Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Boomstra terug in het wiel van Baljakin

Dagblad van het Noorden, 16 april 2015, Bert Dollekamp.

Terwijl de productie van Alexander Baljakin stokt, won Roel Boomstra met groot vertoon van macht voor de derde keer op rij en heeft het wiel van de Huissenaar te pakkken. Vandaag treffen de twee kemphanen elkaar.

EMMELOORD -  “Met de vorm zat het al de hele week goed, maar pas nu krijg ik loon naar werken en komen de punten bij bakken binnen.” Roel Boomstra kan zijn geluk even niet op. Zijn ultieme doel is de dit najaar in zijn thuishonk Emmen gereed liggende wereldtitel, maar het nationaal kampioenschap heeft hij vooraf als belangrijke graadmeter bestempeld.

En hoe het zaterdag ook afloopt, die test gaat hoe dan ook positief uitpakken. Met de harde schijf van zijn interne computer zat het al jaren goed, maar het lijkt erop dat ook de tactische en mentale software steeds beter wordt afgesteld. Daarbij speelt Boomstra zijn veelzijdige repertoire in een stevig tempo volledig uit, in de wetenschap dat hij bij complexe posities op een voortreffelijke rekentechniek kan terugvallen. Gisteren ondervond de lastig te kloppen stilist Ben Provoost dat het met Boomstra in deze vorm kwaad kersen eten is. Na een scherpe opening werkte de Europees kampioen naar een diep verborgen damcombinatie toe, die Provoost pas zag toen het te laat was. Met vaste hand bracht Boomstra de peperdure dubbeldekker eerst in veiligheid en veegde er even later het bord mee schoon.  “Volgens computer Kingsrow heb ik nog ergens een steekje laten vallen”, relativeerde de wetenschapper in spe zijn beste partij tot nu toe.  Maar hij snapt zelf ook wel dat de objectieve waarheid vervlochten is met de subjectieve beleving welke Provoost gevoeld moet hebben. En die is dat hij compleet is weggespeeld.

Ook aan de overige borden werd er hard om de punten gevochten. Auke Scholma bleef tegen Wouter Ludwig opnieuw steken op een plusje en Wouter Sipma verknoeide een mooie omsingeling en vermoedelijk zijn toernooi met enkele grafzetten tegen de prima debuterende Maarten Linssen. Ondertussen blaast nestor Frits Luteijn (61) leunend op zijn theoretische bagage ontspannen zijn partijtje mee. Na zijn eerste winst op de volkomen dizzy onderaan bungelende Wim Kalis lonkt de Hagenaar warempel naar de bronzen medaille. Maar dat zullen zijn collega’s toch niet laten gebeuren?

Foto: jongste NK toeschouwer Ayurda van Berkel