Geen goesting meer . . .

Eertijds was het voor uw penneleur geen probleem om een 80-urige werkweek naar behoren af te draaien: als het moest maanden achtereen! Gister(zaterdag)avond echter was de pijp na drie ronden NK helemaal leeg; zal de leeftijd wel zijn. “Maar je hebt gistermiddag wel één biertje gedronken”; ja dat is waar, ligt het dus gelukkig niet aan de leeftijd! 

Door Tjalling van den Bosch

De scheidsrechter en de meisjes . . . 

Frans de Jonge

Frans de Jonge

Nu we toch alle ruimte hebben voor een nieuw epistel kunnen we eerst even een paar zaken voor het voetlicht halen, die we nog niet hebben besproken, maar dat wel verdienen. Om nog niet geheel opgehelderde reden is er door de organisatie met geen woord over de scheidsrechter van dit NK Dammen Algemeen gerept; tijd om deze duistere materie eens onder de loep te nemen! Michel Stempher was de beoogd scheidsman voor dit toernooi; hem overkwam vlak voor aanvang van het toernooi, waar elke wereldburger met gezond verstand bang voor is! Stempher werd getroffen door corona(!); naar verluidt gaat het goed met hem, maar hij moest natuurlijk wel direct ‘de beperking in’. Dat betekende voor hem een streep door zijn debuut als hoofdscheidsrechter op een NK en dus zat de organisatie met een probleem.

In de damsport kent men (nog) geen professionele arbiters en dat bemoeilijkte de zoektocht; wie beschikt er over de nodige papieren en wie heeft geen verplichtingen tijdens de 10-daagse in Kraggenburg? Vele vergaderingen werden er door de organisatie uitgeschreven (zal een lieve duit hebben gekost!!), maar een oplossing leek niet voorhanden!


Ewel, zoals vaker lag de uitkomst dichterbij dan men dacht; Frans de Jonge! Inderdaad de voorzitter van de nationale dambond (K.N.D.B.); hij heeft de gezegende A.O.W.-leeftijd bereikt én is gediplomeerd arbiter! Dus vanaf de eerste ronde zit De Jonge op de stoel van de leidsman, alhoewel dat ook weer niet helemaal waar is, maar gedurende dát nog lopende onderzoek onthouden wij ons van verdere uitspraken!

Nog wel even dit: Volgens de geruchten bestaat de mogelijkheid dat Michel Stempher aan het eind van deze week uit quarantaine mag en dus zou hij de voorzitter van de K.N.D.B. (als leidsman) kunnen aflossen! Voor de duidelijkheid: Dit is ‘van horen en zeggen’!

Meisjes . . . 

De tafels waar partijen op worden gespeeld staan (in de speelzaal) opgesteld in een zogenaamde u-vorm (een halve cirkel zeg maar); het middengedeelte van de zaal is vrij. Normaliter is die ruimte bestemd voor het publiek, maar ja, die mogen er niet in! De opengevallen ruimte in de speelzaal van Hotel Van Saaze is echter opgevuld met twee tafels met evenzovele damborden erop! Reserve-borden voor als er borden (dan wel schijven) sneuvelen tijdens hevige strijd?
Neen, laten we deze (duistere) zaak ook maar even toelichten. Al eerder kon u lezen dat Stichting Aanzet het jeugddammen een warm hart toedraagt; daarom is er voor talentvolle jongedames een vierkamp aan dit toernooi toegevoegd!

Van Ester van Muijen (inderdaad de toernooi-analist annex host) is al jaren bekend dat ze zich vol overgave inzet voor de promotie en ontwikkeling van het dammen voor meisjes (DeDenksportDocent.nl). Thans heeft zij medestrijdsters gekregen in vorm van een heuse online-damvereniging (droomdamsters.nl)! De (net opgerichte) DroomDamsters, willen o.a. toernooien organiseren voor de doelgroep, daarin worden ze (financieel) gesteund door Basalt Bouwadvies (waarvoor hulde!). Voor de promotie van hun organisatie (door vrouwen, voor vrouwen) zocht men een mooie locatie voor hun allereerste toernooi en daarvoor vonden ze gehoor bij de mannen van Stichting Aanzet!

Dus de twee extra tafels werden gisteren, alsook vandaag en volgende week zaterdag, door vier damsters bemand(?). De jongedames zijn in willekeurige volgorde Yulia Bintsarovska (uit Kampen), Tanya-Marie Cnossen (Eindhoven), Luise Gabbert (Wageningen) en Lisa Scholtens (Hoogeveen). Gisteren was dus de eerste ronde; Lisa won van Yulia en Tanya-Marie en Luise kwamen remise overeen.

Beloftes

Beloftes

Vierde ronde . . . 

Moegestreden verlieten wij u gisteren met de mededeling dat “de borden tijdens de vierde ronde in vuur en vlam stonden”; zo leek het in ieder geval na een korte (vermoeide) blik. De eerste live-partij die we toen zagen, was die tussen Henk Grotenhuis ten Harkel en Ron Heusden; we kwamen ‘er in’ rond de 30ste zet en we knorden van genoegen! Wederom een Partie Bonnard, u kent deze spelgang nog wel uit het verslag van12-uur geleden! De gisteren in het zonnetje gezette Rob Clerc kreeg ooit de vraag wat hij deed wanneer hij, tijdens één van zijn partijen, de benen even strekte.  Hoe hij, kuierend langs de andere borden, naar de stellingen keek; analyseerde hij die dan ook?

