Spelers

Spelers NK Dammen 2017

Voormalig sterkste man van Nederland
Tjalling van den Bosch en maker van de ronde- verslagen tijdens dit toernooi stelt de spelers aan u voor:

 

 

 

 

 

Waldo Aliar

Waldo Aliar werd in Nederland bekend door zijn optreden in het wereldkampioenschap van 1972 (Hengelo); het was het WK waarin Ton Sijbrands de hoogste mondiale eer voor zich opeiste.

Waldo eindigde bij zijn debuut op het hoogste niveau op de 11de plaats, met 13 punten uit 16 partijen.
Een voorzichtig begin, maar toch mengde hij zich in de strijd om de ereplaatsen, door de wereldkampioen Andris Andreiko een puntje afhandig te maken; ook Iser Koeperman kwam toen niet langs, de toen voor Suriname uitkomende, Aliar, terwijl Sijbrands, als ook Harm Wiersma, wel van hem wisten te winnen.

Bokslegende George Foreman zei ooit ,dat leeftijd steeds minder een rol speelde, wanneer het om sportprestaties ging; Foreman werd op 45-jarige leeftijd nogmaals wereldkampioen.

Waldo Aliar is slechts 65 lentes jong en debuteert dit jaar in het NK Dammen Algemeen.

Alexander Baliakin

Alexander Baliakin werd geboren in Rusland, maar komt al weer jaren uit voor Nederland; sinds december 2010 is hij in het bezit van de Nederlandse nationaliteit. Hij is titelverdediger en bij de bookmakers is hij favoriet, vooral vanwege zijn rating
(1541), de hoogste van alle deelnemers.

Terwijl de 10 jaar oudere Waldo Aliar nog steeds als een veulen door de dam-weide huppelt, liet Baliakin zich tijdens een interview, vlak voor het WK 2015 (Emmen),
ontvallen dat de jaren beginnen te tellen!

Misschien zat Alexander tijdens het vraaggesprek wat in een dipje, want ook dit jaar scoorde hij in de nationale clubcompetitie weer als een tierelier. Mede daardoor werd zijn club (VBI Huissen) vrij onbedreigd landskampioen.

Goede wijn behoeft geen krans, is een vaak gebezigde uitdrukking; u kunt gerust aannemen, dat de 55-jarige Alexander Baliakin zich ook dit jaar, op Urk, graag de
krans nogmaals laat omhangen! Het zal dan zijn zevende nationale titel worden!

Marino Barkel

Marino Barkel, stoer en onverschrokken is zijn uiterlijk; hij lijkt zo te zijn weggelopen van een podium, als frontman van een heavy metal band.
Op het dambord is hij vaak wat bedeesder; zijn partijen zijn soms interessant, maar vaak ook lijkt hij snel (te snel?) tevreden met een vreedzame puntendeling.
Hopelijk doet hij zijn uiterlijk eer aan en laat hij op Urk het dambord eens flink trillen.

De 42-jarige Barkel speelt vaak rapido (snel), de zetten lijken bij hem op een natuurlijke manier uit zijn vingers te vloeien. Marino deed al verschillende keren mee aan het nationale kampioenschap dammen; zijn beste prestatie leverde hij in 2004, toen hij met 15 punten uit 13 partijen op een gedeelde vijfde plaats eindigde.
Toch zijn velen ervan overtuigd dat hij met een meer ondernemende damstijl verder kan komen.

Marino: ‘Rock and roll on the draughtsboard, please’!

Anton van Berkel

Anton van Berkel zit met zijn 44 jaar in de kracht van zijn dam-leven, toch stokt zijn carrière de laatste jaren enigszins. Anton is op voorhand altijd één van de kanshebbers; hij heeft zich in het snel-dammen, alsook in het rapid-dammen, reeds meerdere malen tot Neerlands beste laten kronen, maar wat betreft het NK Dammen Algemeen heeft hij nooit aan de hooggespannen verwachtingen kunnen voldoen.

Tegen de titelkandidaten weet Van Berkel vaak wel op een degelijke puntendeling aan te kunnen sturen, maar tegen ‘de op papier minderen’ komt hij vaak moeilijk tot scoren. Het ligt zeker niet aan zijn instelling en ook niet aan durf; soms zet hij zijn partijen gewaagd op, maar op één of andere manier lukt het hem maar niet om daadwerkelijk door te breken met een nationale titel (Algemeen).Misschien dat op Urk voor hem de definitieve doorbraak komt!

Ron Heusdens

Ron Heusdens is al decennialang een factor in de damwereld; in 2008 werd hij voor de eerste (en enige) maal Nederlands Damkampioen Algemeen. Dat toernooi vond plaats in Emmeloord; misschien dat de Noordoostpolder voor Ron een ideale broedplaats is voor hernieuwd succes!

