Van IJzendoorn in spoor Wiersma en Sijbrands

Martijn van IJzendoorn

Bert Dollekamp – Dagblad vh Noorden 15 april – Niemand keek er meer van op maar de sensatie is er niet minder om. Met een opnieuw in fluwelen stijl verpakte zege op Waldo Aliar eiste Martijn van IJzendoorn al in de voorlaatste ronde zijn eerste nationale damtitel op. Gezien zijn jonge leeftijd en de klasse die van zijn spel afdruipt zal het niet de laatste zijn.

Laten we niet op de zaken vooruit lopen, maar als de jongen er in slaagt goed in zijn vel te blijven zitten, behoort hij met Roel Boomstra en Jan Groenendijk tot de absolute favorieten bij het WK komend najaar in Estland. Denk niet dat de 65-jarige debutant Aliar zich zomaar opzij laat zetten. Baljakin, Heusdens, Sipma, Meijer.

Alle grootmeesters van dienst hadden zich tot gisteren de tanden stukgebeten op de bedaarde Surinamer. Alsof de tijd had stilgestaan sinds het WK van 1972 in Hengelo, toen Aliar met remises tegen de Russische beren Andreiko en Koeperman de weg vrij maakte voor het gouden duo Harm Wiersma en Ton Sijbrands. Die twee overgrootmeesters waren destijds wél te sterk voor Aliar. Die 44 jaar na dato dus eveneens het hoofd moest buigen voor het ragfijne positiespel van Van IJzendoorn, die met zijn zes winstpartijen al aardig in de buurt komt van de mega-scores die zijn illustere voorgangers produceerden.

Alexander Baljakin

Scheidend zesvoudig kampioen Alexander Baljakin was een van de eersten die zijn opvolger feliciteerde. De 56-jarige Huissenaar had zijn handen vol aan Auke Scholma, die vanuit een gezond centrum licht optisch voordeel verwierf, maar toen puntje bij paaltje kwam zelf naar de gelijkwaardige remise moest afwikkelen. Het zal voor Baljakin vermoedelijk precies genoeg zijn om de nog te vergeven WK plek op te eisen.

Met dank aan Ron Heusdens die met een stilistisch hoogstandje de gevaarlijk oprukkende Marino Barkel van het bord tikte en in één ruk Wouter Sipma passeerde, die in een heroïsch gevecht gevloerd werd door vechtjas Jitse Slump. Alleen bij winst vandaag op dezelfde Heusdens heeft de Groninger student natuurkunde nog een flinterdun kansje op de derde stek. Maar dat zal slechts een pleister zijn op de wonde van een mislukt NK.

Dit vind je misschien ook leuk...