Deelnemers

Voor mensen die niet zo goed op de hoogte zijn van ‘wie-is-wie’  in de Nederlandse damwereld volgt hier een kleine uiteenzetting. 

Het NK Dammen Algemeen 2020 in Kraggenburg telt maar liefst 3 debutanten en die zijn niet, zoals verwacht mocht worden, te vinden in de groep aanstormend talent, maar juist in de (iets) oudere generaties! 

Door Tjalling van den Bosch

De aanstormende talenten zijn voor het overgrote deel een gevolg van het topsportbeleid van de Nederlandse dambond (de K.N.D.B.), maar de oudere generaties zitten natuurlijk niet stil. 

Dammen is namelijk een sport die ook op latere leeftijd nog steeds intensief kan worden beoefend. Anders dan in andere (fysieke) sporten blijft zelfontwikkeling in het dammen tot op zeer hoge leeftijd mogelijk! 

Roel Boomstra 

Boomstra is 27 jaar en ‘op papier’ (voor wat dát waard is) de grootste favoriet voor de Nederlandse damtitel 2020; hij was tenslotte tweemaal wereldkampioen (do I need to say more ?). 

In 2016 werd Boomstra wereldkampioen dammen door in een tweekamp Groenendijk te verslaan, iets dat hij herhaalde in 2018, destijds was de toenmalige wereldkampioen de Rus Shvartsman het slachtoffer.

Boomstra heeft het hele opleidingstraject van de K.N.D.B. doorlopen; onderweg peuzelde hij in de diverse jeugdcategorieën, zowel nationaal als internationaal, de nodige eretitels op! Reeds op 14-jarige leeftijd mocht hij zich grootmeester (Grand Maitre International – G.M.I. –) noemen; daarmee is hij de jongste Nederlander ooit die daarin slaagde! In 2012, op 19-jarige leeftijd dus, werd Boomstra voor het eerst Nederlands Kampioen Algemeen; iets waarin hij ook in 2015 in slaagde (is toch ook al weer een tijdje geleden!). Begin volgend jaar staat er voor Boomstra (als uitdager) wederom een tweekamp om de wereldtitel op het programma; hij neemt het dan op tegen de Rus Georgiev. 

Dat het NK Dammen Algemeen in Hotel Van Saaze voor Boomstra daarom slechts een voorbereidingstoernooi op die match is betwijfelen wij; de wereldkampioen zal ongetwijfeld de sporen scherp hebben en de zweep in de hand! 

Alexander Baliakin 

Baliakin is 59 jaar en heeft inderdaad geen traditionele Nederlandse naam; hij is dan ook geboren in Archangelsk (Rusland). Hij werd driemaal (om precies te zijn in 1982, 1988 en 1989) kampioen van de machtige (zeker op damgebied) U.S.S.R.. 

Sinds 2004 is hij gerechtigd om onder de Nederlandse (dam-)vlag uit te komen (sinds 2010 heeft hij een Nederlands paspoort). Baliakin heeft in totaal 16 maal (dus onafgebroken sinds 2004!!) meegedaan aan het NK Dammen Algemeen en zich de titel maar liefst 8 maal toegeëigend!! De laatste keer dat hij Nederlands damkampioen werd was in 2019 en dus is Baliakin de ‘zittende kampioen’! 

Baliakin weet ook op psychologisch gebied van wanten; kortom, hij is en blijft dus een bepalende factor in de strijd om de Nederlandse senioren damtitel. 

Martijn van IJzendoorn 

Van IJzendoorn is 23 jaren jong en debuteerde in 2017 in het NK Dammen Algemeen. En wat voor een debuut was dat(??); als ooit de woorden van Julius Caesar Veni, Vidi, Vici (Ik kwam, ik zag, ik overwon) opgeld deden dan was dat tijdens zijn eerste optreden op het hoogste NK-podium (op Urk)! 

Zonder ook maar één spatje eerbied voor het heersende establishment veroverde Van IJzendoorn schijnbaar moeiteloos zijn eerste (en tot nu toe enige!) NK-titel bij de senioren. Net als de meeste twintigers uit het NK-gezelschap doorliep Van IJzendoorn het gehele opleidingstraject van de K.N.D.B. en ook hij sprokkelde de nodige eretitels in de diverse jeugdcategorieën bijeen. 