Heusdens is een denksporter avant la lettre; regelmatig werd hij Nederlands Kampioen in de Denksporttriatlon (dammen, schaken, bridge). De 54 jarige Heusdens kampt soms met een (voor hem) onaangename wisselvalligheid; na afloop van weer een NK, vindt hij zich net zo makkelijk terug ‘op het podium’, als ‘in het rechterrijtje’!

Eén van de redenen voor zijn wisselvalligheid kan weleens de avontuurlijke inslag van Ron zijn; hij is altijd bereid tot strijd en dat betekent vaak, dat het spel soms alle kanten op kan gaan, ook weleens de verkeerde kant op dus! In de voorronde van dit NK begon Heusdens uitermate stroef, uiteindelijk kwam hij dan ook te kort(!); gelukkig kon hij (juist op basis van zijn speelstijl?) aanspraak maken op een zogenaamde keuzeplaats van de organisatie! Heusdens begint op Urk aan zijn 22ste Nationaal Kampioenschap Algemeen.

Martijn van IJzendoorn

Martijn van IJzendoorn is met zijn 19 jaar één van de jongste deelnemers aan het NK op Urk; hij heeft de hele jeugdopleiding van  de Nederlandse dambond (K.N.D.B.) doorlopen en was uitermate succesvol.

Na eerst een tijdje zijn studie voorrang te hebben gegeven, wist Martijn eind 2016 zijn wereldtitel bij de junioren, in het Turkse Izmir, te prolongeren; het jaar kan gezien worden als zijn doorbraak in het senioren-circuit. Tijdens het Europees Kampioenschap (2016, in hetzelfde Izmir) werd hij derde en tijdens de World Cup in het Poolse Karpazc greep hij het zilver. De meeste indruk maakte zijn eerste plaats tijdens het MTB Open te Hoogeveen; hij scoorde maar liefst 15 punten uit 8 partijen; voor de duidelijkheid hij speelde eenmaal remise en won maar liefst 7 partijen!

De grote (en mooie) vraag is natuurlijk hoe hij het er van af gaat brengen op Urk; gaat hij daadwerkelijk met ziel en zaligheid voor de titel, of durft hij Neerlands dam-elite nog niet stevig aan de tand te voelen?

Martijn, we houden je in de gaten . . .!

Nico Knoops

Nico Knoops is nu al de verrassing van het toernooi; in de voorronde leek er voor hem geen plaats te zijn weggelegd voor de eerste twee plaatsen, die toegang tot de finale zouden betekenen. Twee grootmeesters, die bij hem in de groep zaten, zou hij toch op zijn minst voor zich moeten dulden. Niets was minder waar, Nico vond zich in de eindafrekening terug op de tweede plaats (en dat betekende dus directe plaatsing voor het NK!).

Mede omdat Knoops zich eigenlijk nooit (dammend) in het buitenland laat zien, is hij een grote blinde vlek, wat betreft de verwachtingen op dit hoogste Nederlandse podium. Voor Nico is dit NK een geheel nieuwe ervaring; een voordeel voor hem is, dat zijn tegenstanders ook niet precies weten hoe hij zich zal handhaven! Zijn leven lang is Knoops al achter het dambord te vinden; in 1978 werd hij reeds Nederlands Junioren Kampioen in onze edele damsport.

Doordat Knoops in 2016 kampioen van de provinciale Dambond Zuid Holland Zuid werd, mocht hij meedoen aan de halve finales; met succes dus! Het moge duidelijk zijn, dat de 57-jarige Nico dit jaar debuteert in de finale van het NK; hopelijk durft hij de strijd aan te gaan met de op papier sterkere dammers, veel remises en enkele nederlagen zou niet de doelstelling moeten zijn.

Hopelijk zullen zijn partijen op Urk voor de nodige opschudding zorgen; hoe de uitslag ook moge zijn!

Hein Meijer

Hein Meijer draait al jaren mee in de top van de Nederlandse damwereld; noem zijn naam en gelijk doemen diverse hersenspinsels op, die eigenlijk alle op hetzelfde neer komen: Enthousiast, gedreven, passie, vuur, hyper, sportief. Wanneer Hein zich in een gesprek mengt, over wat voor onderwerp dan ook(!), dan kan
men rekenen op een woordenvloed, waar soms moeilijk ’tussen te komen is’; dat alles op 56-jarige leeftijd.

Op het dambord hanteert Hein echter een heel andere stijl; zelden verliest hij een partij, zijn posities op het 100-ruiten-bord zijn vaak opgetrokken uit marmer. Tijdens het NK van 2001 (Zwartsluis) eindigde Meijer op een gedeelde 1ste plaats, welke na barrage slechts brons opleverde. Meijer kwalificeerde zich dit jaar soeverein voor de finale, door in de eerste 4 ronden van zijn halve finale groep, drie partijen te winnen.

