Wereldproblemen . . .
Het enige dat beter verkoopt dan seks is angst . . . !?!
Met een goede ‘eerste zin’, weet je als schrijver dat je meteen de aandacht van de lezer hebt!
Schrijver dezes was reeds in februari/maart van dit jaar bezig met het schrijven van epistels voor deze site.
Wat zag de wereld er toen nog anders uit!
Er stond ons een prachtige sportzomer te wachten, met veel ‘grote’ nationale- en internationale sporttoernooien. De aftrap van al dat sport-lekkers zou (van 10 t.e.m. 18 april) plaatsvinden in Kraggenburg: Het Nederlands Kampioenschap Dammen Algemeen 2020!
Corona . . .
Helaas de ‘corona’ (om COVID-19 en alle ontwikkelingen en gevolgen daarvan maar even kernachtig tot één woord te reduceren) gooide roet in ons eten én doet dat nog steeds!!
Een oplossing voor de ‘corona’ is er nog steeds niet en voorlopig ‘ziet’ ook niemand een verlossend scenario!
Wel zijn er mensen op onze aardkloot die geloven in complottheorieën of mensen die het zien als ‘het einde der tijden’; uw penneleur behoudt zich het voorrecht op een eigen mening: “Het beste er maar van maken”!
Wanneer u enige kennis van de wereldgeschiedenis hebt, dan weet u misschien dat oplossingen voor dergelijke grootschalige problemen vaak niet uit de geijkte hoek komen!?! Om u een voorbeeld hiervan te geven, neem ik u mee naar het eind van de 19de eeuw.
Tomeloos getob over de toekomst:
Het heette de ‘Grote Paardenpoep Crisis’ (‘Great Horse Manure Crisis’).
Aan het eind van de 19de eeuw groeiden steden als New York, London, Moskou, Buenos Aires en Parijs snel.
Daarmee groeide ook het aantal paarden die een stad voorzagen van goederen en de inwoners van vervoer. Het stijgende aantal paarden zorgde voor massa’s uitwerpselen (15 kilo per paard per dag en ook nog eens 10 liter urine!).
Paardenpoep stinkt, verspreidt ziektes, trekt vliegen aan (in New York zoemden er in die tijd 3 miljard vliegen rond!) en het straatbeeld knapt er ook niet van op.
Deskundigen kwamen toen tot de conclusie dat, als er niemand snel met een geniale oplossing zou komen, New York binnen vijftig jaar – bij voortgaande groei van de bevolking – bedekt zou zijn onder een vier meter dikke laag paardenstront.
In het jaar 1898 organiseerde men daarom in New York een tiendaagse internationale conferentie om over oplossingen te praten en na te denken.
Maar de gedelegeerden verlieten echter al na drie dagen de conferentie; er was geen zicht op een verlossend scenario, dan had verder vergaderen ook geen zin.
De gedeprimeerde vergaderaars verlieten zo snel mogelijk het heftig meurende New York.
Jammer dat er in 1898 nog geen moderne handboeken waren over ‘out of the box’-denken!
Niet star en stug proberen regeltjes in te voeren die het probleem niet echt oplossen. Niet lang na de Paardenpoepconferentie introduceerde automobielfabrikant) Henry Ford de eerste T-Ford. Het bedrijf zou er in twintig jaar maar liefst 15 miljoen van produceren; elke 24 seconden ‘liep’ er een auto van de toen revolutionaire ‘lopende band’.
De auto was een snellere, goedkopere en schonere oplossing voor het vervoer in grote steden; binnen de kortste keren kelderde het aantal paarden en dus verminderde het poepprobleem.
Dit hadden ze in 1898 niet zien aankomen. Wie alleen maar star, stug, onzeker en angstig kijkt naar wat verloren gaat, mist de toekomst.
Usio conclusio
Ook het bovenstaande biedt natuurlijk geen oplossing voor de ‘corona’ en dus speelt nog steeds angst een voorname rol.
Misschien geeft het u toch enige hoop dat er in de nabije toekomst uit, nu nog, geheel onverwachte hoek, redding komt!!!
Aut viam inveniam, aut faciam . . .!
Tjalling van den Bosch