Koningsdag 2024 . . .

Vandaag (zaterdag 27 april 2024) wordt uw penneleur wakker met een dubbel gevoel. Natuurlijk vloeit de adrenaline in de (positieve) wetenschap dat de reis naar Kraggenburg straks (weer) mag worden ondernomen voor de beslissing in de World Cup*** Flevoland Open 2024, maar toch is er ook het weeïge gevoel van ‘de laatste keer’!

Door Tjalling van den Bosch

Brasserie De Voorst

Brasserie De Voorst

De laatste keer, weer een plekje zoeken in de serre van Brasserie De Voorst, de laatste keer de dammers achter de borden plaats zien nemen, de laatste keer dat we voorzichtig langs de borden schrijden, de laatste keer dat de mannen van Stichting Aanzet iets organiseren!

Nou? Over dat laatste even iets terzijde. Die sigaar is misschien toch nog niet helemaal gedoofd! Waarschijnlijk schrokken ‘de mannen’ zelf ook wel een beetje van ‘de kop’ boven het, in een eerder epistel gememoreerde, interview: Laatste Kunstje Stichting Aanzet”! Misschien dat er na een glaasje witte wijn toch nog wel wat vuur in de oude lijven zit (en dan natuurlijk niet aankomen met een flesje van Chateau Migraine, maar toch op z’n minst een heuse Chardonnay!). Maar goed, dat is toekomstmuziek (hopelijk geen valse noot)!

Het zwarte gat dat na vandaag ongetwijfeld opdoemt (unheimisch gevoel) nemen we maar voor lief; nu eerst de dag dat er damgeschiedenis wordt geschreven!

De negende ronde . . .

Gentleman grootmeester Guntis Valneris uit Letland ging dus samen met de kersverse vader Wouter Sipma (uit het land van Ome Loek) na acht ronden aan de leiding; ‘op een punt’ gevolgd door de Pool Filip Kuzcewski.

Valneris zat tegenover (GMI) Jitse Slump en alhoewel de partij best wel ondernemend werd opgezet, verzandde de stand op het bord na ongeveer 30 zetten in een puntendeling (alhoewel de benodigde 40 zetten natuurlijk wel werden gehaald!). Ook tijdens de onderlinge nabespreking van de partij (Post Mortem) bleken de twee gelijkwaardig aan elkaar; met andere woorden, wat de één ‘zag’, ‘zag’ de ander aankomen!

Wouter Sipma trof een andere Nederlandse GMI in de persoon van Martijn van IJzendoorn (waarom lijkt ‘NK Urk 2017’ – de superieure doorbraak van Heer IJ. bij de senioren – alweer zo lang geleden?) en ook die partij was natuurlijk spannend, maar eindigde uiteindelijk ook in remise.

Dan der dritte im bunde Filip Kuzcewski?
Hij trof Jacob Okken die dit hele toernooi zeer solide speelde. De Drent Okken is evenals Sipma lid van Damclub Hijken en natuurlijk wilde Jacob ‘het’ niet verprutsen voor zijn clubgenoot. Het leek er tegen het eind van dat duel op dat de Pool misschien kansen zou krijgen, maar Okken bleef cool en dus was ook hier een puntendeling onontkoombaar.

De top drie in het eindklassement dus onveranderd (De Sip en Valneris ‘gedeeld’ op de eerste plaats); wat gebeurde ‘daarachter’? Vanuit die groep (‘op twee punten van de leiders’) gluurde men natuurlijk naar het podium; zoals altijd is een overwinning in de laatste ronde van een World Cup ‘goud waard’. Echter doordat in het tussenklassement na acht ronden de echte toppers meestal wel bij elkaar in de top-10 staan, treffen die elkaar dan in ronde negen en is het onderlinge krachtsverschil uitermate klein. Dat bleek ook deze keer, want ook hier eindigden alle partijen in puntendelingen.

Dus . . .?

Persoonlijk vindt uw penneleur het dan helemaal geen probleem om de twee winnaars allebei de eerste prijs toe te kennen. Bij een officieel kampioenschap (NK, EK, WK) is dat misschien wat anders, maar twee winnaars in een WC is toch niet zo’n probleem?

Wouter Sipma

Wouter Sipma

Maar goed, net als in de meeste sporten gaan cijferfreaks dan maar al te graag op zoek naar ‘iets’ dat dan toch een winnaar zou kunnen aanwijzen. Het probleem in deze is dat dan ‘andere dammers’ gaan uitmaken wie met de hoogste eer gaat strijken. Die ‘andere dammers’ zijn dan spelers die wel tegen de één hebben gedamd en niet tegen de ander. Dus spelers waar niet allebei de winnaars tegen hebben gespeeld (begrijpt u het nog?)

