hij zijn opponenten met  fluwelen techniek van het bord.  “Het was verreweg mijn spannendste NK. Vooral Pim Meurs en Auke Scholma speelden fantastisch en hadden het toernooi zomaar kunnen winnen.”  Pim Meurs zou met zijn fraaie plus vijf score in andere jaren probleemloos kampioen zijn geworden, maar zoals nestor Auke Scholma het tijdens de sluiting verwoordde:  “Er hing deze week iets in de lucht waardoor er voortdurend strijd was. Ik heb dat zelden zo meegemaakt en ik heb met 27 finales toch wel enig vergelijkingsmateriaal.”

De 56 jarige Bafloër was zelf een van de absolute smaakmakers in Steenwijk. Na zijn flitsende start volgde een inzinking tegen Meijer en Baljakin, maar de grootmeester uit Baflo herstelde zich knap en zette de jeugdige Wouter Sipma, Jochem Zweerink en Bert Aalberts hardhandig van het bord. In de slotronde wachtte een jongeling van iets ander kaliber. Maar omdat Scholma al zeker van plaatsing voor het volgende NK, besloot hij ook tegen Roel Boomstra vol voor de winst te gaan. Boomstra vond dat een prima idee. Nadat hij de hele week geforceerd naar de goede kadans had gezocht, kreeg de Emmenaar pas tegen Thijssen en Van Berkel weer enig spel. Gretig ging hij in op de aangeboden complicaties. Toen Scholma in een explosieve stelling een rustig opbouwzetje naliet, berekende Boomstra in een verbluffend tempo de winnende variant en voltrok zonder dralen het vonnis.

Wouter Sipma

Hijkenaar Wouter Sipma hield zich kranig op zijn eerste NK waarin zijn avontuurlijke spel naast vijf hardhandigige nederlagen ook twee bemoedigende zeges bracht. Voor de als voorlaatste geëindigde Groninger Michiel Kroesbergen is het een schrale troost, dat zijn nederlagen mede kleur gaven aan een gedenkwaardig NK.