Als we het goed hebben uitgerekend, is dit het 22ste NK voor Hein. Marmer is mooi en duurzaam Hein, maar misschien dat wat meer enthousiasme,
gedrevenheid, passie en vuur je naar grotere hoogten doet stijgen!

Ben Provoost

Ben Provoost was voor velen de verrassing van het laatste NK (Enschede); op basis van de zogenaamde min-plus-balans werd hij uiteindelijk tweede met een gelijk puntentotaal als de kampioen (Baliakin).

De 31-jarige Provoost groeide op in Zeeland; hoe zou hij zich voelen aan de boorden van het zoete water van het IJsselmeer? Hopelijk heeft hij inspiratie gekregen van zijn prestatie in Enschede; misschien smaakt het naar meer!

Vaak verlopen de voorwedstrijden (Halve Finales) stroef voor Ben; dit jaar waren die echter niet nodig, omdat zijn tweede plaats van 2016, garant stond voor de directe
plaatsing voor het NK van 2017. Provoost is een subtiele speler, met een gedegen positioneel inzicht en voldoende tactisch raffinement om hem gevaarlijk te maken.
Misschien dat Ben op Urk eens lekker ‘los’ kan komen, met de vrome opdracht om veel schade bij zijn opponenten aan te richten; de wapens ervoor heeft hij!

Auke Scholma

Auke Scholma stamt uit de romantische (dam-)periode van zo’n 40 jaar geleden, maar damt nog als een jonge hond; dit jaar werd hij topscorer in de nationale clubcompetitie (Ereklasse).

Auke bezit alle wapens, die nodig zijn om succesvol te opereren op het dambord; tel daarbij op zijn avontuurlijke inslag en je hebt een gegadigde voor de Nederlandse damtitel! Scholma is geboren in Friesland, maar verliet het beloofde land al weer geruime tijd geleden voor Groningen! Tegenwoordig woont hij in Baflo, een klein dorpje in het noorden van de provincie ‘waar niets boven gaat’; een grootheid uit de damwereld noemt hem vaak gekscherend Baflo Bill. Wanneer wij het goed hebben geteld, wordt dit de 31ste maal dat de thans 61-jarige Scholma meedoet aan een NK Algemeen; eenmaal was hij trefzeker, in 1995 (Stadskanaal) won hij de nationale titel.

Hopelijk verrast Auke dit toernooi, net als Buffalo Bill dat ooit in het wilde westen deed, door regelmatig ‘vanaf de heup te schieten’!

Wouter Sipma

Wouter Sipma doet in veel denken aan de jonge Auke Scholma; ook de Sip (zoals hij vaak wordt genoemd) zoekt dammend graag
het avontuur op. Daarmee is hij vaak succesvol, maar in de strijd om de nationale titel (algemeen) wil het eigenlijk niet vlotten. Vorig eindigde hij op de vierde plaats, waarmee hijzelf, alsmede zijn vele fans, niet echt tevreden konden zijn.

Om te presteren moet het allemaal een beetje meezitten (flow), maar in Enschede (een jaar geleden) wist Wouter veelbelovende stellingen (op het bord) telkens maar
niet tot winst te voeren. Met zijn 23 jaar is Sipma natuurlijk nog steeds een ‘coming man’, maar hij is ervaren genoeg om nu eens de nationale titel van zichzelf te eisen.
Wouter is een damliefhebber pur sang; hij heeft vele functies in de damsport (secondant, trainer, begeleider, aanvoerder van landskampioen 2015/2016 Hijken DCT), maar hij zou alles (tijdelijk) willen inruilen voor de nationale titel dit jaar!

Jitse Slump

Jitse Slump komt uit Limburg (Landgraaf), alhoewel zijn naam anders zou doen vermoeden! De pas 17-jarige Slump heeft alle
jeugd categorieën met succes doorlopen, zowel nationaal als internationaal heeft hij diverse malen het hoogste treetje van het podium beklommen.

Maar dat telt nu niet; bij de grote mannen begin je als jongeling weer helemaal overnieuw. Toch zullen er genoeg senioren zijn, die hem vrezen, want hij heeft een avontuurlijke stijl, waardoor je als tegenstander zomaar het moeras wordt ingetrokken. Slump is veel in zijn studiekamer te vinden, hij probeert op zijn eigen manier het edele damspel te doorgronden en is vaak op zoek naar nieuwe wendingen in het aloude bordspel.

Al sinds het begin van de vorige eeuw waren er zo nu en dan spelers, die de edele damsport naar een hoger niveau tilden; misschien is Slump ’the next in line’!
Verwachten we niet te veel van Jitse? Nee hoor, zoals Johan Cruijff het ooit zei: “Leeftijd speelt in topsport geen enkele rol, wat ze doen en niet doen is belangrijk”!