Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Meurs denkt alweer aan volgende NK

Anton Janssen, 15 april 2013, De Gelderlander, regiosport Rivierenland
STEENWIJK – Pim Meurs baalde dit weekeinde heel even van de twee­de plaats op het NK dammen, maar weet dat er voor hem nog ge­noeg kansen komen. „Natuurlijk hoop je op nog een treetje hoger”, zei Meurs na afloop van het NK.

„Door de productiviteit van Alexander Baljakin lukte het niet. Ik heb de ambitie in de komende jaren de titel wel te halen.” Volgens Meurs was het toernooi in Steenwijk van een zeer hoog ni­veau. „Dit NK werd gekenmerkt door een erg hoog winstpercenta­ge. De helft van de partijen eindig­de in een overwinning. Op dit ni­veau is dat bijzonder.”

De tevreden Meurs: „Dat geldt ook voor het aantal beslissingen in de ontmoetingen tussen de top­pers. Er werd strijd geleverd. Ik heb mijn bijdrage aan het toer­nooiverloop geleverd en doe vol­gend jaar (in Huissen, red.) zeker weer mee.”

Meurs was op het NK dammen in Steenwijk de enige van de twaalf deelnemers die het presteerde om kampioen Baljakin te verslaan. Dat gebeurde al in de eerste speel­ronde. Baljakin, die de titel op Roel Boomstra heroverde en zijn vier­de kampioenschap behaalde, ken­de na het verlies tegen Meurs een productieve periode. Na de negen­de ronde van donderdag stonden Baljakin, Meurs én Ron Heusdens echter weer op gelijke hoogte.

Heusdens raakte een dag later bui­ten beeld toen Meurs hem een ge­voelige nederlaag toebracht. In de directe confrontatie met een kans­hebber besliste de speler van Denk en Zet de partij vrij snel met een mooi berekende slagwen­ding. Baljakin won die dag ook en was koploper door het ultieme voordeel van een plusremise.

Op de slotdag zat het Baljakin niet tegen. De kampioen dwong zoals in enkele eerdere partijen, ook tegen Jochem Zweerink het geluk af. Na zijn winst berustte Meurs tegen ‘betondammer’ Hein Meijer vrij snel in remise. Hij kon Baljakin door de plusremise niet meer achterhalen en nam genoe­gen met de tweede plaats.

Een volgend toptoernooi is voor Meurs in aantocht. De grootmees­ter en nummer zeven van de we­reldranglijst doet vanaf begin juni in Ufa (Rusland) mee aan het we­reldkampioenschap.