Tijdens zijn partijen heeft Van IJzendoorn de neiging om onderuitgezakt te zitten, men zou dan kunnen denken dat er een bepaalde onverschilligheid/onbekommerdheid over hem is gekomen; tip voor zijn opponenten: Trap er niet in!!! 

Jan Groenendijk 

Groenendijk is 22 jaar en ondanks dat hij in 2015 (op 17-jarige leeftijd dus!) vice-wereldkampioen werd, debuteerde hij pas vorig jaar op het NK Dammen Algemeen; hij werd toen gedeeld tweede. Tot in de dying seconds van dat bewuste WK 2015 had Groenendijk de wereldtitel in handen, totdat de Franse grootmeester Arnaud Cordier hem het zo vreselijk belangrijke puntje ontfutselde! Groenendijk werd tweede en als gevolg daarvan mocht hij het in een tweekamp om de wereldtitel het opnemen tegen Boomstra; die match eindigde in een duidelijke overwinning voor de laatste. Ook bij Groenendijk moeten we de frase aanhalen “het gehele opleidingstraject van de K.N.D.B met groot succes doorlopen” aanhalen. 

Groenendijk heeft tijdens zijn partijen ook een eigenaardigheid; hij gaat soms heel lang nadenken tijdens zijn wedstrijden en dat is op zich niet zo’n probleem, maar op een gegeven ogenblik komt hij daardoor vaak in tijdnood (dammers ‘spelen op de klok’, die als een soort guillotine naast het bord staat; ‘valt hij’, dan wordt de partij verloren verklaard!). 

In die tijdnood moet je dan vrijwel a tempo (zonder veel tijd tot nadenken dus!) je zetten produceren; mocht u denken dat dat dan een groot nadeel is voor Groenendijk, dan hebt u het mis! Groenendijk lijkt in zo’n situatie vaak tot volle wasdom te komen! 

Ron Heusdens 

Heusdens is 58 jaar en behoort tot de vaste klanten aan het NK Dammen Algemeen; hij is vaak in de top van het klassement terug te vinden, maar zo nu en dan eindigt hij plotseling in het vermaledijde rechterrijtje. Zo kwam Heusdens in 2017 niet door de halve finales (die voorafgaan aan een NK Dammen Algemeen)! Hij kreeg van de organisatie echter de zogenaamde sponsorplaats aangeboden en kon dus toch meedoen aan de finale; prompt eindigde Heusdens toen op de derde plaats. 

Dit jaar plaatste Heusdens zich overigens soeverein voor de finale, maar enige wisselvalligheid valt hem wel toe te dichten. In 2008 eiste Heusdens zijn eerste (en tot nu toe enige) NK-damtitel bij de senioren op. Wel werd Heusdens met enige regelmaat Nederlands Kampioen Denksporttriatlon; zo’n triatlon voor ‘grote geesten’ bestaat uit de onderdelen dammen, bridge en schaken. 

Wouter Sipma 

Sipma (oftewel ‘De Sip’) is 27 jaar en hunkert naar zijn eerste Nederlandse seniorentitel, net als zijn supporters trouwens (oftewel ‘Sipporters’). Afgelopen jaar was hij er dichtbij, maar moest uiteindelijk genoegen nemen met een (gedeelde) tweede plaats achter kampioen Baliakin. 

Sipma is zeer actief in de Nederlandse damwereld; zo verschijnen er van zijn hand regelmatig damfilmpjes op YouTube en is hij (mede-)organisator van de ‘Damweek Hijken’. Ook is Sipma aanvoerder en stuwende kracht achter zijn club, landskampioen Hijken DTC. Nadat hij in 2010 en 2011 tweemaal Nederlands Kampioen bij de junioren werd en vanaf 2013 onafgebroken deelnemer aan het NK Dammen Algemeen is, komt hij maar niet (zoals hij dat ooit zelf omschreef) “in de juiste flow terecht”

Altijd is Sipma tijdens de finales een factor, maar tot nu toe is het hem dus niet gelukt de titel voor zich op te eisen (Always the bridesmaild, never the bride?); hopelijk is Kraggenburg 2020 voor hem het keerpunt. 

Jitse Slump 

Slump is met zijn 21 jaar de jongste deelnemer; hij debuteerde in 2017 met een gedeelde vierde plaats op het hoogste Nederlandse niveau. In 2018 was er sprake van een terugval (negende plaats) en in 2019 liet hij ‘school’ voorgaan (deed dus niet mee). 

