Geachte niet-dammers . . .

Voor veel buitenstaanders is de damwereld een terra incognita, alhoewel men vaak wel een duidelijk beeld heeft van ‘die dammers’!

De alles overheersende gedachte bij dezen is: “De bril waait ze van de neus, ze kunnen de weg nooit vinden, niet autorijden, voortdurend liggen ze met het spoorwegboekje overhoop, wanneer ze tegen een lantaarnpaal oplopen, zeggen ze ‘sorry’ én ze kunnen alleen maar dammen’.

Gelukkig gaat het tijdens het NK Dammen Algemeen op Urk juist om dat laatste. Toch accordeert het geschetste beeld anno hodie niet met de werkelijkheid! De moderne dammer is een sporter, net als alle andere! Tijdens toernooien zijn ze mogelijk wat minder incommunicado (ook: ‘net als alle andere sporters’), maar ze gedragen zich zeker niet ad absurdum.

Limousine voor Schwarzman en Georgiev – WK match 2009 – Enschede

Vroeger . . .

Ja, vroeger, toen was alles anders; de hedendaagse uitmonstering en gedragingen van dammers staan diametraal tegenover het dammersvolk van vele jaren her! Toen was het veel meer een teugelloos gezelschap, waarin zigeunerbloed pulseerde, wars van enig ceremonieel, zij waren eigenlijk ware bohemiens.

Het klopt dat er ook tegenwoordig nog wel dammers zijn, die zich niet helemaal bewust zijn van ‘wat normaal gedrag is’, maar dat is in andere sporten niet anders; dát is in de hele maatschappij niet anders!

In de 21ste eeuw is presentatie en uiterlijk belangrijker dan ooit; op scholen worden de leerlingen daar zelfs in onderwezen! Ook dammers zijn zich daar tegenwoordig (veel meer) van bewust. Vroeger liep een dammer nog wel eens een toernooi lang in dezelfde outfit, hetgeen na enkele dagen een morsig gezicht was, met een onwelriekende bijkomstigheid.

Tijdens het NK Dammen op Urk, kunt u zelf waarnemen dat de organisatoren (van Stichting Aanzet) er altijd gesoigneerd bijlopen; van de deelnemers verwachten zij niets anders! Kortom, dammers anno hodie zijn niet meer de morsige, verdwaasde types van vele, vele decennia geleden; niet-dammers kunnen dus gerust een kijkje komen nemen, op Urk (van 6 t.e.m. 15 april aanstaande).

Nederlandse teamleden bij het WK van 2015 – Emmen

Eigen taal . . .

Natuurlijk moet u (niet-dammer) wel rekening houden met ‘de eigen taal’ van dammers; ‘kerkhofaanval, halve of hele hekstelling, springer-doorstoot, slagmechanisme’, etcetera! Het zegt u waarschijnlijk helemaal niets, maar wat weet u van de
mores van (bijvoorbeeld) het schaatsen? De ‘kromming of ronding’ van de schaatsen bijvoorbeeld, of: ‘steppen, punteren, verzamelen, harken’! Ach, elke sport heeft zijn eigen merkwaardige taalgebruik.

Wanneer u, beste niet-dammers (m/v), dit alles verdisconteert en dammers eens door een neutrale bril bekijkt, dan ziet u misschien ook iets van de vindingrijkheid waarmee dammers te werk gaan op het 100-ruiten-bord (en met de 40 schijven).
Sommigen van u zien het dan misschien wel als een vorm van kunst!? Nu weet ik niet of dammen wel kunst is; mocht dit wel zo zijn, dan is het zonder meer een zeer esoterische kunststroming.

Meer informatie over het Nederlands Kampioenschap Dammen Algemeen, kunt u vinden in het persbericht, welke staat afgedrukt op deze site.

U bent van harte welkom . . .!

Tjalling van den Bosch.

Dit vind je misschien ook leuk...