Onrust . . . 

Brasserie De Voorst is dezer dagen een kolonie van dam-weldadigheid, een soort vrijhaven voor mensen die de edele damsport beminnen! Hier heerst rust en vrede (was dat overal op de wereld maar zo!); hier kan de denkende mens zich naar hartenlust overgeven aan dat waar hij/zij goed in is, dammen.

Door Tjalling van den Bosch

Echter . . ., vandaag (dinsdag 23 april 2024) heerst er nogal wat onrust; voelt niet iedereen  zich senang! Het is vandaag dan ook de (enige) dag dat er een ‘dubbele ronde’ op het programma staat,  dus moeten dammers zich goed prepareren.  Niet alleen voorbereid zijn op het vooruitzicht om (mogelijk) 10 uren intensief achter het dambord te moeten bivakkeren, maar ook hoe de tijd door te komen tussen de rondes?!?

De meeste partijen zullen waarschijnlijk om goed 13.00 uur uit zijn en hoe vul je dan die ruim twee uur in tot de aanvang van de volgende ronde? Degenen die goed ‘draaien’, willen hun momentum niet verliezen, terwijl de verliezers van deze ochtend het liefst ook zo snel mogelijk weer achter het bord plaats willen nemen om het verloren terrein snel terug te winnen!
Sommigen hebben dan grote moeite om rust te vinden; de adrenaline waart nog hevig rond! De één vergeet z’n jas, de ander is de telefoon kwijt, etc.; kalm en rustig nadenken is voor velen dan een utopie!
Kortom, ook de periode tussen de rondes is voor sommigen nu niet bepaald een rustige, serene tijd.

Interview . . . 

Echter . . ., wat deze dag waarschijnlijk voor de meeste onrust, onder de dammers, zorgde is een interview in een plaatselijk dagblad alhier!?! De organisatie van dit toernooi is zoals bekend in handen van de mannen van Stichting Aanzet en vanwege de World Cup hier in Kraggenburg werden ze eerder ondervraagd door een journalist van het betreffende dagblad. In het interview kwam naar voren dat de (thans lopende) WC ‘het laatste kunstje’ is van Stichting Aanzet!!!
Poeh, dat is wel even slikken voor veel liefhebbers van de edele damsport; vandaar dus ook de extra onrust van vandaag!

‘De mannen van de stichting’ zijn IJsbrand Haven (voorzitter), Piet Dijkstra (secretaris), Bart Jonker en Joop Kip (respectievelijk eerste en tweede penningmeester). Als redenen werden opgevoerd: “We worden oud”, “wordt steeds lastiger om sponsoren te vinden” en “er dient zich geen opvolging aan”!

Sinds een jaar of 20 organiseert Stichting Aanzet vele damactiviteiten, soms staat dat volop in de belangstelling, zoals het absolute hoogtepunt voor ‘de mannen’, het wereldkampioenschap van 2011 (in Emmeloord en op Urk).
Maar ook de diverse wereldrecordpogingen kloksimultaan (o.a. van Ndjofang, Shvartsman en Georgiev) konden rekenen op grote media-aandacht; net als de diverse Nederlandse Kampioenschappen!

V.l.n.r Bart Jonker, Joop Kip, Henk Boers en IJsbrand Haven

WK Dammen 2011, met v.l.n.r Bart Jonker, Joop Kip, Henk Boers en IJsbrand Haven

Kleinschaliger activiteiten zoals het schooldammen stonden misschien wat minder in de mediabelangstelling, maar waren voor Stichting Aanzet wel heel belangrijk (de jeugd is de toekomst).
Tot slot vermelden we toch ook nog even de steun die de stichting probeerde te geven aan jeugdige talenten uit de regio; zo werden er onder andere speciaal privétrainers ingehuurd voor de jonge dammers!
Zoiets kwam zelden naar buiten, maar gebeurde wel!

En altijd zorgde Stichting Aanzet ervoor dat de activiteiten op uitstekende (A1) locaties plaatsvonden; altijd daar waar je mee aan kon komen bij sponsoren en hoogwaardigheidsbekleders!
Ook dammers met privésponsors konden hun geldschieters gerust uitnodigen bij de activiteiten van Stichting Aanzet, ze wisten zeker dat ze zich daar niet voor hoefden te schamen!

