Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Blij met NK dammen

Paul Oudshoorn, 10 maart 2013.
Toen het misging met de organisatie in Utrecht zat de KNDB met de handen in het haar. Er gonsde al een gerucht dat het NK alleen in weekenden, verspreid over een maand gespeeld zou worden met steeds twee partijen op een dag.

Dat zou echt verschrikkelijk geweest zijn, na het fantastische NK dat we vorig jaar van Heerhugowaard hebben gekregen. Nadat ikzelf kennis genomen had van die ontwikkeling werd ik somber.

 Er schoten gedachten door mijn hoofd aan de neergang van het dammen in bepaalde opzichten en  dacht aan vrienden die aan het ploeteren waren in de gedrochtelijke formule waarin de voorwedstrijden tegenwoordig verspeeld worden.
Als zij het zouden halen, waar zouden zij dan terecht komen?

Over die voorwedstrijden:  Er zijn voldoende dammers bij de bond, die in moeten zien dat dit niet de goede weg is, daar ben ik van overtuigd. Wanneer je alleen maar meer en meer opoffert in het teken van beknibbelen, dan devalueert het begrip eer, dat wezenlijk is in de sport.

Op het gevaar af om op de leeftijd gewezen te worden die ik inmiddels bereikt heb , wil ik er toch op wijzen dat het niet eens zo lang geleden echt wat voorstelde als je op de deelnemerslijst van de ½ finale stond. Je moest jezelf er in vechten via voorwedstrijden, of je was  terug gevallen uit de finale. Via een keiharde competitie streden de spelers voor 2 plaatsen in ieder van de vier poules, die bestonden uit 10 deelnemers per poule. Nu is men goed voor die voorwedstrijd op grond van slechts een kwaliteit: Het ophoesten van het inschrijfgeld .

Het toernooi wordt Zwitsers gespeeld , met uiteraard een grotere toevalsfactor. Natuurlijk speelt men ook  2 partijen op een dag. Men kan misschien wijzen op het feit dat het letterlijk goedkoop is, maar ik wijs er op dat het helaas ook in figuurlijke zin goedkoop is. Erg jammer en ik hoop echt dat de bond een mooie, creatieve oplossing weet te vinden waar velen zich in kunnen vinden. Uiteraard leven we in het tijdperk van de Broekriem, maar juist in dit soort tijden worden de harten misschien nog meer dan anders verwarmd door dingen die echt goed zijn.

Getroffen door het Utrecht fiasco zag het er donker uit voor de KNDB. Dat was half februari.
De Stichting Aan Zet trok zich dit op dat moment erg aan en wilde niet dat een serie mooie NK`s (Emmeloord, Wapenveld , Huissen  en Heerhugowaard) op wrede wijze onderbroken zou worden en ontfermde zich over de organisatie, na overleg met de KNDB, die deze keer der gebeurtenissen uiteraard meteen omarmde.
Een stijlvol en hartverwarmend initiatief van Aan Zet.

NK 2010 gehouden te Emmen

Gelukkig heeft de KNDB nu voorlopig wat aangenamere vooruitzichten, want ook de organisaties van het NK in de komende twee jaren zijn al vastgelegd: In 2014 is Huissen aan de beurt en in 2015 mogen wij ons verheugen op Urk, dus de zaken zien er wat dat betreft rooskleurig uit. Zo kort tijd en nu staat er toch een prachtig kampioenschap op de agenda, met een ferme organisatie.

Heel erg mooi dat de mannen van Aan Zet waard zijn voor wat ze zeggen.
In ieder geval: We zijn blij, want we hebben een volwaardig  NK in Steenwijk!