Verkeerd ingeschat . . .

Ens, 22 juni 2018, Tjalling van den Bosch.
Zeker voor dambegrippen mag het Open Flevoland niet ontevreden zijn over het aantal toeschouwers, dat dagelijks langskomt. Ze komen van heinde en verre naar Ens. Niet alleen nieuwsgierigen uit de buurt; nee, ze komen uit Zeeland, Limburg, Groningen, Noord-Holland om de strijders op de 100-velden en met de 40 schijven in actie te zien.

Prachtig natuurlijk, maar het geeft de uitbater van het Wapen van Ens, Dennis Goossens (foto), handen vol werk. Zoals gisteren bijvoorbeeld, tussen de eerste en tweede ronde van de dag; dammers liepen in en uit, toeschouwers ook en dan waren er ook nog de reguliere gasten. Het is de taak van de gastheer om alle klanten op hun gemak te stellen en ze naar een tafel te loodsen.

Ook de twee ‘etwas alten hübsche mädchen‘, die op een bepaald moment pontificaal het Wapen van Ens binnenstapten. Rugzak en mooie kuiten, dan weet een geroutineerde uitbater het wel; wandelaars of anders fietsers, op zoek naar een korte verpozing.

Iepie Poepjes

Goossens zat gelijk in zijn rol; ijverig vroeg hij de dames of ze een tafel wilden en misschien een bakje koffie ofzo; er werd nog wat heen en weer gepraat en toen kwam het hoge woord eruit: “We doen mee aan het toernooi”, “aan het toernooi?”, “ja, aan het damtoernooi”. Goosens begreep zijn verkeerde inschatting met een glimlach; Iepie en Barbara moesten ook lachen!

Pur sang . . .

Met Iepie Poepjes-Koopman en Barbara Graas hebben we het over twee dam-liefhebbers pur sang; decennialang waren ze (mede) gezichtsbepalend voor het dammen voor vrouwen in Nederland. Vaak gaat het in dam-verslagen over meesters en grootmeester; de grote groep dam-liefhebbers wordt vaak over het hoofd gezien en dan mist men toch wat. Wanneer je de grote speelzaal binnenstapt, zie je links de dammers die in de top van het klassement meedraaien; recht voor je zie je de dam-liefhebbers strijden. Het is een prachtig gezicht; de één damt met grijstinten (tuike, tuike, dan breekt het lijntje niet), een ander bewandelt paden (op het dambord) waar geen grootmeester durft te komen! Je ziet jong en oud, mannen en vrouwen, jongens en meisjes, allemaal geconcentreerd bezig met het sinistere spel dat dammen heet.

Eén dammer, die je gerust een super-liefhebber mag noemen is er echter niet bij! Jan T. Terpstra wordt gemist, node gemist! Hij is normaliter op elk zichzelf respecterend toernooi aanwezig en als het moet kun je hem ook in actie zien op zichzelf minder respecterende toernooien! Terpstra is dus een toernooitijger ‘avant la lettre’; waarom hij er niet bij is op het

Open Flevoland? Tja, dat is een verhaal op zich; Jan had de volgende planning: Eerst eind mei meedoen aan het open toernooi in Salou (Spanje), dan door naar Boedapest (Hongarije) voor een World Cup en dan direct door naar het Golden Praag toernooi in Tsjechië. Vervolgens zou hij weer terug reizen naar Nederland voor het toernooi in Ens. Dat alles in een tijdsbestek van precies vier weken! Echter, in Hongarije raakte Terpstra zwaar geblesseerd; hij was met zijn duim tussen een soort schuifdeur en een bank terechtgekomen (?!?). Volgens Terpstra werd hij vervolgens door Hongaarse artsen niet goed behandeld en had hij er zelf ook te lang mee rondgelopen.
Een Hongaarse bacterie deed de rest!
Terpstra reisde nog wel af naar Nederland, maar vond zichzelf daar terug in het VU-medisch centrum in Amsterdam; enkele dagen later mocht hij weer naar huis. Voorlopig houdt onze nationale toernooitijger het dammen even voor gezien.

Ronde 7 . . .

Wanneer je het cijfer zeven typt zie een kale 7 staan; in de tijd dat een typmachine nog een unicum was, leerde je op school dat er een klein horizontaal streepje door de zeven moest. Dat kwam zo; toen Mozes de 10 geboden had ontvangen, moest hij deze wereldkundig maken. Een enorme menigte hoorde Mozes aan; toen hij bij het zevende gebod kwam “Gij zul de vrouw van uw naaste niet begeren”, brulde de menigte “streep erdoor, streep erdoor!”. Flauw hè¨.

Vadim Virny

Flauw was ook de partij van klassementsleider Georgiev tegen Virny; de laatste is sowieso niet al te ondernemend op het dambord en blijkbaar had Georgiev wel zin in een veredelde rustdag na zijn hoogstandje van gisteren (tweemaal winst op respectievelijk Valneris en Mbongo). Even later kon men Georgiev treffen op de boulevard op Urk! Na de zevende ronde van vandaag blijft Georgiev alleen aan kop, want niet één van de 8 achtervolgers wist zijn partij te winnen.

Wel sloot Baliakin aan bij het achttal door een overwinning op de jeugdige Bankowska uit Polen. Morgen begint de 8ste ronde weer om 13.00 uur; vanaf 10.00 uur echter worden al de finales gespeeld van het jeugdtoernooi (dat al sinds woensdag aan de gang is). Ook voor het jeugdtoernooi is het Wapen van Ens de gastheer.

Dit vind je misschien ook leuk...