Stichting Aanzet

NK Dammen 2017 - 6 t/m 15 april - Urk

Finalisten

GMI/GMN Roel Boomstra (9-3-1993) 1544

Een dominante topgrootmeesters van de laatste jaren, favoriet bij de bookmakers. Zijn technische spel is om van te smullen en dus zullen we verwend worden. Hij is zeer goed in staat om zijn energie te verdelen als er twee partijen op een dag gespeeld moeten worden. Dat zal weer verschrikkelijk zwaar worden voor de meeste deelnemers.

GMI/GMN Alexander Baljakin (8-4-1961) 1542

Alexander Baljakin verdedigt dit jaar zijn titel. Deze super grootmeester is op zijn beste dagen zelfs gevaarlijk voor de grote drie: Tsjizjov,  Georgiev en Schwartzman. In zijn spel valt zijn besluitvaardigheid op. Hij is in staat snel te kiezen en oneindig diep te rekenen waar nodig, bijna altijd met veelbelovende stellingen als gevolg.

GMI/GMN Ron Heusdens (14-5-1962) 1493

Ron Heusdens is een sluwe speler die van iedereen kan winnen, maar dat geldt voor alle grootmeesters in dit toernooi. Hij onderscheid zich met een eigen stijl en speelt met regelmaat fantastische partijen.

Wouter Sipma (21-5-1993) 1474

De Europees juniorenkampioen van 2012 zal ongetwijfeld mikken op een plaats in het linkerrijtje. In 2013 schreef Paul Oudshoorn over Wouter: hij is eveneens een voorstander van interessant spel. Deze bewering is bijna op te vatten als een verdachtmaking naar de andere deelnemers toe, maar is evenwel zeer treffend. De inmiddels beruchte speelstijl van de Hijkenaar zal ongetwijfeld voor het nodige spektakel gaan zorgen. Al haalt hij tegenwoordig ook wel verdacht veel punten met verfijnde, en soms zelfs trage strategische partijen.

MI/GMN Anton van Berkel (14-9-1972) 1464

Van Berkel verbaasde vriend en vijand door bij zijn NK-debuut in 1992 de tweede plaats voor zich op te eisen. Anton is al meer dan twintig jaar bezig om te bewijzen dat deze hoge klassering geen incident was, tot dusverre zonder succes. Ondertussen etaleerde hij wel in allerlei systemen met een versneld speeltempo: zo veroverde hij tweemaal de nationale sneldamtitel en won hij al vier keer het NK rapid dammen. Als Anton dus maar op zijn eerste impuls blijft vertrouwen, is het maar de vraag wie hem af kan stoppen.

GMI/GMN Auke Scholma (26-8-1956) 1463

Vorig jaar werd hij negende wat voor hem een teleurstellend resultaat is. Scholma is een van de spelers die je het gunt, want hij durft alles en heeft een unieke stijl. Hij is een van de weinige speler van tegenwoordig die je nog wel eens halfopen klassiek ziet spelen.

MF/MN Ben Provoost (28-9-1985) 1455

Hij was ook een van de belangrijke spelers bij Volendam. Net als Ludwig is hij niet een groot liefhebber van voorwedstrijden, die voor hem wel eens stroef verliepen, maar hij was succesvol in 2006, 2007 en 2014. Provoost is een subtiele speler, met een gedegen positioneel inzicht en voldoende tactisch raffinement om hem echt gevaarlijk te maken. Persoonlijk hoop ik er op, dat hij deze keer eens lekker 'los' komt, met de vrome opdracht om veel schade aan te richten, want hij heeft in principe een breed scala aan wapens.

Frits Luteijn (6-12-1953) 1403

Frits Luteijn was in de periode 1972-1986 full-time damprofessional. In die tijd was hij de grote man achter de Vriendendamkring, een damblad waar je als gewaardeerd dammer op geabonneerd moest zijn. In die tijd heeft hij zich ook geplaatst voor het Nederlands Kampioenschap. Luteijn is een oude rot en zal ongetwijfeld een interessant toernooiplan in zijn hoofd hebben.

GMI/GMN Hein Meijer (16-1-1961) 1400

Een groep op zich. Vele eervolle klasseringen, maar nog geen titel. Vandaar dat hij bij de grootmeesters apart staat. De organisatieplaats van Aan Zet kwam hem toe en het ontsloeg hem van voorwedstrijden. Tot dusver toonde hij dit seizoen een goede vorm en als het een beetje loopt, is hij altijd een van de kandidaten voor het podium.

MI Wouter Ludwig (1-8-1986) 1391

Eindelijk(!) zal hij gedacht hebben, want die voorwedstrijden... Ludwig was teamgenoot van mij bij Volendam Mo&Z en was een van onze jokers. Hij speelde daar heel effectief, zowel technisch als tactisch. Net als Linssen heeft hij al menig topgrootmeester achter de kiezen en herkauwd.

MF/cMN Wim Kalis (20-2-1965) 1346

Deze speler debuteerde in 1989! Hij speelde daar nauwelijks remise, verloor wel wat, maar versloeg de supergrootmeesters Rob Clerc en Gerard Jansen en wel op spectaculaire wijze! Dit jaar doorliep hij de barrage van de halve finale met een voortreffelijke eerste plaats. Ik heb zelf, voor zover ik mij kan herinneren, nog nooit de pech of het geluk gehad om tegen hem te spelen, maar ik weet nog wel dat hij in de oude halve finales de reputatie 'gevaarlijk' droeg. Ook aan hem de vrome opdracht om schade aan te richten en het is zeker een speler die het in zich heeft om smaak aan het toernooi te geven.

MF Maarten Linssen (28-1-1969) 1327

Deze speler plaatste zich als groepswinnaar in de halve finale en was dit jaar een van de steunpilaren van VBI, de landskampioen. Hij heeft een goed ontwikkeld analytisch inzicht en laat doorgaans zeer solide spel zien. Anders dan sommige debutanten in het verleden brengt Linssen ook al een behoorlijk arsenaal aan ervaring mee, waar het spelen tegen absolute toppers betreft, Dus hij zou niet overrompeld hoeven te worden door het hoge niveau. Ikzelf ben zeer benieuwd hoe deze speler zich zal ontwikkelen in dit kampioenschap