Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

NK dammen 2013 in Steenwijkerland

Het scheelde niet veel of het NK dammen was dit jaar niet doorgegaan. Echter een goed gesprek met de stichting Aanzet en een positieve insteek van het college van B&W, maakt dat het NK dammen dit jaar in Steenwijkerland kan plaatsvinden.

En daar ben ik als wethouder Sport zeer verheugd over. Want laat ik duidelijk zijn: het NK dammen is sporten op topniveau! Het vergt een enorme hoeveelheid concentratie en combineert snel en diep rekenen met creatief denken. Een ‘intensief potje dammen’ is wat dat betreft net zo uitputtend als, laat ik zeggen, een voetbalwedstrijd op eredivisieniveau.

Het is goed om te constateren dat de denksport weer aan populariteit wint en dat zowel jong als oud hiervan genieten. Wat betreft die jongere generatie wordt er tijdens het NK dammen een bijzondere activiteit georganiseerd. De scholen in Steenwijkerland zijn namelijk uitgenodigd voor een bezoek vooraf aan het NK dammen. De scholieren krijgen tijdens het bezoek onder meer uitleg over de elektronische damborden die ervoor zorgen dat de damwedstrijden wereldwijd live te volgen zijn op Internet. Daarnaast krijgen de scholieren in de demonstratiezaal een training die hun wegwijs maakt in de damsport. En wie weet! Wellicht worden er nieuwe damtalenten ontdekt in Steenwijkerland!

Al met al belooft het NK dammen in het vernieuwde Rabotheater De Meenthe in Steenwijk een heel mooi toernooi te worden. Roel Boomstra (20 jaar jong!) uit Emmen zal alle zeilen moeten bijzetten om zijn titel van vorig jaar te verdedigen. Ik wens hem en uiteraard alle andere deelnemers veel succes. Daarnaast wens ik de organisatie en de toeschouwers, in de zaal en op het wereldwijde web, een bijzonder spannend damtoernooi toe.

Peter van der Terp
Wethouder Sport