[:nl]Het bloed kruipt . . . [:en]Het bloed kruipt . . .[:]

Ens, 18 juni 2018, Tjalling van den Bosch
Het was de gewoonte van Stichting Aanzet om eens in de twee jaar een prachtig damevenement te organiseren, echter . . , het bloed kruipt waar het niet gaan kan . . .!

Binnen 14 maanden na het vorige hoogstandje (NK Dammen Algemeen op Urk) hebben de mannen weer de stoute schoenen aangetrokken; ditmaal betreft het een zogenaamd ‘Open damtoernooi’. Het is dus een toernooi met een ‘open’ inschrijving; met andere woorden, ‘iedereen kan meedoen’, van liefhebber tot supergrootmeester.

Dat alles is dus het Open Flevoland – World Cup – Toernooi te Ens.

NOP . . .

In Ens dus, en dat ligt in de Noord-Oost-Polder; in de tweede wereldoorlog stonden die letters voor Nederlands-Onderduikers-Paradijs, omdat veel onderduikers er een goed heenkomen zochten, maar dit geheel terzijde natuurlijk. Vandaag, 18 juni 2018, was de opening van het toernooi (om 12.30 uur), direct gevolgd door de eerste ronde. De opening moest ik helaas aan me voorbij laten gaan; pas om 13.00 uur kon de autorit naar het ‘nieuwe land’ worden ondernomen.

Toen ik vanuit het noorden ‘de polder’ binnenreed bleek daar de moesson juist te zijn losgebroken; de ruitenwissers hadden het zwaar. Tot aan de hoofdplaats Emmeloord is de begroeiing vrij gevarieerd, maar daarna krijg je aan weerskanten alleen maar uitgestrekte plantages te zien, zo nu en dan onderbroken door een boerderij of een reclamebord. Een, overigens zeer goed onderhouden, asfaltweg bracht mij in Ens; heel specifiek bij het Wapen van Ens, waar het toernooi plaatsvindt.

Het is een prachtig etablissement, dat aan alle eisen van deze tijd voldoet, maar het heeft ook nog de warmte van vroeger; kortom een goed onderkomen voor dammers en toeschouwers.

Ronde 1 . . .

In de eerste ronde van zo’n open toernooi spelen de sterkste spelers (qua rating) tegen spelers uit de onderste helft; er doen uiteindelijk 98 spelers mee aan het Open Flevoland. Dat betekent dat nummer 1 (Alexander Georgiev) het opnam tegen nummer 50 (Gert Bosker) en dat was gelijk al een pittige strijd, waarin Bosker zijn ware gezicht liet zien, alhoewel . . .!

Bosker was die ochtend met zijn vouwfiets aangekomen bij de speelzaal; echter, zijn gezicht was zwaar gehavend! Wat bleek, Bosker was ‘head first’ onderuit gegaan en stond met een bebloed gezicht op de stoep van de toernooizaal! Gelukkig was het personeel van het Wapen van Ens zeer behulpzaam met het fatsoeneren (voor zover mogelijk) van Boskers gezicht, zodat hij op tijd achter het bord verscheen. Negenvoudig wereldkampioen Georgiev besliste de strijd uiteindelijk in zijn voordeel.

Douwe Hokwerda is wat men in de damwereld noemt een herintreder; op jonge leeftijd had hij het edele damspel tot zich genomen, maar liet het daarbij. Dit jaar (2018) echter heeft hij de damhandschoen weer opgepakt en niet zonder succes; hij heeft dit jaar al heel wat sterke spelers in bedwang weten te houden, voorwaar geen slechte prestatie voor een herintreder. Vandaag moest Hokwerda het opnemen tegen Macodou NDaiye; Douwe had er zin in. Maar niet voor lang, na 8 zetten zou hij reeds een schijf moeten inleveren, maar zo ver kwam het niet; Hokwerda-NDaiye 0-2.

Doordat er in de eerste ronde veel krachtsverschil is, worden er voornamelijk overwinningen geboekt door de op papier sterksten; daar waar dat niet zo is, verschijnen de tegenstanders (van de op papier sterksten dus) op de uitslagenlijst ‘in het blauw’. Dat zijn in de eerste ronde van vandaag: Jan Hendrik Kok (remise tegen Yuriy Anikeev) en Jakub Stacewicz (remise tegen Thomy Mbongo); grote kans dat ze morgen tegen de opponent van de ander mogen!! Alle anderen uit de onderste helft vonden dus hun Waterloo; wist u dat Napoleon Bonaparte precies op deze dag (18 juni) 203 jaar geleden zijn definitieve nekslag kreeg tijdens de veldslag bij Waterloo?

Morgen is er een zware ‘dubbele ronde’, dat betekent dat men om 10 uur alweer achter het bord moet zitten voor de tweede ronde en dan ’s middags om 15.30 uur nog eens moet aantreden voor de derde ronde. Voorwaar een pittig damdagje in Het Wapen van Ens. De grootmeester, paraat, telkens weer vooraan, daarachter, getrouwelijk, de grote damkaravaan, Voor ’t edel spel een pleidooi, het Open Flevoland Damtoernooi.

Komt dat zien . . .

Demonstrateur Paul Oudshoorn

Dit vind je misschien ook leuk...