Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Grootmeester Pim Meurs wil op NK meedoen om de titel

Anton Janssen, 5 april 2013, De Gelderlander - regiosport Rivierenland
CULEMBORG – Pim Meurs rekent op een topklassering tijdens het Nederlands kampioenschap dammen in Steenwijk. Vanaf deze vrijdag tot en met volgende week zaterdag strijdt de grootmeester uit Culemborg om de prijzen.

Meurs, nummer zeven van de wereldranglijst, speelt zijn zesde aaneen¬sluitende NK. Na zijn debuut in 2008 eindigde hij de afgelopen drie keren telkens op de derde plaats. In 2010, 2011 en 2012 waren Alexander Baljakin en Roel Boomstra zijn belangrijkste concurrenten. Meurs, speler van Denk en Zet, rekent hen ook dit jaar tot zijn grootste tegenstrevers.

„Natuurlijk past mij een bescheiden opstelling, maar ik reken me samen met Alexander en Roel tot de favorieten.” „Begin maart won ik het sterk bezette internationale toernooi in Cannes en hield ik Boomstra achter me”, memoreert Meurs. „We spelen meestal remise tegen elkaar, maar in december vorig jaar won ik in de competitie van hem. Min of meer toeval omdat Roel in een mindere fase zat en tegen mij opzichtig in de fout ging.”

Ook tussen Meurs en Baljakin is de balans meestal in evenwicht: in 2011 won de Culemborger twee keer van de Arnhemmer tijdens het toernooi om de World Cup in Ufa en een internationaal toernooi in Praag. „Ik zal scherp moeten zijn. Cannes was een aardige test. De toernooiwinst daar was goed voor het zelfvertrouwen.” Meurs erkent het belang van een goede tijdverdeling: „Het buiten de deur houden van tijdnood, waarvan ik nogal eens last had, kan een sleutel tot het succes zijn. Of ik kans maak op de titel, hangt af van het verloop van de krachtmeting met de vaderlandse top.”

Het NK is geen kwalificatie voor internationale titeltoernooien. Toch hoopt de Culemborger op een plaats in de top-drie om deelname aan het NK in 2014 veilig te stellen. Meurs: „Verder past het NK in de voorbereiding op het WK van 1 tot en met 20 juni in Ufa in Rusland. Ik ben al lang zeker van deelname aan dat WK.”