Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Roel Boomstra zet de turbo erop

Dagblad van het Noorden, 15 april 2015, Bert Dollekamp

Na zes ronden leidt Alexander Baljakin nog steeds soeverein in het NK dammen. Maar Roel Boomstra heeft de turbo erop gezet en heeft de titelverdediger weer in het vizier.

EMMELOORD -  In vorige titeltoernooien begon Alexander Baljakin steevast met een nederlaag. Om vervolgens vanuit de achterhoede het hele pak dammers voorbij te steken. Dit jaar kan hij zich dat niet permitteren. In november is het WK in Drenthe voor de 54 jarige Huissenaar normaal gesproken de laatste kans om wereldkampioen te worden, maar in tegenstelling tot Boomstra en Heusdens moet hij zich nog wel plaatsen.

Dus staat hij vanaf dag 1 op scherp. Zijn immer ragfijne positiespel wordt er niet anders van maar in de afwerking heeft hij tot nu toe nog geen enkele fout gemaakt. Het lijkt erop dat vooral die wetenschap de subtoppers in het gezelschap als het ware verlamt en zo gingen er al vier voor de bijl.

Ron Heusdens is toch van een ander kaliber en dat toonde de groot- meester uit Schiedam, met al een WK ticket op zak, gisteren overtuigend aan. Zonder overdreven risico’s te nemen zette hij de partij actief op, leverde louter strategisch verantwoorde zetten af en forceerde in het late middenspel een wederzijdse damdoorbraak, die in een volstrekt gelijkwaardige puntendeling resulteerde.

Ron Heusdens, foto Alldraughts

Het stelde de concurrentie in staat om eindelijk wat terrein goed te maken. Na een krachtig optreden tegen Wouter Sipma trok Roel Boomstra de opgaande lijn door tegen hekkensluiter Wim Kalis. Met de harde schijf van zijn interne computer zat het al goed, maar het lijkt erop dat ook de mentale software nu beter is afgesteld. De 22 jarige grootmeester  maakte het niet onnodig ingewikkeld, maar legde met een hoog speeltempo de druk wel volledig bij zijn tegenstander. “De stelling was lastig maar zeker houdbaar, maar toen raakte hij net als tegen Baljakin plotseling in paniek en kon ik het afspel achter elkaar winnen.” Aldus de opgewekte Boomstra, die met twee punten achterstand nu de jager is en weet, dat Baljakin hém in elk geval niet meer kan inhalen.

Ook Wouter Sipma proefde eindelijk het zoet der overwinning en verdrong met een strakke aanval debutant Wouter Ludwig van de derde plek. Ondertussen noteerde Auke Scholma geheel tegen zijn gewoonte zijn zesde paaltje tegen Heijn Meijer. Maar het plusje dat er in het vat zat doet vermoeden dat de Bafloër in zijn 29e NK nog snode plannen heeft.