Ingrediënten . . .

De deelnemers aan het NK Dammen Algemeen 2020 (hoe raar dat ook klinkt anno 2021)  zijn bekend, alsook de loting.  We nemen aan dat de deelnemers thans in de afsluitende fase van hun voorbereiding zitten.  Het zijn de ingrediënten voor hopelijk een enerverend en spannend Nederlands  Kampioenschap. 

Door Tjalling van den Bosch

Eerste ronde . . . 

De eerste ronde van een NK is altijd extra belangrijk; men wil natuurlijk vanaf acquit niet direct een slecht resultaat incasseren.  Toch hopen we dat de deelnemers zich vooral de woorden van de (door uw scribent  al vaker aangehaalde) grondlegger van het I.O.C. Pierre de Coubertin ter harte zullen nemen: “Het belangrijke in het leven is niet de triomf, maar de strijd; het essentiële is niet om te hebben gewonnen, maar goed te hebben gestreden”!  Met name de debutanten wil schrijver dezes meegeven: ‘Weet van geen angst’ en ook: ‘Laat sporen na’! Het moet niet zo zijn, dat je (als debutant) over een paar jaar de vraagt krijgt: “Oh, heb jij ook een keer aan de finale van een NK meegedaan”? Dat zou betekenen dat men zich vrijwel anoniem door het toernooi heeft geworsteld en dat is (voor zover het uw penneleur betreft) onacceptabel. Op een trits remises met een enkele nederlaag zit niemand te wachten, dus ga het gevecht aan; maak er een heerlijke ‘Battle of the brains’ van!!! Trek je niets aan van die vier cijfers, die meestal tussen haakjes achter de naam van dammers staan. Voor niet ingewijden; elke dammer heeft een rating en de sterke dammers van Nederland zitten zo rond de 1500 ratingpunten.  Die ratingpunten heeft een dammer zijn hele carrière opgebouwd; eenvoudig gezegd, al zijn (of haar) prestaties (positief en negatief) bij elkaar opgeteld, dan wel afgetrokken. Nu weten sportmensen maar al te goed, dat ‘het verleden’ niet telt!

Fortis Fortuna adiuvat (Het geluk helpt de dapperen)!

Ester van Muijen

Ester van Muijen

Dromen . . . Een topsporter moet durven dromen; dat is één van de belangrijkste facetten op weg naar succes! Natuurlijk is in eerste instantie veel fysieke en/of geestelijke arbeid nodig om als topsporter vaste grond onder de voeten te krijgen, maar van grote successen dromen is ook zeer belangrijk om tot een unieke prestatie te komen.

Afgelopen zaterdag (22 mei) gaf tienvoudig wereldkampioen dammen Alexei Chizhov via ‘de computer’ een masterclass; de ook bij het NK Dammen in Kraggenburg aanwezige Ester van Muijen was de eminente host tijdens de uitzending. Op een bepaald moment vroeg Van Muijen aan de tienvoudige of hij dacht dat hij nog een keer wereldkampioen zou worden; het antwoord van Chizhov was opmerkelijk! “Ik word geen wereldkampioen meer, want ik droom niet meer van een nieuwe wereldtitel”!

Kortom beste deelnemers aan het NK Algemeen Dammen, de voorbereiding zit er op, dus ga lekker slapen en vooral heerlijk dromen van grote daden!

 

Sometimes you will never know the value of a moment until it becomes a memory!!! 

Dit vind je misschien ook leuk...