Altruïstisch . . .

Ens, 19 juni 2018, Tjalling van den Bosch
Dammen is geen sport voor zachtmoedige, altruïstisch ingestelde mensen. De dammer vecht zijn strijd eenzaam uit; zijn geest is voortdurend in duel met die van de tegenstander en naarmate het niveau stijgt is het gevecht spannender en zenuwslopender.

Tijdens de partij, wanneer de spanning toeneemt, zie je de meest ongelooflijke dingen voorbij komen; vooral in tijdnood. Een gulden regel in het dammen is ‘meerslag gaat voor’, maar juist die regel werd op enkele borden met voeten getreden tijdens de tweede ronde van het Open Flevoland. En wanneer de tegenstander dan op de fout-zet wijst, is men nauwelijks in staat om de stand te reproduceren! Kortom, de zenuwen stonden weer strak gespannen.

Strategisch . . .

Wanneer een ronde op het eind loopt, is het belangrijk voor de oplettende toeschouwer om zich strategisch op te stellen; hier in Het Wapen van Ens is dat het lommerrijke terras. En dan zie je ‘zonder woorden’ de dammers, die zojuist hun partij hebben beëindigd, langskomen. Met een goede blik zijn woorden inderdaad overbodig. Zo komt er een dammer voorbij schieten; hij loopt (nog stijf van de adrenaline) alles en iedereen straal voorbij, richting . . ., tja, dat weet hij zelf ook niet. Ga er maar gerust vanuit dat zo iemand zojuist een slechte prestatie heeft neergezet en nu zit hij vol zelfbeklag en misschien zelfs vol zelfhaat! Dan zijn er zij die met een nauwelijks te ontwaren glimlach voorbij schuifelen; op de vraag “en?”, vertellen ze besmuikt dat ze met een gelukje hebben gewonnen, dan wel een volkomen verloren stand nog remise hebben geprutst. En dan is er nog de klassieker; de dammer die heel trots is op zijn zojuist geleverde prestatie. Hij stapt expliciet het terras op en vraagt aan de eerste de beste hoe die gespeeld heeft, om dan zonder daadwerkelijk het antwoord af te wachten de loftrompet af te steken over zijn eigen partij.

Tja, het kan verkeren in dam-land.

Vandaag dubbel . . .

De deelnemers moesten vandaag twee keer aan de bak; oftewel, vandaag werden zowel de tweede als de derde ronde afgewerkt. Aanvang respectievelijk om 10 uur en 15.30 uur. Twee zware en langdurige partijen op één dag is eigenlijk absurd. Ook nu (met het huidige speeltempo) betekent dit dat men meer dan acht uur intensief in de weer is. In het bedrijfsleven is geen enkele c.a.o. te vinden die zou toestaan om zo lang en zo intensief te werken op één dag! Maar goed, zo zijn de regels, zo moet het gespeeld worden. De tweede ronde bestond uit veel topduels, doordat grootmeesters aan elkaar waren gekoppeld.

Jan van Dijk

Van de titelgegadigden moesten negenvoudig wereldkampioen Georgiev en zevenvoudig Nederlands kampioen Baliakin al een veertje laten (remise tegen respectievelijk Stokkel en Van Dijk). Voormalig Nederlands kampioen Van IJzendoorn kreeg zelfs een heuse uppercut te verwerken door de nederlaag die hij leed tegen Fopa. In de derde ronde herstelde Georgiev zich door Sekongo te verslaan, maar Baliakin kwam wederom niet verder dan puntendeling; ditmaal tegen zijn clubgenoot Stokkel. De ranglijst na drie ronden is op dit moment (van schrijven) nog niet bekend, dus laten we dat onderwerp voor nu rusten.

Paringen . . .

Mensen die thuis achter de computer het toernooi proberen te volgen, worden niet helemaal op hun wenken bedient. De paringen lieten tot nu toe nogal lang op zich wachten; dit heeft verschillende reden. Na de eerste ronde was er hoop dat twee buitenlandse spelers alsnog zouden komen opdagen, vandaar dat men toen de paring uitstelde. Na de tweede ronde bleek één uitslag niet correct te zijn ingediend, zodat ook toen de paring voor ronde drie weer op zich liet wachten. De organisatie hoopt dat de problemen vanaf nu zijn opgelost.

Morgen begint de vierde ronde om 13.00 uur; u bent van harte welkom.

Dit vind je misschien ook leuk...