Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Baljakin werkt in huiselijke kring aan zijn eigen opvolging

Anton Janssen, 5 april 2013, De Gelderlander - regiosport Betuwe.
HUISSEN – Alexander Baljakin wil zich revancheren voor de gemiste NK-titel van vorig jaar. De supergrootmeester van DV Huissen hoopt vanaf deze vrijdag in Steenwijk alsnog zijn vierde Nederlands damkampioenschap in de wacht te slepen.

Baljakin is sinds 2004 vaste gast op het NK. Na zeges in 2009, 2010 en 2011 werd de voormalige Rus vorig jaar onttroond door supertalent Boel Boomstra. Het duo maakt samen met Pim Meurs, oud-ploeggenoot van Baljakin in Huissen, sinds 2010 de dienst uit op de nationale titelstrijd. Ze eindigden steeds bij de eerste drie, waarbij Baljakin en Boomstra vorig jaar dus van plaats wisselden in het eindklassement.

Verwacht wordt dat het trio ook dit jaar weer elkaars grootste tegenstrevers zal zijn. „Maar het is best mogelijk dat zich nog een vierde deelnemer in de strijd gaat mengen”, zegt Baljakin. „Ik reken mezelf weer tot de favorieten. Eenvoudig zal het niet zijn: winnen is altijd een zware opgave.”

De huidige nummer negen van de wereld kijkt niettemin uit naar het tot zaterdag 13 april durende NK. „In tegenstelling tot vorig jaar zit er nu minder druk op. Toen gold het NK als kwalificatie voor internationale titeltoernooien, nu niet. Dit NK is voor mij wel een mooie voorbereiding op het wereldkampioenschap”, zo verwijst de Arnhemmer naar de mondiale titelstrijd, die van 1 tot en met 20 juni in Ufa in Rusland wordt gehouden en waarvoor hij zich eind november 2012 plaatste in het Duitse Korbach.

Baljakin is tevreden over zijn voorbereiding op het NK. „Ik verschijn ontspannen achter het bord en probeer resultaten te boeken. Saaie puntendelingen hoop ik te vermijden. De strijdlust is er, hoewel ik minder met dammen bezig ben. De opvoeding van onze twee kinderen vraagt aandacht en tijd.” De oudste, Stefanya van acht, is inmiddels ook met dammen begonnen. Baljakin: „Ik ben er thuis mee bezig, ze gaat ook naar de jeugd bij DV Huissen. Enkele weken geleden speelde ze haar eerste toernooi, de halve finale van Nederland bij de welpen.”