Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Baljakin volbrengt NK-klus in stijl

Anton Janssen, 15 april 2013, De Gelderlander, regiosport Betuwe
STEENWIJK – Alexander Baljakin heeft zijn vierde nationale damti­tel op zak. De grootmeester van DV Huissen sloot zaterdag het Ne­derlands kampioenschap in Steen­wijk in stijl af met winst op Jo­chem Zweerink. Hij bleef daar­mee buiten bereik van Pim Meurs.

De enige overgebleven concurrent, tot dan toe puntgelijk aan kop, moest tegen Hein Meijer in remise berusten De titel kwam Baljakin (52) toe. Hij kan terugzien op een produc­tief NK. Na de nederlaag in de openingsronde tegen Meurs pakte hij liefst zeven keer de winst en deelde hij drie keer de punten. In het eindklassement had de nieu­we titeldrager één punt en een plusremise meer dan Meurs; de voorsprong op de nummers drie Auke Scholma en vier Kees Thijs­sen was drie punten.

„Ik heb na de zwakke start het ge­loof in mijn spelkracht niet verlo­ren”, zo blikte Baljakin dik tevre­den terug op het NK, waarin hij de titel heroverde op Roel Booms­tra. „Ik vond het dit jaar moeilij­ker dan andere jaren. Het was hard werken om tot dit resultaat te komen. Het was niet alleen te danken aan de wedstrijdmentali­teit. Het kostte veel inspanning. Na de meeste partijen zat ik hele­maal kapot.” Baljakin moest naar eigen zeggen vaak geduldig wachten op een zwakke zet van de tegenstander. „Daardoor was het soms lastig om te winnen. Ook in stellingen die niet beter voor mij waren, ging het lopen”, aldus Baljakin, voor wie het NK een mooie voor­bereiding was op het WK in het Russische Ufa in juni.”
Zaterdag in de elfde en laatste ron­de van het NK bleef het lang span­nend. De ogen van de vele toe­schouwers waren gericht op de borden van Baljakin en Meurs. Zweerink verdedigde zich correct totdat de hekkensluiter vlak voor de vijftigste zet, zonder dat er sprake was van tijdnood, positio­neel mistastte. De stoïcijnse Balja­kin was genadeloos en pakte de overwinning.