Naar het schijnt was dat in dit toernooi ook zo; zelf verdiepen we ons maar niet echt in de materie! De partij tussen Lisa Scholten en Peter van der Stap was volgens insiders cruciaal voor het aanwijzen van de koning van de World Cup*** Flevoland Open 2024!! De dammers uit dit treffen zijn op zich aan elkaar gewaagd en de partij verliep ook evenredig aan dit gegeven. Toen echter, na zo’n 35 zetten, Van der Stap een changement uitvoerde die hem de aanval bracht ging het mis voor Scholten. De omsingeling (van Lisa) kwam totaal niet uit de verf en alhoewel de partij zeer lang duurde ( 5 uur! – De ‘langste’ van deze ronde -) kon Van der Stap uiteindelijk de twee punten bijschrijven. (By the way; niet een GMI heeft de meeste zeges in dit toernooi behaald, maar Van der Stap (5) – één van de vele feitjes die dit toernooi zo anders maakte -!).

Doordat Valneris wel tegen Van der Stap had gespeeld (en gewonnen) en Sipma niet, was dit in het voordeel van de Let; daar kwam nog bij dan Scholten wel tegen Wouter had gespeeld (winst voor De Sip) en niet tegen Guntis! Daardoor krijgt Valneris een iets hogere ‘weerstand’; kortom, dubbel pech voor De Sip. Genoeg cijfers; geïnteresseerden kunnen het allemaal nog eens rustig bekijken (zie boven, onder: Uitslagen).

Guntis Valneris

Guntis Valneris

Afronding . . .

Tijdens de afsluitingsceremonie kreeg o.a. John Mondria van trouwe sponsor Tamek het woord; hij liet weten Stichting Aanzet ook in de toekomst te blijven steunen (hulde). Velen moesten ongetwijfeld ook even denken aan de legendarische Tamek-voorman Driek de Goede; onverwacht en op veel te jonge leeftijd overleden. De Goede was een man met altijd heel bijzondere invalshoeken tijdens zijn speeches; soms onnavolgbaar, maar nooit gespeend van humor!

Zo’n bijeenkomst ter afscheid is ook altijd een mooi moment om ‘de stille werkers’ even naar voren te halen, zoals scheidsrechter Wouter Morssink (niet opvallen is een uitmuntende prestatie voor een arbiter), IT-adviseur en IT-uitvoerend orgaan Michel Stempher (geluidloos de beste) en de op het laatste moment ingevallen (voor huis-demonstrateur Paul Oudshoorn) Rik Hakvoort (voor hem de eerste keer op de ouderwetse manier; klasse).

Mooi was ook het moment dat de uit Taiwan afkomstige Shih-Hsia Liu even naar voren werd geroepen; de kleine man was zichtbaar aangedaan met zijn onverwachte prijs. Hij eindigde als laatste en dus nergens op gerekend, maar de prijs van ‘verst wegkomende’ won hij glansrijk!

En toen was World Cup*** Flevoland Open 2024 geschiedenis. Vrij snel zijn de meeste dammers met hun gevolg vertrokken; een laatste glaasje prik op het terras en toen keerde de rust weer terug in het sympathieke onderkomen van de afgelopen 8-daagse: Brasserie De Voorst.

En de damkaravaan trekt weer verder; de komende week alleen al zijn er diverse Nederlandse Kampioenschappen (van pupillen tot en met veteranen), het wereldkampioenschap voor drietallen (m/v) in Portugal en ook het jaarlijkse toernooi in Putten. Zelf gaan we twee weken bijkomen en dan zien we velen van u ongetwijfeld In Spanje (Salou Open 2024 – voor de late beslissers: de vliegtickets naar Spanje zijn via Ryanair thans spotgoedkoop -)!

Een enkeling mist misschien de bekende kwinkslag in dit epistel, maar het was voor uw penneleur dan ook een enerverende dag; ik mocht onze koningin ontmoeten!! Ik herkende haar in eerste instantie niet, maar toen ik haar vertelde dat ik een dammer was zei ze: “Als jij een dammer bent, ben ik Koningin Maxima” . . . en ik maar denken dat het de vriendin van Jan Groenendijk was!?!
Inderdaad, hoog tijd om te stoppen!

Het ga u allen goed . . .!

Dit vind je misschien ook leuk...