Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Sipma met plusje na één ronde koning  

Dagblad van het Noorden, 11 april 2015, Bert Dollekamp 

EMMELOORD – Met gratis kost en inwoning, een bescheiden prijzenpot en een nieuw speeltempo vormt Van der Valk Emmeloord komende week het decor voor het NK dammen.   

Dammers en publiek moeten het stellen zonder de vertrouwde tijdnood, die met het van de werelddambond overgenomen tempo van 80 minuten plus een minuut per zet is afgeschaft. Niettemin was het vertoonde spel het aanzien meer dan waard. Zoals bij Wouter Sipma, die na een mislukte opening van opponent Van Berkel een kansrijke omsingeling in de schoot kreeg geworpen.

Uiteindelijk leverde het slechts een plusremise op (wel voorsprong, geen winst), maar daarmee is de Groninger student natuurkunde toch even koning, omdat de overige partijen alle in een gelijkwaardige puntendeling eindigden. 

Daar zag het met name bij Roel Boomstra allerminst naar uit. In november wil de Europees kampioen toeslaan bij het WK in Emmen. Hij ziet het NK als een mooie test en is erop gebrand het toernooi na zijn tot dusver enige titel in 2012 weer eens naar zijn hand te zetten. Tegen de ervaren Frits Luteyn greep de 22 jarige grootmeester na een rustige opening het initiatief en verjoeg zijn opponent met enkele krachtige manoeuvres uit het centrum. In riante stelling liet Boomstra’s doorgaans vlekkeloze techniek hem echter even in de steek en kon Luteyn door de achterdeur ontsnappen. 

De derde noordelijke troef Auke Scholma startte zijn 29ste NK met een beschaafde remise tegen de ook al door de wol geverfde Ron Heusdens. Daarmee heeft de Bafloër evenals Sipma nog alle kans op de nog te vergeven WK ticket, waarvoor NK favoriet Alexander Baljakin de te kloppen man is. De titelverdediger kreeg van Hein Meijer geen millimeter ruimte, maar zal geduldig wachten tot  de vis wil bijten.

Opening NK 2015, foto: G.J. Pierik.