Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Geur van triomf vervliegt voor Scholma

Bert Dollekamp, 8 april 2013, Dagblad van het Noorden.
Steenwijk -  Even koesterde Auke Scholma de geur van een lang vervlogen triomf. Achttien jaar geleden begon de Bafloër de run naar zijn eerste nationale damtitel met een gave hattrick.

Afgelopen zaterdag passeerde hij na het mazzeltje tegen Michiel Kroesbergen met een geweldige schaarbeweging Ron Heusdens. Om vervolgens in fraaie kadans de stelling van Heijn Meijer aan gort te spelen. Omdat hij vanwege privébesognes op tijd naar huis wilde, speelde Scholma veel sneller dan hij gewend is. Maar zijn grootmeesterlijke intuïtie bleek van prima makelij.

Met de winst voor het oprapen beging Scholma echter een even klassieke als onvergeeflijke fout: “Ik dacht dat het aan alle kanten won en wilde het te mooi doen en toen ontglipte Meijer me toch nog, zonde was dat.” Een dag later was Scholma zijn momentum kwijt en had Alexander Baljakin de winst voor het uitzoeken. De Huissenaar had ook Thijssen (op de klok) en Van Berkel al verslagen en lijkt de dreun van Pim Meurs alweer te boven.

Toch is Meurs in Steenwijk zonder twijfel de te kloppen man. De Culemborger demonstreerde ook tegen Bert Aalberts en Jochem Zweerink positiespel van topkwaliteit. Reden voor Wouter Sipma om zondag zijn erf schoon te houden met een even overzichtelijke als probleemloze remise. Daarmee bewees de Hijkenaar, die tegen Zweerink een puike zege boekte, niet alleen zichzelf maar ook Roel Boomstra een dienst. 

De titelverdediger wordt in Steenwijk met groot respect bejegend en moet zijn kansen met een lichtje zoeken. Na de klassieke winst op Sipma moest Boomstra zaterdag tegen Michiel Kroesbergen genoegen nemen met een plusremise.  En een provocerende omsingeling werd door Ron Heusdens zonder pardon van het bord geruild. “Ik durfde niet door te zetten, bekende de Schiedammer na afloop”.  Boomstra had er wel vrede mee, “want die omsingeling deugde van geen kant.”  Ook bij Hein Meijer kreeg Boomstra zondag geen voet tussen de deur en moest zelfs secuur manoevreren voor een punt.

Met vijf zwaarbevochten punten in de tas zoekt de Emmenaar  vanmiddag verder naar zijn vorm. Mooi meegenomen is dat zijn tegenstander Alexander Baljakin heet. De Huissenaar wil zijn aan Boomstra verloren titel graag terug en dus zal er gedamd worden.