Ree . . .
Het kan zijn dat de bovenstaande aanhef u al direct op het verkeerde been zet; we gaan het deze keer niet hebben over een viervoetige herkauwer die zich bij voorkeur schuilhoudt in een bosrijke omgeving, een damhert of zo!
‘Damhert‘, mooie invalshoek trouwens, maar misschien iets voor een volgend epistel!
Door Tjalling van den Bosch
We gaan het deze keer echter hebben over, de op 15 september 1944 te Amsterdam geboren, Hans Ree.
Hij is een Nederlandse schaker die het in zijn discipline maar liefst viermaal tot Nationaal Kampioen schopte. Ook won Ree ooit een groot internationaal schaaktoernooi in Canada, samen met de Russische wereldkampioen Boris Spasski; waarschijnlijk het magnum opus van de Nederlander.
Overigens was J. H. Donner jarenlang in Nederland de grote opponent van Ree; het tweetal vocht niet alleen hun tweestrijd uit op het schaakbord, maar ook verbaal en nog veel vaker door middel van polemiek bestreden ze elkaar, meestal op een schimpende en smadelijke manier.
Na Ree’s grote succes in Canada schreef Donner een column in Schaakbulletin (september 1971) met als aanhef: ‘Bestaat Canada?’.
Maar dit geheel terzijde natuurlijk!
Vaardige pen . . .
Echter, Hans Ree is hoogstwaarschijnlijk, met name bij niet-schakers, vooral bekend als schrijver; door de jaren heen heeft hij voor diverse bladen columns geschreven en ook zijn de nodige boeken van zijn hand van de drukpers gerold.
Ree beschikt over een ‘vaardige pen’ en zijn gezichtspunten vaak zeer origineel en erudiet. Zo schreef Ree in zijn, in 2010 uitgebrachte boek, ‘Mijn Schaken’ over het onderwerp ‘Alcohol’; dat begon als volgt:
“De Chinese dichter Li Bai schreef in de achtste eeuw dat alleen de namen van ‘grote drinkers’ zouden voortleven; daarmee heeft Li Bai veel liefhebbers van Chinese Poëzie de verkeerde weg gewezen!
Zoals bekend waren schaakwereldkampioenen als Alexander Aljechin en Michail Tal ‘grote drinkers’ en inderdaad leven hun namen voort, maar de meeste wereldkampioenen waren hooguit matige drinkers, die langer leefden en schaakten dan de twee grote drinkers. Dus een groot schaker willen worden en dan alvast maar beginnen met het consumeren van de nodige alcohol is in ieder geval niet de goede manier”.
Chess + Alcohol . . .
Hans Ree raadde, in het bewuste hoofdstuk, verder nog aan om eens ‘Chess + Alcohol’ te googelen, en inderdaad, er gaat een opzienbarende wereld open! Meer dan 2.000.000 verwijzingen over het gebruik (en misbruik) van alcoholische versnaperingen door schakers!!
Je krijgt de meest opzienbarende en vooral humorvolle verhalen voorgeschoteld, maar natuurlijk niet allemaal even liederlijk! Zo valt er op de populairste Canadese schaaksite ‘Spragget On Chess’ te lezen: “In the chessworld is alcoholism a huge problem”.
Hans Ree overkwam ooit zelf het volgende: Tijdens een schaaktoernooi in Buenos Aires waren diverse deelnemers ’s avonds op de hotelkamer van de Finse schaker Heikki Westerinen samen geklonterd om ‘een fles sterke drank burgemeester te maken’. Dat ging vlot en dus werden er in de loop van de avond/nacht uit alle hoeken en gaten nog meer flessen met geestrijk vocht tevoorschijn getoverd en ook die moesten natuurlijk al vlot het onderspit delven. Er werd veel gelachen en toen (de motorisch niet al te hoog begaafde) Hans Ree pardoes van het bed viel gilde iedereen het uit van het lachen! Ree zelf gilde nog het hardst(!!), hij had door die onhandige val namelijk een dubbele beenbreuk opgelopen!?!
Gelukkig voor Ree is schaken een sport waar ‘een been in het gips’ geen beletsel hoeft te zijn!
Contradicties . . .
* Wat alcohol betreft staan veel zaken vaak haaks op elkaar; zo zijn alcoholische dranken een sociaal geaccepteerd genotmiddel, maar worden vanwege de verslavende eigenschappen weldegelijk tot harddrugs gerekend!
* Is alcohol slecht voor de mens (?); op zich niet, zelf drinken we zo nu en dan graag een glaasje, maar wanneer het nuttigen ervan dagelijks moet dan is dat een niet gering probleem voor de persoon in kwestie!
* Is alcohol slecht voor de mensheid (?); oh nee, absoluut niet!! Kijk . . ., het is bekend dat er op jaarbasis alleen al in Nederland tussen de 1.000 en 1.500 mensen overlijden aan de gevolgen van alcohol, maar . . . (!?!) er komen op jaarbasis ook zo’n 2.000 tot 3.000 mensen bij door de gevolgen van alcohol!!!
Kortom: Proost, geniet, maar drink met mate . . .!
Post Scriptum: Natuurlijk ook even ‘Dammen + Alcohol’ gegoogeld, maar dan kom je niet verder dan slechts één verwijzing(!!): “Proberen het dagelijks gebruik van alcohol in te dammen“!
De voorlaatste . . .
De cijfers van de achtste en voorlaatste ronde van de World Cup*** Flevoland Open 2024 zijn vrij ontnuchterend! Alle duels in de top van het tussenklassement eindigden in een puntendeling; daardoor veranderde er in feite weinig; alles schoof alleen maar één punt op.
De twee koplopers (nu met 12 punten) blijven dus ook gewoon Wouter Sipma en de Let Guntis Valneris; ze
worden (ook nog steeds) op 1 punt gevolgd door de Pool Filip Kuczewski.
De negen achtervolgers op 2 punten achterstand hebben visite gekregen van Darya Tkachenko die won van de jeugdige Alex Paliakov!
Morgen (negende en laatste ronde) moet De Sip tegen Martijn van IJzendoorn en Valneris tegen Jitse Slump. Dat zijn vier GMI’s; zou iemand op dit hoge niveau in staat zijn om de remise-grens over te steken? Nummer drie uit het tussenklassement, MF Kuczewski, mag MI Jacob Okken het leven zuur gaan maken.
Zou er wat betreft ‘het podium’ nog iets veranderen?
Zijn er nog ‘negen-punters’ die snode plannen hebben?
We gaan het morgen zien.
Aanvang van de negende ronde is om 10.00 uur (LET OP 10.00 uur).
De zaal gaat open om 9.30 uur!