Sterren . . .

Ens, 23 juni 2018, Tjalling van den Bosch.
De Fédération Mondial du Jeux de Dames (internationale dambond) kende het Open Flevoland maar liefst drie sterren toe. Deze sterren zijn voor internationale topspelers belangrijk; ze staan namelijk voor het aantal punten dat men kan verdienen door hoog in een World Cup te eindigen.

Aan het eind van het seizoen wordt er een ranglijst opgemaakt van het aantal vergaarde punten (in de World Cups); hoe hoger dammers op die lijst eindigen, hoe meer kans ze maken om uitgenodigd te worden voor de finale in China. Misschien wel het belangrijkste detail is, dat men in die finale flink wat (prijzen)geld kan verdienen. Op zich mooi natuurlijk die sterren en de World Cup-status, want daardoor wil de absolute wereldtop meedoen aan zo’n kwalificatietoernooi, want dat is het Open Flevoland dus ook.

Maar het heeft (wat mij betreft) ook een keerzijde; het gaat dus niet alleen om de eerste plaats in Ens! Ook de plaatsen daaronder kunnen cruciaal zijn voor het meedoen aan het toernooi in China. De eerste vijftien plaatsen zijn allemaal nog in de race voor een hoge klassering (en dus veel World Cup-punten!); tja, en wat moet de grootmeester dan doen? Vol op de winst spelen om de klassementsleider te achterhalen, of een beetje voorzichtig aan en hopen op een gunstige loting in de laatste ronde.

Dergelijke constructies komen trouwens in veel sporten voor; Nederlandse Kampioenschappen gaan al lang niet meer over wie er kampioen wordt! Nee, het zijn vaak ook plaatsingswedstrijden voor World Cups of Wereld- dan wel Europese kampioenschappen! Daar kan je sport-ethische vraagtekens bijzetten, maar door de vaak overvolle sportkalenders, is er meestal geen ruimte voor aparte plaatsingswedstrijden.

Kortom, niet iedere grootmeester gaat tijdens het Open Flevoland voor alleen de enige plaats die zou moeten tellen; de eerste plaats!

Speeltempo . . .

Vadim Virny

Ik heb tijdens dit toernooi eens mijn licht opgestoken bij meesters, grootmeesters en liefhebbers, over het in dit toernooi gehanteerde (én door de F.M.J.D. geëiste!) nieuwe speeltempo (45 zetten in 90 minuten en daarna 30 minuten plus 30 seconden). Het is natuurlijk een kwestie van smaak; zo liet de Duitse grootmeester Virny zich al tijdens de opening duidelijk uit over het speeltempo: “Scheisse”. Niet netjes natuurlijk om het juist op dat moment luid en duidelijk te verkondigen, maar ach, zijn mening was duidelijk! Een andere grootmeester, de Nederlander Scholma, was een geheel andere mening toegedaan; in zijn jeugd gestaald door de fameuze Friese damdagen, waar een speeltempo van 60 zetten in 90 minuten werd gehanteerd, vond hij het helemaal niet zo’n verkeerd speeltempo. De algemene teneur zat een beetje in het midden; men voelde zich wel een beetje opgejaagd, maar weer een ‘vast’ aantal zetten binnen een bepaalde tijd vonden  ommigen toch ook wel weer mooi. Het waren sowieso grootmeesters, die graag weer een ‘vaste’ tijdcontrole wilden; men vond het oude systeem (van 80 minuten plus 1 minuut per zet) teveel in het voordeel van de onderliggende partij (van diegene met de mindere stand, dus vaak de tegenstanders van de grootmeesters!).

De liefhebbers waren het in grote lijnen eens met de grootmeesters, alhoewel de meesten zich toch wel wat teveel opgejaagd voelden tijdens de partij om eerst 45 zetten in 90 minuten te moeten produceren (“Het moet wel dammen blijven en niet jakkeren!”). Eigenlijk vonden velen (en daar waren toch ook sommige grootmeesters het mee eens), dat het (heel) oude systeem 50 zetten in 2 uur beter zou zijn. De meningen waren wel verdeeld over het dan te hanteren vervolg;

30 minuten erbij plus 30 seconden per zet, of 20 minuten erbij en 60 seconden per zet.

Tja, zeg het maar.

Humor . . .

Viel er dan niets te lachen tijdens de voorlaatste (achtste) ronde van het Open Flevoland? Nou, de spanning was groot en daardoor wordt het allemaal steeds serieuzer; grootmeesters die tijdens eerdere ronden nog wel een praatje wilden maken, waren nu wat minder bereidwillig.

Of ligt het niet alleen de steeds maar groter wordende spanning en zijn de grootmeesters wat chagrijniger omdat de Chinese Yen is gedevalueerd? Ik wil niet zeggen dat de organisatie vanmorgen wat chagrijniger was (al scheelde het niet veel), maar deze (zaterdag)ochtend stond in het teken van de finale van het jeugdtoernooi. Prachtig natuurlijk zoveel jongeren aan de slag te zien op de 100 velden, maar rond het middag uur was het organisatiekantoor (de stamtafel) bezet door de jeugd, die zich tegoed deed aan patat, kroketten en kip-nuggets!

Maar goed, genoeg flauwekul, de 8ste ronde (een 0 komt een 8 tegen en zegt: “Zo, zit je broeksriem te strak”?). Klassementsleider Georgiev nam het op tegen NDaiye; blijkbaar was een puntendeling voor beide een acceptabele uitslag. De schijven lagen, na precies 40 zetten, in ieder geval weer snel op de plaats waar ze de langste tijd van hun damleven verblijven (‘het doosje’). Ook alle andere partijen van de ‘voorste’ groep eindigden in remise, maar er waren enkele spannende partijen bij.

Analysator Paul Oudshoorn had er druk mee; gelukkig genoten de weer massaal toegestroomde toeschouwers van al zijn inspanningen.

Laatste dag . . .

Programma voor zondag 24 juni:

  • 10.00 uur: aanvang 9de ronde (DAMMERS, OM 10 UUR DUS!)
  • 15.00 uur: prijsuitreiking en afsluiting van het toernooi.
  • 16.00 uur: warm buffet
  • 16.30 uur: lauw buffet
  • 17.00 uur: koud buffet.

Dit vind je misschien ook leuk...