Ook Slump komt uit het opleidingstraject van de K.N.D.B. en ook hij heeft in de jeugdcategorieën het nodige succes gekend. Gestaag klimt hij op de damladder omhoog en is ondanks zijn jonge leeftijd een bijna niet meer weg te denken speler in het nationale én internationale damcircuit! Zo eindigde Slump tijdens het Wereldkampioenschap Dammen 2019 op een negende plaats, maar dat had aanzienlijk beter kunnen uitvallen, wanneer hij niet tegen juist de twee zwakste spelers op het WK beide punten had ingeleverd!! 

Kortom, ook Slump zal een bepalende speler op het NK Dammen Algemeen zijn; men is gewaarschuwd! 

Anton van Berkel 

Van Berkel behoort met zijn 48 jaar tot de oudere garde; de finale in Kraggenburg wordt zijn 12de. Zijn beste NK-finale speelde Van Berkel tijdens zijn debuut in 1992; hij ging lange tijd aan kop en zesvoudig wereldkampioen Harm Wiersma moest er aan te pas komen om Van Berkel een halt toe te roepen! Het resulteerde voor Van Berkel uiteindelijk in een gedeelde tweede plaats; daarna is hij nooit meer in de buurt gekomen van een nationale titel bij de senioren. 

In ieder geval niet bij traditionele partijen; bij damwedstrijden met een verkorte tijdsduur heeft hij wel enkele nationale titels in de wacht gesleept. Ooit had Van Berkel tot tweemaal toe een wereldrecord in zijn bezit, in zowel het simultaan dammen (tegen 249 tegenstanders) als in het kloksimultaan dammen (tegen 32 deelnemers); beide wereldrecords zijn inmiddels in andere handen terecht gekomen. 

Casper Remeijer 

Remeijer is 29 jaar en hij is één van de twintigers die niet het volledige K.N.D.B.-opleidings-traject heeft doorlopen. Hij debuteerde vorig jaar (in de halve finale alsook) in de finale van het NK Dammen Algemeen; een uitstekende vijfde plaats was toen zijn deel. Dit jaar herhaalde hij het huzarenstukje (plaatsing voor de finale); In Kraggenburg is de finale echter uitermate sterk bezet (sommigen zeggen zelfs ‘de sterkst bezette finale ooit!), dus zal Remeijer waarschijnlijk op voorhand tekenen voor een zelfde eindklassering. 

Maar misschien heeft Remeijer andere ideeën en is hij aanzienlijk productiever dan vorig jaar (toen maar liefst 9 remises). Remeijer is een moeilijk te kloppen tegenstander; zijn (dam-)palet is echter kleurrijk genoeg om, ook op dit NK-niveau, partijen winnend af te sluiten. Misschien moet hij daarvoor een bepaalde bevangenheid (lees ‘angst om te verliezen’) van zich afwerpen! 

Bhiem Ramdien 

De 59 jarige Ramdien komt in Kraggenburg voor de tweede maal uit op het NK Dammen Algemeen; hij debuteerde in 2018 (in Harlingen) met een 10de plaats in de eindrangschikking. Hij plaatste zich overtuigend voor de finale en liet enkele oudgedienden ruim achter zich.

Ramdien damt al lang mee in de Nederlandse subtop; hij speelt graag op tempowinst, waardoor hij halverwege de partij kan bogen op terreinwinst, hetgeen in het eindspel een belangrijk voordeel kan zijn. Zijn speelstijl is dan ook lastig om tegen te spelen. 

 

Jan van Dijk 

Van Dijk is met zijn 29 jaar een generatiegenoot van Remeijer en ook geen product uit de K.N.D.B.-school. Door dit gebrek aan opleiding (of is het juist zijn kracht?!?) heeft Van Dijk een geheel eigen kijk op het dammen ontwikkeld. Ooit kreeg Van Dijk les van een supergrootmeester; na een paar keer hield hij het voor gezien want met de op- en aanmerkingen van de G.M.I. kon Van Dijk totaal niet uit de voeten!

De partij-opzet van Van Dijk wordt door ‘kenners’ vaak met een melange van bewondering en vertwijfeling bekeken. Van Dijk leeft zich maar al te graag uit in het tactische (lees: combinaties); hij houdt van tumult op het dambord! Voor damliefhebbers is het te hopen dat Van Dijk trouw blijft aan zijn stijl! 

