Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Van de voorzitter van de KNDB

Lange tijd was het onzeker waar dit jaar het belangrijkste nationale toernooi zou worden gehouden. Als de nood het hoogst is, is de redding nabij, aldus een bekend spreekwoord en dat bleek ook nu weer. Die redding kwam van Stichting Aan Zet.

Begin februari berichtte hun voorzitter dat zij wel kansen zagen in Steenwijk. De weken daarna werden de kansen verder onderzocht en al snel kwam er 'witte rook' vanuit het noorden. De condities zijn wat minder dan we de laatste jaren zijn gewend maar het zou zo maar kunnen dat er in de laatste weken voor het toernooi nog enkele sponsoren worden gevonden.

Steenwijk was eerder het toneel van de strijd om de hoogste titel. In 1996 was het de vereniging Steenwijk '36 die ter plaatse het NK organiseerde, het toernooi dat eindigde in een overwinning voor Erno Prosman, na een barrage met Gérard Jansen. Van de partij is uiteraard de top vier van vorig jaar. Voorts de spelers die zich vrijwel jaarlijks via de voorwedstrijden weten te plaatsen, zoals vijfvoudig kampioen Kees Thijssen.

Het toernooi kent twee debutanten en dat is goed voor de doorstroming. Er moet concurrentie zijn, druk van onderen, van jongere spelers. Wel, die was er dit jaar met als gevolg dat Europees juniorenkampioen 2012, Wouter Sipma, eerste werd in zijn kwalificatiegroep. Voor een nog grotere verrassing zorgde Bert Aalberts, een veelbelovende junior die zomaar spelers als Marino Barkel en Jos Stokkel achter zich liet. Mogelijk dat hij 'geprofiteerd' heeft van het gehanteerde Zwitsers systeem, maar het neemt niet weg dat hij een voortreffelijk kwalificatietoernooi heeft gespeeld. Ik ben erg benieuwd of hij zich ook in deze zware finale staande weet te houden. Overigens was dit het laatste jaar dat in de voorwedstrijden volgens het Zwitsers systeem werd gespeeld. Volgend jaar wordt er weer als vanouds een rondtoernooi gespeeld.

De KNDB heeft er alle vertrouwen in dat dit toernooi voortreffelijk zal verlopen. Het organisatiecomité bestaat uit ervaren mensen die weten wat spelers nodig hebben om tot topprestaties te komen. Natuurlijk kunt u de partijen thuis volgen maar het is veel leuker om ter plaatse de sfeer van een NK te proeven. Bovendien organiseert de KNDB
op zaterdag 6 april een tweetal leerzame bijeenkomsten. Kom dus massaal naar Steenwijk!

Ik wens iedereen, die op welke manier ook betrokken is bij dit evenement, een aangename tijd.
Johan Haijtink
Voorzitter KNDB