Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Flitsende start Meurs op NK

Anton Janssen, 8 april 2013, De Gelderlander - regiosport Rivierenland
STEENWIJK – Pim Meurs beleeft een voortvarende start bij het Nederlands kampioenschap dammen in Steenwijk. De grootmeester uit Culemborg gaat na vier speelronden alleen aan de leiding. Hij won drie keer en speelde zondag zijn eerste remise.

Meurs heeft na het weekend één punt voorsprong op Alexander Baljakin. Juist tegen deze medefa-voriet pakte de deelnemer van Denk en Zet vrijdag de volle buit. Ook in de twee ronden van zaterdag kwam Meurs winnend uit de strijd. Gistermiddag ontfutselde debutant Wouter Sipma de Culemborger het eerste punt.

Na de eerste fase van dit NK blikt Meurs dik tevreden op zijn eerste resultaten terug: „Bij mijn eerdere optredens op het NK ben ik nooit eerder zo goed begonnen. Dit schept vertrouwen voor het verdere verloop. De basis voor een goed toernooi is gelegd.”

De winstpartijen van Meurs in Steenwijk kenmerken zich door vasthoudendheid. In de openingsronde kwam hij tegen Baljakin tot een aantrekkelijke spelvorm. Juist in de fase direct na de tijdnood ging Baljakin in de fout.

Ook in een marathonzitting tegen debutant Bert Aalberts bleef Meurs overeind. In naderende tijdnood haakte de debutant af en kon Meurs zijn voordeel van twee schijven te gelde maken. In de avondronde van zaterdag moest Meurs na de lange uitloop van de partij tegen Aalberts, snel weer achter het bord voor het treffen met Jochem Zweerink. Het werd een fraai hoogstandje van de Culemborger. Meurs bouwde zijn positioneel overwicht met krachtzetten uit.

In de vierde ronde speelde Meurs een vlakke partij tegen de huidige Europees jeugdkampioen Wouter Sipma. Er kwam een laveerpartij op het bord waarin geen van beide spelers voordeel wist te berei¬ken. Direct na zet 40 werd de vrede getekend: remise. Maandag is vijfvoudig Nederlands kampioen Kees Thijssen de tegenstander.