Van Dijk plaatste zich overtuigend, via de halve finales, voor dit NK; met 5 overwinningen, 1 remise en 1 nederlaag (dat risico loop je met zo’n speelstijl) bleef hij de concurrentie (Heusdens) maar liefst 2 punten voor. Het wordt de tweede keer dat Van Dijk meedoet aan een NK-finale; hij debuteerde in 2014 en werd daarin 12de. Wel was hij er in dat jaar verantwoordelijk voor dat Boomstra een puntje tekort kwam in het eindklassement (Van Dijk remiseerde tegen de wereldkampioen, terwijl hij wel, zij het nipt, van winnaar Baliakin verloor). 

Bart Terwel 

Terwel is met zijn 39 jaar de brug tussen de generaties (de enige dertiger van het gezelschap). Hij debuteert dit jaar; hij plaatste zich na een barrage in de halve finales met Tjon A Ong voor zijn eerste NK Dammen Algemeen. Hij is generatiegenoot van voormalig NK-finalisten als Jeroen van den Akker, Michiel Kroesbergen en Wiebe van der Wijk. 

Terwel houdt tijdens zijn partijen de tempoverhoudingen goed in de gaten en hij heeft ook een goed alarmgevoel in standen die voor hem gevaarlijk kunnen zijn. Kortom, Terwel is een taaie speler. 

 

Henk Grotenhuis ten Harkel 

Grotenhuis ten Harkel (oftewel: ‘De Jonkheer’; oh, is dat zijn bijnaam niet? – nou, bij deze dan –) is 61 jaren jong en daarmee de oudste deelnemer aan het NK Dammen Algemeen in Kraggenburg. Er zijn maar weinig sporten waarin het mogelijk is om met 61 lentes voor het eerst mee te doen op het hoogste (Nederlandse) niveau; in het dammen dus wel, want Grotenhuis ten Harkel is wel degelijk één van de debutanten! 

Grotenhuis ten Harkel plaatste zich op een indrukwekkende manier voor de finale, door in de halve eindstrijd zijn naaste belagers (waarvan Van Berkel zich na barrage uiteindelijk ook wist te plaatsen) op een achterstand van maar liefst 3 punten te zetten (in slechts 7 partijen!). 

Grotenhuis ten Harkel mag op het dambord graag op zoek gaan naar avontuur; vooral in aanvalsstanden is hij in staat om zeer sterke opponenten het vuur aan de schenen te leggen!

Andrew Tjon A Ong 

Tjon A Ong is 58 jaar en ook debutant; hij plaatste zich in eerste instantie echter niet voor dit NK!! De damgoden waren hem echter goed gezind, doordat Boomstra zich via een keuzeplaats toch had weten te plaatsen voor het NK in Kraggenburg, zocht de organisatie naar een dammer die ‘oneven weer even’ kon maken. Het was logisch dat men terecht kwam bij Tjon A Ong, omdat hij slechts door een barrage (in de halve eindstrijd) uit de finale werd gehouden (door Terwel). 

Tjong A Ong is zeer actief in de damwereld en niet alleen in Nederland; zo organiseert hij bijvoorbeeld jaarlijks een ‘open’ (voor iedereen dus) damtoernooi in . . . Thailand!! In Nederland is Tjong A Ong vaak betrokken bij het organiseren van damtoernooien; ook heeft hij iets bijzonders voor de damwereld op poten gezet, namelijk ‘Mentale Training voor Dammers’ (‘verbeter direct uw resultaten met deze unieke training’!). 

Afijn, de deelnemers aan het NK in Kraggenburg kunnen er zeker van zijn dat Tjon A Ong mentaal zijn mannetje zal staan!

Jan Groenendijk in 2015 dicht bij de wereldtitel

Tot zo ver het relaas over de deelnemers; hopelijk gaan zij mee in het echte gedachtengoed van Pierre de Coubertin! Dat is niet “deelnemen is belangrijker dan winnen!”; die uitspraak is helemaal niet van hem (zie een eerder epistel op deze site); De Coubertin daagt bij deze de deelnemers juist uit om 

De strijd te strijden! 

Met andere woorden; laat je niet leiden door gevoelens van angst (angst om te verliezen), maar pak de handschoen op en duelleer als een man!!