Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Deelnemers NK 2013

Paul Oudshoorn, 10 maart 2013.
GMI  Roel Boomstra  gaat zijn titel verdedigen. Vorig jaar heeft hij even een periode van vermoeidheid gehad, maar het lijkt nu wel weer snor te zitten. Zijn technische spel is om van te smullen en dus zullen we verwend worden.

Ook is hij zeer goed in staat om zijn energie te verdelen als er twee partijen op een dag gespeeld moeten worden. Dat zal weer verschrikkelijk zwaar worden voor de meeste deelnemers.

 

GMI Alexander Baljakin zal gas geven om de plannen van Boomstra te doorkruizen. Deze super grootmeester  is op zijn beste dagen zelfs gevaarlijk voor de grote drie: Tsjizjov,  Georgiev en Schwartzman. In zijn spel valt zijn besluitvaardigheid op. Hij is in staat snel te kiezen en oneindig diep te rekenen waar nodig, bijna altijd met veelbelovende stellingen als gevolg.

 

 

GMI Pim Meurs won onlangs Cannes Open. Diepe rekenaar en technische speler. Cijfer 10 voor vlijt. Net als Boomstra is hij door en door getraind en hij is in staat om een hele serie toppartijen achter elkaar te spelen, wat slechts enkelen kunnen.  Als het loopt tip ik ook hem als een van de belangrijke kandidaten voor de titel.

 

 

MI Michiel Kroesbergen noem ik als vierde, want zo eindigde hij vorig jaar, hetgeen een formidabele prestatie is. Met name zijn vindingrijkheid op het combinatie vlak is karakteristiek. Wanneer ik maker van films zou zijn , wat niet zo is, dan zou ik proberen om hem te contracteren voor de rol van Dr. Who, aan wie ik altijd onmiddellijk moet denken als ik hem zie.

 

 

GMI Auke Scholma ondervond niet veel moeilijkheden in de heksenketel van de halve finale, gewoonweg omdat hij er te sterk voor is. Vorig jaar werd hij vijfde en viel dus kantje boord terug naar het circus. Scholma is een van de spelers die je het gunt, want hij durft alles. Hij is een van de weinige speler van  tegenwoordig die je nog wel eens halfopen klassiek ziet spelen.

 

 

GMI Kees Thijssen werd dus zesde en had het moeilijk in de voorronde. De zaak leek verloren, totdat hij in de allerlaatste twee rondes de volle bak haalde. Hij hoort hier te spelen.

 

 

 

 

GMI Ron Heusdens is een sluwe speler die van iedereen kan winnen, maar dat geldt voor alle grootmeesters in dit toernooi. Hij onderscheid zich met een eigen stijl en speelt met  regelmaat fantastische partijen.

 

 

 

GMI Hein Meijer is er weer bij, zoals het hoort. Met name zijn niet aflatende aanvallende drukstijl kan de lucht van tegenstanders  danig afknijpen. Velen hebben dat moeten ondergaan, ook collega grootmeesters.

 

 

 

MI Anton Van Berkel was vorig jaar, in Heerhugowaard de meest succesvolle speler in het klassement van de meest strijdlustige speler. Dat klassement gaf E100,- per keer en is er deze keer gelukkig niet, want ikzelf maakte deel uit van de tweeledige jury, samen met Mike Koopmanschap. De laatste hield zich lekker in de schaduw terwijl ik iedere ronde de protesten op me afgevuurd kreeg, van met name Ron Heusdens. Geen prettige functie.

 

MI Wouter Sipma is een veelbelovend talent die geen moeite had in de voorronde. Hij versloeg daar Scholma in een uitstekende partij. Hij is eveneens een voorstander van interessant spel.

 

 

 

 

Jochem Zweerink won zijn poule in de voorronde en is dus niet te onderschatten. Een lenige geest, die ook goed zijn weg weet te vinden in onvoorziene situaties op het dambord.

 

 

 

 

Bert Aalberts is de verrassing in het deelnemersveld. Hij glipte netjes door de voorronde met een vierde plaats en speelt nu hier. Qua rating ligt hij uiteraard achter, maar de inspiratie van het evenement zou hem zeker vleugels kunnen geven.