Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Pioniers aan zet....

Tweeënzestig jaar geleden hebben de pioniers Sijbrand Haven en Jaap Jonker in de oertijd van de polder de damclub in Marknesse opgericht.

Vervolgens hebben zij deze lokale club met taai doorzettingsvermogen op de landelijke kaart gezet. Beroemde dammers, zoals bijv. de Rus Iser Koeperman en onze eigen wereldkampioen Ton Sijbrands, hebben in de loop van de tijd hier in ons eigen dorp simultaanwedstrijden gespeeld.

En nu, anno 2015, komen we de namen Haven en Jonker weer tegen. En wel IJsbrand en Bart,   zonen van deze pioniers. Als bestuursleden van de stichting AANZET organiseren zij het Nederlands Kampioenschap Dammen in Emmeloord. Het vindt plaats in hotel v.d.Valk van 10 tot 18 april. De cirkel is rond. Een historische gebeurtenis.

Daarom is Woord-en-Beeld er bij. In en om de wedstrijdzalen laten wij in een uitgebreide foto-tentoonstelling de begintijd van de polder herleven. Greppels, kavelsloten, draineerbuizen, klampen, ossen, paarden, trekkers, rupsvoertuigen, werkkampen, de eerste landbouwmachines, eenzame boerderijen, eindeloze vlaktes; ja, alles trekt voorbij.

Komt het zien! Een mooie combinatie van denksport en poldercultuur....

Dirk kingma, tel. 201209

Foto uit de collectie van Historisch Marknesse in Woord en Beeld:
Affiche NK Dammen; T30 Grafisch Ontwerp van Tanny Molenaar-Pausma (www.t30.nl)
Voor reacties: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Voor algemene informatie: Peter Beers tel. 202796