Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Boomstra in damthriller naar tweede nationale titel

Dagblad van het Noorden, 20 april 2015, Bert Dollekamp

Hitchcock had het niet beter kunnen bedenken. In een zinderende slotronde sloeg Roel Boomstra op het laatste moment toe en pakte zijn tweede nationale damtitel.

Het loopt zaterdag tegen drieën bij het NK dammen, waar alle partijen zijn afgelopen op één na. Debutant Maarten Linssen heeft Roel Boomstra geweldig partij geboden en lijkt regelrecht op remise af te koersen. Maar de Europees kampioen blijft aandringen en biedt zijn opponent in sterk uitgedunde stand drie keuzes, waarvan er één remise is. Dan gaat Linssen alsnog in de fout. Boomstra heeft de winst en de titel voor het grijpen.

Maar waarom zet hij niet? Dam halen op veld 4 is toch aangewezen?  Boomstra heeft niet bepaald de lichaamstaal van een aanstaande kampioen. Zijn supporters slaat de schrik om het hart. Eerder die middag heeft Baljakin tegen Scholma een enorme kans op zijn zesde titel verprutst en dat kan Boomstra ook overkomen. De paar minuten die hij nadenkt lijken een eeuwigheid. Dan voert hij een serie krachtzetten á tempo uit en vangt de vijandelijke dam met een elegante slotfinesse.   
“Natuurlijk had ik dit allang gezien”,  aldus de dolgelukkige kampioen na afloop.“Maar volgens Rob Clerc moet ik mijn tijd beter gebruiken en dus heb ik het voor de zekerheid een keer of tien nagerekend. Kon ik er meteen aan wennen dat ik op de valreep toch nog kampioen ben.”

Roel Boomstra ontvangt de beker van Jaap Lodders, gedeputeerde provincie Flevoland (foto Geb Kos)

Lees meer: Boomstra in damthriller naar tweede nationale titel

Slotdag NK Dammen

Video Hans Jonker

Slot NK ideale WK test voor Boomstra

Dagblad van het Noorden, 18 april 2015, Bert Dollekamp.

EMMELOORD  Een fantastische stelling bleek in de voorlaatste ronde van het NK maar een plusje waard voor Roel Boomstra, die tegen Wouter Ludwig in een elegante omsingeling opnieuw alles uit de kast haalde, maar niet kon voorkomen, dat zijn tegenstander zich in een geforceerde spelgang met een puntig offertje in veiligheid bracht.

Boomstra zal het er niet om doen, maar de tegenvaller maakt dit NK temeer tot de ideale testomgeving voor het aanstaande WK. Ook dan moet het misschien op de slotdag gebeuren met alle spanning die erbij komt. Dan is het de kunst om technisch, tactisch en mentaal top te presteren. En dat zal Boomstra vandaag moeten doen tegen subtopper Maarten Linssen, die hij moet kloppen om Alexander Baljakin nog te bedreigen. De titelverdediger stelde met een solide remise tegen Wouter Sipma zijn WK plaats veilig. Vandaag zal het tegen de immer ondernemende Auke Scholma vermoedelijk een stuk spannender worden. Als Boomstra het spel op de wagen weet te krijgen helpt zelfs een plusremise Baljakin niet meer en zal hij ook hij vol aan de bak moeten.

Video impressie dag 8

Video Hans Jonker