Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Roel Boomstra verdedigt nationale damtitel

Bert Dollekamp, 5 april 2013, Dagblad van het Noorden.
Steenwijk– Vanmiddag om 13.00 start in theater De Meenthe in Steenwijk het NK dammen, waarin de twaalf deelnemers tot en met volgende week zaterdag een pittig programma afwerken.

Titelverdediger Roel Boomstra, die vorig jaar voor het eerst de complete concurrentie zijn wil oplegde, heeft een onrustige periode achter de rug. De Olympiade in Lille leidde naast een overschot aan medailles tot een chronisch energietekort en een forse dip in zijn tot dan louter stijgende prestatiecurve.

In het EK in Emmen werd Boomstra slechts elfde en in de bondscompetitie kleefde er lijm aan zijn schijven. In november nam hij een moedig besluit door zich dwars tegen de adviezen van zijn KNDB trainers terug te trekken uit de WK cyclus en even helemaal pas op de plaat te maken. “Het was een erg lastige beslissing, maar mijns inziens wel de enige juiste.”

In januari heeft Boomstra de draad weer opgepakt. Zijn prestaties zijn nog wisselend, maar vooral een nipt verloren Rapid-match met wereldkampioen Georgiev geeft de burger moed. Een meevaller is ook zijn sponsorplaats voor het WK in juni in het Russische Ufa. Het wordt door de Russen niet hardop gezegd, maar het laat zich aanzien dat men een Nederlandse uitdager op financiële gronden wel ziet zitten. Van een gespreid bedje is echter geen sprake, al was het maar omdat er met Pim Meurs en Alexander Baljakin nog twee kapers op de kust zijn. Boomstra beschouwt de twee ook in Steenwijk als zijn voornaamste belagers. “Het zal lastig worden. Alexander is met zijn kennis en routine tot veel in staat en Pim is in topvorm en gooit dit jaar hoge ogen.”

Boomstra treft vandaag met de debuterende Wouter Sipma zijn studiegenoot Natuurkunde aan de Rijksuniversiteit. “Wouter is voor iedereen gevaarlijk en ik verwacht dat hij volwaardig zal meedraaien”. De bescheiden Sipma is nieuwsgierig naar wat zijn eerste NK hem gaat brengen. “Ik ben heel benieuwd waar ik met mijn omtrekkende bewegingen uitkom”.

Routinier Auke Scholma uit Baflo, zelf al 27 maal deelnemer, is wel te spreken over de ondernemingslust van de debutant. “Wouter heeft afgelopen jaar grote progressie gemaakt en is een stuk constanter geworden.” Zelf hoopt de 56 jarige Scholma op een goede start. “Daarna kijken we wel wat er in het vat zit.” Ook Michiel Kroesbergen, die zijn tactisch vernuft vorig jaar met een vierde plaats beloond zag, gaat het toernooi blanco in: “Maar als ik dit weekend een klein plusje haal, ga ik opnieuw voor een topklassering”.