Ontwaken . . .

Op deze dag, zaterdag 20 april 2024, ontwaakt uw penneleur tussen Kraggenburg en Vollenhove, om precies te zijn in een chalet op recreatiepark De Voorst.

Met een bakje zwarte koffie (is toch wat anders dan een ‘zwart bakje koffie’!) in de hand openen we de terrasdeuren en laten de omgeving met z’n frisse aroma’s op ons inwerken.

Tjalling van den Bosch

Het is nog vroeg in de ochtend, maar het zonnetje gluurt al sympathiek door de bladeren; langzaam dringt het gesjilp en gefluit van vogels door.
Ook vlinders en ander vliegvolk melden zich; het heeft er alle schijn van dat de lente nu toch echtontwaakt uit z’n winterslaap!
Een gevoel van vakantie meldt zich . . .!

We hebben gisteren de omgeving al verkend en zijn erachter gekomen dat het hier toch wel een uniek stukje Europa is!
Het begint eigenlijk al in de uiterwaarden van ‘het oude land’, de Weerribben (officieel: Nationaal Park Weerribben Wierden) en vloeit via een aaneensluiting van meerdere bossen, met Het Voorsterbos als verbindende factor, over in het weidse van ‘het nieuwe land’, de Noord-Oost-Polder (tegenwoordig onderdeel van de provincie Flevoland, maar valt ‘dammend’ nog steeds onder Fryslân!).

De pracht en praal van deze omgeving is geen fantasie en berust ook niet op één of andere fabel! Het hele gebied is ook niet in één dag te ontdekken; recreatiepark De Voorst is trouwens een fantastische uitvalsbasis voor deze omgeving.

Maar . . .

Het moge duidelijk zijn dat de lokale-, provinciale- en misschien zelfs landelijke overheden maar al te graag gebruik maken van het bovenstaande literaire hoogstandje, maar misschien is het dan beter om eerst even iets te nuanceren!

De meteorologische omstandigheden zijn deze ochtend iets anders dan voorgespiegeld! De weersomstandigheden zijn helaas (om het maar even helder te duiden) kwalitatief uiterst teleurstellend!
Niks geen openslaande terrasdeuren; alles blijft hermetisch afgesloten en de kachel draait voluit (hoe zit dat met die opwarming van de aarde, wordt Nederland overgeslagen of zo???)!

Ook regen en harde wind teisteren zo nu en dan het park!
Je wilt vandaag tijdens de openingsceremonie, met al die hoogwaardigheidsbekleders en sponsoren, natuurlijk gesoigneerd ten tonele verschijnen, maar hoe kom je in hemelsnaam een beetje fatsoenlijk in je nette (en dure!) outfit in de speelzaal (Brasserie De Voorst – zouden ze daar nu ook snert aan het menu toevoegen? -) terecht.

Nu begint het ook nog te hagelen en sneeuwen (doe even normaal, het is 20 april!!) het is bar en boos; hadden ‘die lui uit de polder’ geen sneeuwscooters beschikbaar kunnen stellen?!?
Zelf worden de heren organisatoren natuurlijk keurig, voor de deur van de brasserie, afgezet door hun privéchauffeur!!

No worries . . .

Dammen is een ‘binnensport’, dus snel ’tussen de buien door’ naar de speelzaal. Daar eenmaal aangekomen is alles koek en ei; who cares about a little water?

De opening van de World Cup*** Flevoland Open 2024 verliep soepel en vooral vlot en dat kan dammers wel bekoren; ze moeten zo meteen natuurlijk stevig  aan de slag op de 100-velden.
Dammen is een wrede sport(!); misschien weet u het niet, maar het is verstandig om vanaf acquit scherp en alert te zijn!
Anders dan in de meeste sporten is in het dammen één fout vaak genoeg om verder volstrekt kansloos te zijn!!
Waar je bijvoorbeeld in het tennis gerust twintig fouten (unforced errors) kunt maken en de wedstrijd nog gewoon winnend kunt afsluiten is het vaak in het dammen, na één enkele fout, per direct over en uit.
Dus ‘even rustig warmdraaien’ in de partij is er niet bij; gelijk volledige concentratie en toewijding is vereist!

Leiding . . .

Even na 13.00 uur werd het startsein gegeven en was World Cup***Flevoland Open 2024 ‘onderweg’.
Scheidsrechter Morssink (die van tevoren, in onberispelijk Engels, de nodige instructies had gegeven) zag al snel dat het allemaal soepel verliep.
Dat is niet altijd het geval; je hebt van doen met deelnemers uit diverse landen en zelfs van verschillende continenten en dan wil er in het begin, door onbegrip, nog weleens wat onrust ontstaan.
Dat was deze keer gelukkig niet zo.

De paringen (wie tegen wie moet dammen) wordt door een computerprogramma bepaald.
Dat gebeurd onder andere op basis van uitslagen uit eerdere ronden en ‘op rating’ (geeft de speelsterkte van een dammer aan), maar voor aanvang van een eerste ronde zijn er natuurlijk nog geen ‘eerdere uitslagen’.
Wat het computerprogramma dan standaard doet is de deelnemerslijst als het ware ‘in tweeën knippen’; bijvoorbeeld wanneer er 20 deelnemers zijn en die worden ingedeeld ‘op rating’, dan speelt nummer 1 tegen nummer 11, 2 tegen 12 enzovoort.
Daardoor zijn de paringen in zo’n eerste ronde (om het eenvoudig onder woorden te brengen) ‘sterke dammers tegen sterkere  dammers’ (zwakke dammers bestaan immers niet!).
Daardoor gaat men ervan uit dat de laatste (sterkere) groep eigenlijk moet winnen!
Dat is echter niet altijd het geval en tijdens deze ronde al helemaal niet!!

Zo kwam de voor Israël uitkomende voormalig wereldkampioen A. Shvartsman niet langs de Poolse M. Bankowska en hield de onder Britse vlag varende (sir) W. E. Martin de Poolse voormalig wereldkampioene N. Sadowska in bedwang!
We gaan niet alle uitslagen onder de loep nemen, maar ongeveer de helft van de partijen hadden een verrassende uitslag(!), alhoewel erbij moet worden gezegd dat ook niet één van de favoriete groep tegen een nederlaag aanliep!

Morgen . . .

Zondag 21 april 2024 staat de tweede ronde op het programma; aanvang 13.00 uur.
Bij deze bent u van harte uitgenodigd in Brasserie De Voorst (vlak voor de slagboom rechtsaf slaan!).

Dit vind je misschien ook leuk...