“Nee” zei de voormalig bondscoach, “ik tel alleen de schijven(!)”; dat had uw penneleur gisteravond bij de bovengenoemde partij ook beter kunnen doen! Wat bleek?; Grotenhuis ten Harkel had een tijdelijk offer geplaatst, maar dat tijdelijke bleek voor eeuwig te zijn! Na dit schijfverlies ontstond er nog een heel spektakel op het bord, maar naar de twee punten kon De Jonckheer fluiten; 0-2. De les die we hieruit kunnen leren(?): Wanneer men een offer plaatst, kan men dit het beste doen met schijven van de tegenstander!

Ooit speelden ze een match om de wereldtitel, nu zaten Jan Groenendijk en Roel Boomstra tegenover elkaar in de vierde ronde van dit NK. Rob Clerc (we krijgen hem maar niet weg!) won ooit achtmaal een NK; daarin werd hij echter overtroffen door Reinier Keller, die zich maar liefst 13 maal tot Neerlands beste liet kronen!! Deze Keller (hij leefde van 1905 tot 1981) liet de damwereld een naar hem vernoemd openings-schema na; dit werd in de bovengenoemde partij gevolgd. Tot de 14de zet van wit (Groenendijk); toen kwam Boomstra met een nieuwtje! Of de witspeler het daarna niet meer vertrouwde weten we niet, maar de schijven vlogen vervolgens van het bord. Toch leek het erop dat er in het eindspel nog wel wat te halen viel, maar na 53 zetten viel plotseling het doek; 1-1.

Leider van het tussenklassement, Wouter Sipma, nam het in deze ronde op tegen de winnaar van het NK 2017 (op Urk) Martijn van IJzendoorn. Ook zij waren niet zuinig op hun manschappen en ondanks dat er natuurlijk best wel spanning op dit treffen stond, viel het einde vrij snel; 1-1.

De 60-jarige Alexander Baliakin nam het gisteren op tegen de jongste deelnemer, de (toch ook alweer) 22-jarige Jitse Slump. De 24ste zet van zwart (Slump) was toch wel verrassend en ook de reactie daarop van wit zorgde voor de nodige complicaties (zo leek het althans). Baliakin liet zijn rechtervleugel opsluiten, maar bij een (iets) nadere bestudering van de stand leek het erop dat juist Slump erg beperkt werd in zijn mogelijkheden. Op de 29ste zet kreeg de partij een bijzonder vervolg, waarover waarschijnlijk nog wel een tijdje gedebatteerd zal worden! Op de 32ste zet stond Slump voor de keuze, of afwikkelen naar een vrij zekere remise of schijfwinst boeken! Aan dat laatste kleefde het probleem dat Slump zijn tegenstander niet van dam af kon houden(!); de jongeling koos voor de veiligheid; 1-1.

Op de partij tussen Bart Terwel en Jan van Dijk mag gerust het plakkaat ‘onderhoudend’ worden gehangen; niet dat het een enorm tumult op het bod werd, maar je zag toch de (dam-)karaktertrekken van beide mannen. Terwel houdt van het (dam-)correctheidscriterium terwijl Van Dijk toch ook graag met onverwachte wendingen uit de hoek (of eigenlijk juist ‘in de hoek’) komt zetten. Wat er verder nog valt te melden laten we graag over aan anderen, de partij eindigde in een puntendeling; 1-1.

Anton van Berkel-Casper Remeijer; een boeiende partij, dat zonder meer. Wit (Van Berkel) knalde vorstelijk het centrum in, Remeijer zocht kansen in de omsingeling. Geen van beide spelers kreeg echter gelijk; de aanvaller (wit) was slim genoeg om voldoende ‘vrije zetten’ achter de hand te houden en zwart zorgde ervoor dat hij niet al te veel in de verdediging werd gedrukt; 1-1.

Dan rest ons nog de partij Andrew Tjon A Ong tegen Bhiem Ramdien; hier verdwenen de schijven ook in een vrij vlot ritme van het bord. Dat ‘veel ruilen’ geen garantie is voor een puntendeling, liet Ramdien zien aan Tjon A Ong. Alles leek tot de 46ste zet onder controle, toen kwam de witspeler (Tjon A Ong) met een op het oog logische zet (46-41); achteraf bleek het echter de verliezende zet te zijn geweest! Damliefhebbers wijzen erop dat wit op dat moment echter het absurde 47-41 had moeten spelen; ongetwijfeld is men ingefluisterd door de computer, want een mens van vlees en bloed kijkt niet eens naar die mogelijkheid (nou ja, Van Dijk misschien!). In ieder geval, Ramdien kreeg een gewonnen eindspel op het bord en toen geloofde de witspeler het wel; het was een lange zware geweest; 0-2.

Andrew Tjon A Ong tegen Bhiem Ramdien

Andrew Tjon A Ong tegen Bhiem Ramdien

Resumé . . . 

Na de vierde ronde kunnen de ‘Sipporters’ niet anders dan tevreden zijn; hun held is voorlopig de enige en trotse koploper! Wel staat er een 6-tal hongerige wolven ‘op slechts 1 punt’!

Hier wilden we zaterdag 29 mei maar bij laten; het was een uitputtende, energieverslindende dag. Dat de organisatoren de finalisten tweemaal op één dag de (dam-)wei insturen, a la, maar kan men ook rekening houden met anderen die ze in-wat-voor-wei-dan-ook schoppen!

Abusus non tollit usum . . . !

Dit vind je misschien ook leuk...