Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Baljakin komt valse start snel te boven

Anton Janssen, 8 april 2013, De Gelderlander - regiosport Betuwe
STEENWIJK – Het spel van Alexander Baljakin in de openingsfase van het NK in Steenwijk getuigt van een prima wedstrijdmentaliteit. De grootmeester van DV Huissen verwerkte het onverwachte verlies op vrijdag in de openingspartij tegen Pim Meurs opmerkelijk snel.

Baljakin won zijn drie volgende partijen en bezet na vier ronden de ongedeelde tweede plaats, één punt achter Meurs. Baljakin heeft op zijn beurt één punt meer dan Auke Scholma en medefavoriet Roel Boomstra.

„Het verlies tegen Meurs was niet nodig”, zo keek Baljakin terug op zijn valse start. „Ik heb tijdens de partij te veel getwijfeld aan mijn plan en mijn mogelijkheden niet voldoende overwogen. Na die teleurstelling heb ik snel de weg naar de kopposities weer gevonden.”

Zaterdag won Baljakin eerst van meervoudig titelhouder Kees Thijssen. Daarin zat het hem niet tegen. Thijssen raakte in tijdnood en overschreed zijn bedenktijd. De stelling bood nog duidelijke mogelijkheden op remise. Eerder had Baljakin een goede voortzetting gemist en sloeg hij een remiseaanbod af. In de avondronde bracht Baljakin met mooie positionele acties Anton van Berkel ten val. In het late middenspel groeiden de problemen zijn opponent boven het hoofd. De plusschijf voor Baljakin was de inzet voor een solide winstpartij.

Ook in de vierde ronde kwam Baljakin winnend uit de strijd. Dat gebeurde zondag tegen Auke Scholma die goed aan het NK was begonnen maar tegen de Arnhemmer niet uit de verf kwam. Het mooie centrumspel was een goede basis voor winst. „Ik heb vertrouwen in het toernooiverloop. Het kan nog alle kanten op. Mijn klassering na vier speelronden is een goed uitgangspunt”, aldus Baljakin, die deze maandag 52 jaar wordt. Hij neemt het op zijn verjaardag in de vijfde ronde op tegen supertalent en titelverdediger Boomstra.