Senegal . . .
Ens, 21 juni 2018, Tjalling van den Bosch.
Senegal heeft een delegatie naar Ens gestuurd, inclusief een heus begeleidingsteam; hoe anders was dat een halve eeuw geleden! Het zal eind zestiger jaren (van de vorige eeuw) zijn geweest dat een tweetal Senegalese dammers in ons kleine kikkerlandje verbleef. De één was niemand minder dan Baby Sy, een gentleman-grootmeester, die postuum de wereldtitel van 1963 kreeg uitgereikt. Jammer natuurlijk (eigenlijk schandelijk) dat die eer hem nooit tijdens zijn leven is toebedeeld!
De ander was Mansour Kouaté; hij was eveneens een sterke dammer. Om aan de kost te komen struinde het tweetal in Nederland stad en land af voor simultaans en andere dam-activiteiten. Op een gegeven ogenblik kwamen de Senegalezen terecht in Het Wapen van Ens; inderdaad, dezelfde locatie waar thans het Open Flevoland wordt gehouden. Baba Sy was uitgenodigd om daar een simultaan te geven en om ook Mansour Kouaté van een zakcentje te voorzien, mocht hij het opnemen tegen de kampioen van de Noordoostpolder, Sijbrand Haven.
Daar waar Baba Sy vrij soepeltjes de éne na de andere tegenstander van het bord veegde, was zijn kompaan in een hevige strijd verwikkeld! Sijbrand Haven was een dammer met zitvlees; hij begon aan een partij met een instelling waar veel jongeren een voorbeeld aan konden nemen. Haven schuwde de strijd niet en beet zich vast in elke tegenstander, van welk niveau dan ook. Na een felle strijd ging Haven in de kleine uurtjes door een eindspelfinesse toch nog de boot in. Baba Sy had de laatste paar uur de partij van nabij gevolgd; hij was al lang en breed uit!
De partij Kouaté – Haven werd de volgende dag in de kranten (in de NOP) breed uitgemeten; de polderbewoners waren trots op hun Sijbrand. Tot zover deze petite histoire. Senegal is een land waar de edele damsport al lange tijd populair is; er wordt veel op straat gespeeld. Tot 1960 was Senegal een kolonie van Frankrijk; door de Franse invloeden kwamen diverse Senegalese dammers al vroeg naar Europa. Denk daarbij aan Woldouby, die tijdens de wereldtentoonstelling van 1895 in Parijs vermaard werd om zijn ongelooflijke dam-capaciteiten. Ook nu nog vermaken dam-analytici zich met een naar Woldouby vernoemd laatklassiek eindspel!
Anno hodie . . .
Hoe doen de Senegalezen het tegenwoordig en dan met name in het Open Flevoland? Macodou NDiaye en Ndiaga Samb (beide internationale grootmeesters) bevinden zich thans (na 5 ronden) in de top 10. Bassirou Ba en Abdou Gueye hebben alle twee al een nederlaag moeten slikken, maar staan nog keurig halverwege het ‘linkerrijtje’. Kortom, de Senegalezen draaien goed mee. Na de vijfde ronde werd de driemans-kopgroep (Van der Pal, Meijer en Mbongo) uitgebreid met negenvoudig wereldkampioen Georgiev, die voormalig wereldkampioen Valneris versloeg, met Virny, die Okken onderuit haalde en met Samb (inderdaad uit Senegal) die te sterk was voor Fopa. Allen hadden 8 punten uit 5 partijen; het zestal werd aan elkaar gepaard in de zesde ronde.
Virny en Meijer kwamen redelijk vlot remise overeen. Samb en Van der Pal vochten lang door; in hevige tijdnood verzandde het aantrekkelijke duel in klassiek eindspel (wederzijds evenwicht), ook met een puntendeling als resultaat. De negenvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev heeft zitvlees en schuwt de strijd op het dambord nooit.Hij bijt zich vast in elke tegenstander, van welk niveau dan ook. Daar kunnen jongeren een voorbeeld aan nemen! In de zesde ronde was het spitsroeden lopen voor (Georgievs tegenstander) Mbongo; alhoewel ook deze partij op een klassiek eindspel uitdraaide, had Mbongo te veel inactieve schijven. Na de 45ste zet zag Mbongo het heilloze van zijn strijd in; 2-0 voor de negenvoudige! Door de resultaten van de zesde ronde gaat Alexander Georgiev alleen aan de leiding, met 10 punten uit 6 partijen.
Van Sijbrand tot Alexander; vastbijten en strijden!
Morgen kunnen de, ongetwijfeld vermoeide, strijders op de 100-velden uitslapen; de zevende ronde begint om 13.00 uur.