Finalisten (m/v) . . .

Tjalling van den Bosch

Afgelopen zaterdag (22-02-2020) werden de laatste dampartijen van de halve finales Algemeen en voor Vrouwen afgewerkt.
De finalisten voor het Nederlands Kampioenschap Dammen Algemeen in Kraggenburg zijn dus bekend, dit zijn: De eerste drie van het NK 2019, te weten (kampioen) Baliakin, (de nummer 2) Groenendijk en (de nummer 3) Sipma.
Voorts heeft de organisatie de zogenaamde ‘sponsorplek’ gereserveerd voor Van IJzendoorn, de nummer 4 van het laatste NK. Daar komen uit de halve finale bij: Slump, Remeijer, Van Dijk, Heusdens, Rhamdien, Terwel, Grotenhuis Ten Harkel en Van Berkel; zij kunnen zich vanaf nu dus aansluiten bij de reeds geplaatsten en zich storten op de voorbereiding van de finale.

Tegelijkertijd met de bovenstaande groep, streden ook de vrouwen voor een plaats in hun eindstrijd. Voor de finale van het Nederlands Kampioenschap voor Vrouwen, van 23 tot en met 28 maart in Zoutelande, plaatsten zich reeds: Van Dam (kampioen van 2019), Doumesh (de nummer 2) en (de nummer 3) Verheul.

De ‘sponsorplek’ gaat hier naar (de nummer 4 van 2019) Van Muijen. Uit de halve finale komen daar bij: Timmerman, Schouten, Graas en Visser. Ook de finalistes kunnen zich vanaf nu vol overgave storten op de voorbereiding voor de finale. Ter inspiratie voor de deelnemers aan beide kampioenschappen plaatsen wij hieronder een epistel uit 2017 (NK Dammen Algemeen op Urk).

Deelnemen is belangrijker . . .

Pierre de Frédy, baron van Coubertin (beter bekend als Pierre – baron – de Coubertin) leefde van 1863 tot 1937; hij leeft voort in de herinnering als dé grondlegger van de moderne Olympische Spelen. Een uitspraak die vaak geassocieerd wordt met Pierre de Coubertin is: “Deelnemen is belangrijker dan winnen”.

Dit is echter geen uitspraak van hem! De Fransman zei ooit letterlijk: “L’important dans la vie ce n’est point le triomphe, mais le combat, l’essentiel ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’etre bien battu”!
In het Nederlands is dit (vrij vertaald): “Het belangrijke in het leven is niet
de triomf, maar de strijd, het essentiële is niet om te hebben gewonnen, maar om goed te hebben gestreden”!

Het ‘deelnemen is belangrijker dan winnen’ is dus een verzonnen, dan wel verkeerd geïnterpreteerd citaat! Gelukkig maar, want met uitzondering van een bierdrinkwedstrijd zou schrijver dezes zich geen enkele serieuze wedkamp kunnen voorstellen, waarin strijd onderhavig is aan deelname! De letterlijke uitspraak van de Franse baron was dus bedoeld om sporters juist tot strijd te manen!
Zelf won Pierre de Coubertin op de Olympische Spelen van 1912 (Stockholm), onder het pseudoniem Georges Hohrod en M. Eschbach, de gouden medaille op het onderdeel . . . literatuur!?! Dát waren nog eens tijden!

Dus deelnemers . . .

Deelnemers aan het komende NK Dammen Algemeen, ga a.u.b. mee in de denkwijze van Pierre de Frédy en strijd voor de overwinning; laat u op voorhand niet imponeren door een ‘papieren’ nadeel, zoals bijvoorbeeld het ratingverschil!
Angst is een slechte raadgever; ga niet uit van de gedachte dat uw tegenstander ‘alles beter ziet’! Neem de handschoen op als een man(!); daag uw tegenstander uit tot een geestelijke tweestrijd: A battle of the brains.
Dammen is geen remisespel, zoals velen ons willen doen geloven; veel puntendelingen komen echter tot stand door gebrek aan strijd! Het edele damspel herbergt nog zeer veel ‘onontgonnen gebied’; dammers (op welk niveau dan ook), die op voorhand ‘de remise’ als voornaamste doelstelling hebben, zijn schuldig aan de stelling dat ‘ons’ dammen een remisespel is! Een puntendeling na hevige dam-strijd kan absoluut niet saai zijn; de strijd ontlopen is dat wél!

Bruggetje . . .

De baron van Coubertin, aanhanger van de Griekse beginselen, wendde zich in 1928 trouwens af van zijn creatie, de Olympische Spelen, omdat er naar zijn smaak teveel vrouwen aan meededen!
Dat is een mooi bruggetje naar het Nederlands Kampioenschap Dammen voor vrouwen! In het verleden had schrijver dezes het nog wel eens over ‘het NK voor dames’; daarover kwam een terechtwijzing binnen. Na lang nadenken (dat dan weer wel) geloof ik, dat ik de ’terechtwijzer’ begrijp; niet alle dammende vrouwen zijn dames!

Van 23 tot en met 28 maart strijden de dames van Dietschen bloed in het Zeeuwse Zoutelande om de hoogste dam-eer (voor vrouwen, dat dan wel weer).
Ook deze categorie willen wij graag aansporen tot strijd! Anders dan sommigen ons willen doen geloven is er helemaal niets mis met een deling der punten (het is gewoon één van de drie mogelijke uitslagen), maar om met Pierre de Coubertin te spreken: “L’essentiel ce n’est pas d’avoir vaincu mais de s’etre bien battu”!

Deelnemers aan de beide NK’s: U wordt met grote belangstelling gevolgd. . .!

Tjalling van den Bosch

Dit vind je misschien ook leuk...