Shvartsman winnaar sneldamtoernooi Kraggenburg

Door Tjalling van den Bosch

Hoe zat het ook al weer. . ?

Tijdens het Nationaal Kampioenschap Dammen Algemeen 2020 stond er een sneldamtoernooi gepland voor liefhebbers; als ‘site event’ dus.

Door alle niet nader te noemen perikelen werd dit sneldamtoernooi (ook wel blitz genoemd) toen niet verspeeld; het hele NK ging, april 2020, zelfs niet door!  Uiteindelijk kon het hoofdmenu een jaar later (in mei 2021) uiteindelijk wel worden opgediend, maar de afhandeling van het blitz-toernooi liet nog op zich wachten.

Daar kwam afgelopen zaterdag (30 april 2022) eindelijk een eind aan; uw penneleur ging op onderzoek uit!

Sneldamtoernooi Kraggenburg

 Twee sterren . . .

Hotel Van Saaze is veruit het beste, mooiste en gezelligste hotel-restaurant-café van Kraggenburg; me dunkt, het etablissement heeft zelfs twee sterren!!

Toen we om goed 10 uur arriveerden stond één daarvan ons reeds op te wachten (Max); het was in eerste instantie een kort maar toch vooral warm weerzien.

Om verslag te doen van een damwedstrijd is het voor een observant uiterst belangrijk om zich strategisch op te stellen. Bij Hotel Van Saaze is die plek niet moeilijk te vinden; het lommerrijke terras! Schrijver dezes had zich er nog maar net geïnstalleerd of daar kwam ‘de eerste klant’ al even buurten: Paul Oudshoorn. “Leuk, dat je meedoet Paul” was de eerste reactie mijnerzijds; “nou ja, uh nee, ik kom alleen maar even kijken” repliceerde Oudshoorn. Tsja, dan komen de nekharen van uw penneleur overeind!

Beste Paul Oudshoorn, 

In de Bijbelse gelijkenis van de talenten (Mattheus 25:25) werd diegene bestraft die zijn talenten niet gebruikte, maar ze begroef, om ze onbenut weer in te kunnen leveren bij de afrekening. Ook in een minder religieus kader kan men zeggen dat het zonde is wanneer dammers hun talenten niet aanwenden. Een ongebruikt, dan wel niet ten volle gebruikt, talent is een vorm van onaanvaardbare verspilling!  

Pater Nalisme. 

Ook anderen mogen zich aangesproken voelen; dammers die niet dammen zijn . . . (tot zover, voordat je het weet zit je middenin een Derksen-rel; iets waar deze dag de tweede penningmeester de eerste regelmatig op moest wijzen!! -)

De wedstrijd . . . 

Om goed half 11 opende de voorzitter van Stichting Aanzet, de heer IJ. Haven, het toernooi; hij deed dat op zijn bekende, welbespraakte en vooral rustige manier. Het ging deze dag echter (volgens de voorzitter dus) om “snel, snel, snel”; de tijd die voor één partij (per persoon) was uitgetrokken, was slechts 5 minuten, plus 5 seconden per zet. Even rustig nadenken is er dan eigenlijk niet bij. Om deze stelling kracht bij te zetten had de altijd goed gesoigneerde grand seigneur van de Nederlandse damorganisatoren zijn altijd plechtige uitmonstering aangepast! De totale outfit van de heer Haven had een paar rare dissonanten; heuse sportschoenen (sneakers) die het totaal volledig misstonden!

Sneldamtoernooi Kraggenburg

Maar het was niet toevallig(!); de voorzitter wilde ermee zeggen dat vandaag alles snel-snel-snel moest en dat je daar maar beter op voorbereid kon zijn!!

Afijn, om half 11 konden de dammers dan eindelijk ‘los’!

De deelnemerslijst zag er in de top wat schraal uit; opmerkelijk, want het prijzengeld was voor dammersbegrippen beslist niet onaardig (voor een vrije zaterdagmiddag!).

Ook de voorwedstrijden voor het NK Dammen Algemeen van 2022 werden dit weekend afgewerkt, waardoor er ook een aantal echte prijsdammers ontbraken. Het was niet anders.

Wel van de partij was 12-voudig wereldkampioen (voor dat we daar weer commentaar op krijgen; 5 maal in het internationale damspel en 7 maal in de Braziliaanse dam-variant) Alexander Shvartsman. Verder was daar nog Rein van der Pal; gedeeld tweede tijdens het internationale Flevoland Open 2018 en meervoudig deelnemer aan de finale van het NK Dammen Algemeen. De dritte im bunde, qua rating, was Johan Teake Dekker; Fries snel-damkampioen en iemand die nog steeds op de rol staat om het wereldrecord kloksimultaan aan te vallen. Dit zou zo’n 2 jaar geleden plaats hebben gevonden, ware het niet dat ‘de corona’ . . ., ach u begrijpt het wel.

Matheo Boxum tegen Alexander Shvartsman

Dan waren er ook nog de ingrediënten van de toekomst: Daniël en Matheo Boxum alsmede Floris Tol, die altijd gevaarlijk zijn, omdat ze qua rating nog niet tot volle bloei zijn gekomen en dus gemakkelijk konden worden onderschat!

En voor de rest waren het allemaal toernooitijgers die allen weten waar Abraham de mosterd haalt. In alle geledingen werd er stevig geworsteld, maar de uitslag was eigenlijk zoals mocht worden verwacht:

Serie Arrivé 

  1. Alexander Shvartsman  18 punten uit 9 partijen!
  2. Rein van der Pal             16  punten
  3. J.T. Dekker                       13 punten
  4. Matheo Boxum              12 punten.

Serie Unique 

  1. Danièl Boxum                11 punten
  2. Bart Wiggemansen       10 punten
  3. Prem Goelab                    9 punten.

Vermeldingswaardig is nog het goede optreden van de secretaris van Stichting Aanzet; hij eindigde keurig op z’n gemiddelde!  Verder mag natuurlijk ook niet onvermeld blijven dat de wedstrijd in de bekwame handen van Michel Stempher lag; geen wanklank gehoord!

Dat is het verdict van Kraggenburg, zaterdag 30 april 2022.

De volgende grote afspraak is Salou Open 2022 van 22 t.e.m. 30 mei aanstaande.  Even een weekje heerlijk toeven in de Spaanse zon aan de Costa Dorada (en nog  steeds voor een vriendelijk prijsje). Er is nog plaats!!

Tot de volgende keer.

Dit vind je misschien ook leuk...