Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Boomstra in damthriller naar tweede nationale titel

Dagblad van het Noorden, 20 april 2015, Bert Dollekamp

Hitchcock had het niet beter kunnen bedenken. In een zinderende slotronde sloeg Roel Boomstra op het laatste moment toe en pakte zijn tweede nationale damtitel.

Het loopt zaterdag tegen drieën bij het NK dammen, waar alle partijen zijn afgelopen op één na. Debutant Maarten Linssen heeft Roel Boomstra geweldig partij geboden en lijkt regelrecht op remise af te koersen. Maar de Europees kampioen blijft aandringen en biedt zijn opponent in sterk uitgedunde stand drie keuzes, waarvan er één remise is. Dan gaat Linssen alsnog in de fout. Boomstra heeft de winst en de titel voor het grijpen.

Maar waarom zet hij niet? Dam halen op veld 4 is toch aangewezen?  Boomstra heeft niet bepaald de lichaamstaal van een aanstaande kampioen. Zijn supporters slaat de schrik om het hart. Eerder die middag heeft Baljakin tegen Scholma een enorme kans op zijn zesde titel verprutst en dat kan Boomstra ook overkomen. De paar minuten die hij nadenkt lijken een eeuwigheid. Dan voert hij een serie krachtzetten á tempo uit en vangt de vijandelijke dam met een elegante slotfinesse.   
“Natuurlijk had ik dit allang gezien”,  aldus de dolgelukkige kampioen na afloop.“Maar volgens Rob Clerc moet ik mijn tijd beter gebruiken en dus heb ik het voor de zekerheid een keer of tien nagerekend. Kon ik er meteen aan wennen dat ik op de valreep toch nog kampioen ben.”

Roel Boomstra ontvangt de beker van Jaap Lodders, gedeputeerde provincie Flevoland (foto Geb Kos)

Volgens coach Clerc is de titel dik verdiend. “Roel vloog er dit NK voortdurend vol in en had voor hetzelfde geld vaker gewonnen. En wat misschien nog belangrijker is, hij toont op het beslissende moment opnieuw de juiste winnaarsmentaliteit.”

Na het NK 2012 is het de tweede nationale titel voor de in Groningen natuurkunde studerende Boomstra (22). Maar vooral is het een fraaie opmaat voor het WK dit najaar in Emmen, waarop hij zijn zinnen heeft gezet. Ook de onttroonde kampioen Baljakin heeft zich hiervoor geplaatst. Auke Scholma werd in zijn 29e (!) NK derde en heeft zich verzekerd van de volgende NK finale. Wouter Sipma haalde niet het gewenste rendement uit zijn spectaculaire spel en moest genoegen nemen met de zevende plaats.

Ook Sipma’s collega’s kregen veel lof toegezwaaid voor de betoonde strijdlust. Niettemin was het winstpercentage met 23 % ongekend laag, vermoedelijk vanwege het nieuwe speeltempo, waarin er na elke zet een minuut bijkomt en de voor publiek en sponsors immer aantrekkelijke  tijdnood is afgeschaft. Wie weet is daarom ook het prijzenfonds tot onder het door de bond toegezegde minimum gezakt, zoals Auke Scholma namens de spelers fijntjes opmerkte. Werk aan de winkel dus voor de damgemeente.