Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Baljakin damt in zijn achtertuin

Dagblad van het Noorden, 13 april 2015, Bert Dollekamp

EMMELOORD –  Het NK dammen lijkt de achtertuin van Alexander Balkjakin. Terwijl de concurrentie met de troika Boomstra, Sipma en Scholma voorop, grote risico’s neemt, sloeg de vijfvoudig kampioen vanuit het niets tweemaal toe.

Tien van de twaalf deelnemers spelen om de jackpot in de vorm van een WK ticket, die Roel Boomstra en Ron Heusdens al  in de binnenzak hebben. Ook Baljakin moet dus aan de bak, maar terwijl op veel borden de spaanders eraf spatten, kiest de Huissenaar voor het sobere laveerspel, waarop hij patent heeft. Zowel Wim Kalis als debutant Wouter Ludwig leken erdoor te worden betoverd, want beiden schoten in het late middenspel een enorme bok, waarna Baljakin onmiddellijk toesloeg.

Daarmee heeft de titelverdediger al na drie ronden een gat van twee punten geslagen zodat hij op zijn gemak met zijn schoffel door zijn damtuintje kan struinen. Om de welig tierende plusremises bij de concurrentie hoeft hij zich voorlopig niet te bekommeren.

Ook de drie noordelijke musketiers kwamen ondanks hun strijdlust niet tot scoren. Roel Boomstra vloog er tegen Ron Heusdens en Anton van Berkel vol in. Zelf zag hij ook voor zijn opponenten legio kansen, maar die waren allang blij dat ze hun erf konden schoonhouden. Toen Heusdens even verslapte perste Boomstra er nog een plusje uit, maar dat zat er bij Van Berkel net niet in. Toch toonde bondscoach Rob Clerc zich tevreden. “Dit is hoe dan ook een uitstekende test voor het WK. Het was zeker nog niet perfect, maar Roel heeft er werkelijk alles aan gedaan en grote risico’s genomen. Als het een beetje meezit, kunnen de overwinningen niet uitblijven.”

Absoluut hoogtepunt van het weekend was de hartverwarmende open Partie Bonnard, waarin de twee overige Hijken cracks Wouter Sipma en Auke Scholma elkaar naar het leven stonden. De heksenketel leverde Sipma een schijf op, maar op de valreep overzag hij een winnende dam afruil, waarna Scholma de schade tot een minremise kon beperken. Om een dag later in een klassieke pot tegen Frits Luteijn een enorme kans op winst te missen. Wel weer een plusje, maar dat zet met Baljakin in de buurt dus geen zoden aan de dijk.

Vandaag werken de spelers de eerste van twee dubbele rondes af. Dat ze spektakel kunnen bieden hebben ze inmiddels genoegzaam bewezen. Nu de afwerking nog.

Baljakin, foto Alldraughts.