Buitenland . . .

Voor het onderwerp van vandaag moeten we niet alleen ‘de grens over’, nee, we moeten zelfs het Europese continent verlaten! De uitdrukking ‘van heinde en ver komen’ slaat in ieder geval op de twee Aziatische deelnemers aan de World Cup*** Flevoland Open 2024!

Door Tjalling van den Bosch

Taiwan . . .

De eerste Aziaat die we onder de loep nemen is de 70-jarige Liu Shih-Hsia. Hij geeft zelf als land van herkomst Taipei aan, maar voor ons is dat de hoofdstad van Taiwan.
Taiwan is een (groot) eiland ten noorden van de Filipijnen en oostelijk van China. Heel lang geleden zat Taiwan ‘vast’ aan het Aziatische continent, maar toen goed 10.000 jaar geleden de zeespiegel steeg (toen ook al?) werd het een eiland, dat nu (anno 2024, dus 12.000 jaar later) op bijna 200 kilometer van Azië ligt; gescheiden door de Zeestraat van Formosa.

Helaas is het lastig communiceren met de heer Shih-Hsia, want hij spreekt ‘geen woord over de grens’; ‘over de Taiwanese grens’ wel te verstaan! We probeerden het met Engels, Duits, Frans en vooral met handen en voeten maar helaas bleek het niet mogelijk om elkaar ook maar enigszins te begrijpen!

Wel drukte de goedlachse Liu ons zijn smart(elijke) phone onder de neus, met daarop Google Translate, maar ook dat was helaas geen redmiddel. Op een simpele vraag wat het beroep is (was) kregen we: email reinigen te lezen! Tsja dat schiet niet op natuurlijk. Het is erg jammer, maar Liu lijkt zich verder prima te vermaken, dus laten we hem vooral niet zielig vinden, want wat is er mooier dan ’te dammen zonder – letterlijk – grenzen?!?

China . . .

Dan over naar Saiya Gangsuhe uit China; met haar is communiceren geen probleem. De 24-jarige Chinese groeide op in Binnen Mongolië, een provincie in het noord-oosten van het grote
land, tegen de grens met (het land) Mongolië. Op jonge leeftijd leerde ze het dammen en vanaf haar 10de levensjaar speelt ze al toernooien. Door haar talent werd ze ook al snel afgevaardigd naar jeugdkampioenschappen buiten Azië.

Ze studeerde aan de Inner Mongolia University en haalde daar een ‘hoge graad in de Engelse taal’ en later nog een vervolgstudie Engelse literatuur (u begrijpt nu waarom communiceren met haar geen probleem is!) Ze kon na haar studie Engels aan de slag in het bedrijfsleven of op scholen, maar dan komt er ingehouden giechelend een bekentenis!
“Eigenlijk was die studie bijzaak”!?!
Dammen had haar reeds op zeer jonge leeftijd in het hart geraakt; ze wilde leven van het dammen, dát was haar grote droom! Niets kon haar daarvan afhouden en zo waar ze kreeg het voor elkaar! Sinds enkele jaren is ze als trainer/coach verbonden aan één van de vele sport-instituten die China rijk is. Daarnaast damt ze zoveel mogelijk toernooien in binnen- en buitenland!

Saiya doet dus nu mee in Kraggenburg en direct hierna reist ze door naar het Portugese Albufeira om, namens haar land, mee te doen aan het wereldkampioenschappen voor landenteams (drietallen), dat aankomende woensdag (1 mei) begint. Aansluitend was ze, net als vorig jaar, heel graag doorgereisd naar Spanje, waar vanaf 19 t.e.m. 27 mei het Salou Open wordt georganiseerd, maar helaas kwam de bodem van haar schatkist toch iets sneller in zich dan gedacht! Het toernooi hier in Brasserie De Voorst moet ze zelf betalen, de wedstrijd in Portugal komt voor rekening van de Chinese Dambond, maar het toernooi in (Cap) Salou is weer voor eigen rekening. Europa is toch wat duurder dan ze had beraamd! Jammer natuurlijk, maar de goedlachse Chinese zien we ongetwijfeld weer terug in Europa.

Saiya Gangsuhe

Saiya Gangsuhe

Terug . . .

We keren terug in het epicentrum van dammersgeluk; Brasserie De Voorst in Kraggenburg. Wat bracht de zevende ronde?

We hebben weer een Blauwe; niet zien aankomen, maar toch . . .; de 14-jarige Alex Poliakov houdt de voormalig wereldkampioen Alexander Shvartsman op remise. Een diep buiging voor de jongeling!

Alex Poliakov

Alex Poliakov

Wat gebeurde er aan kop van het tussenklassement? Voormalig wereldkampioene Sadowska hield koploper en voormalig wereldkampioen Valneris in bedwang 1-1.
Achtervolger Sipma nam geen halve maatregelen en knalde hardhandig De Jong van het bord, 0-2 voor De Sip. Het tweetal (Sipma, Valneris) gaat nu gezamenlijk op kop, met 11 punten (4-3-0).
Kuczewski volgt op één punt (4-2-1); hij won vandaag van Van der Stap; na de eerste beschietingen leek er niet zoveel aan de hand voor de laatste, maar door een lichte combi was de partij onverwacht snel uit, 2-0.
Na dit drietal volgen er maar liefst 9 dammers (m/v) met 9 punten.
Maar eens zien wat de dag van morgen brengt!

Dienstmededelingen. . .

Tijdens de partijen van morgen (alsook overmorgen) zal Rick Hakvoort de partijen voor (en met) het publiek bespreken.
Eerder heeft Hakvoort proefgedraaid, want hij had zoiets nog nooit op de traditionele manier (met groot houten bord en magnetische schijven) gedaan!
Gelukkig kreeg hij er steeds meer plezier in en dus zien we hem de komende twee dagen terug.
En, naar we begrepen, komt Tjon A Ong langs met z’n vrouw en boekenstand!

Aanvang van de voorlaatste ronde is wederom om 13.00 uur (zaal open vanaf 12.00 uur).

Dit vind je misschien ook leuk...