Ook hadden ‘de mannen’ heel goed in de gaten dat dammen nooit een kijksport zou worden en dat daarom dam-schrijvers zeer belangrijk zijn, of beter gezegd: Onontbeerlijk zijn!

U begrijpt nu wel hoe het zit met de grote onrust van deze dag; maar even laten bekomen! 

Vierde ronde . . . 

Koploper Guntis Valneris leek zich te verslikken in Jacob Okken, maar de Let wist zich toch nog nipt te redden, 1-1.
Wouter Sipma kwam gelijk met Valneris door een toch wel gedecideerde zege op de Pool Filip Kuczewski. De overwinning voor de Nederlander werd opgevoerd als een kloknederlaag van de Pool, maar de laatste was gewoon niet opgewassen het doeltreffende spel van De Sip.
Jitse Slump kwam een vrij snelle, maar niet bloedeloze, remise overeen met Alexander Shvartsman.

Valneris en Sipma gaan nu, na vier ronden op kop met 7 punten; de directe achtervolgers (Slump, Shvartsman en Okken) kregen deze ronde gezelschap van Van der Stap, Sadowska en De Jong.
Verder herstelde Van IJzendoorn zich enigszins door een overwinning op Kortas, zakte Heusdens (toch een damgrootheid!) verder weg door een nederlaag tegen Motrichko.
‘De Blauwen’ waren deze ronde Gabbert en Tomczak met hun remises tegen respectievelijk Tkachenko en Scholtens.

Luise Gabbert

Luise Gabbert

Vijfde ronde . . . 

De twee koplopers deden niet moeilijk in hun onderlinge treffen; Sipma had ‘z’n tweetje’ van de dag al binnen en Valneris was misschien wat geschrokken van zijn benauwde remise van eerder op de dag, vlot 1-1.
Achtervolgers Okken en De Jong dachten ongeveer hetzelfde, ook vlot 1-1; Stokkel kwam in punten gelijk door een snelle overwinning op Seinhorst.

Eventjes een side step; vroeger was het speeltempo 50 zetten in 2 uur en daarna 25 zetten per uur, maar dat moest anders volgens de wijze heren (of wat daarvoor door moet gaan!).
Dus werd het 80′ + 1′ per zet; echter de heren grootmeesters vonden dat weer niets, want er was eigenlijk geen tijdnoodfase meer en dat was volgens de GMI’s vaak de periode waarin ze konden toeslaan (waar de op papier minder sterke dammer vaak door de hoeven zakt!)!
Dus kwam er weer iets nieuws, te weten: 45 zetten in 90′ + daarna 30’+ 30″ per zet!
Het opvallende is nu echter dat juist die sterke dammers (GMI’s) moeite hebben met dit speeltempo!!

De partij tussen GMI Shvartsman (en voorstander van dit nieuwe speeltempo!!) en MF Van der Stap werd beslist ‘op de klok’!
De toch zeer ervaren Shvartsman leek op een zege af te stevenen, tot hij plotseling op de 43ste zet zag dat het digitale uurwerk 0.00.00 (op zijn kant) aangaf (twee zetten te weinig dus)!!
Kortom, Peter van der Stap sluit aan bij de twee leiders in het tussenklassement!!

Wereldkampioene Motrichko had vandaag een fantastische dag; vanmorgen won ze van Heusdens en daar kwam vanmiddag nog Bankowska bij, zodat zij vandaag, samen met Van der Stap, het volle pond binnenhaalde! Peter van der Stap was deze ronde, samen met Richard Klein (winst op Bommel), ‘Blauw’!

Viktoriya Motrichko

Viktoriya Motrichko

En zo eindigde deze onrustige, maar enerverende dag; een dag waar nog lang over nagebabbeld zal worden.

Morgen (woensdag 24 april 2024) begint de zesde ronde als vanouds om 13.00 uur.
Eens zien wat we dan weer mee mogen maken!

Dit vind je misschien ook leuk...