Supertrio maakt zich op voor ontknoping NK

In het NK dammen leverde Jan Groenendijk een kostbaar punt in bij Jan van Dijk, zodat Alexander Baljakin en Wouter Sipma het gaatje konden dichtschuiven en het toernooi een spannende ontknoping tegemoet gaat.   

Door Bert Dollekamp

Regerend kampioen Alexander Baljakin

Regerend kampioen Alexander Baljakin

Kampioen zal de grillige Jan van Dijk niet worden, maar de grootmeesters hebben de grootste moeite om zijn spel te doorgronden. Dit keer stak de 30-jarige Fries met een heuse schijnbeweging een spaak in het wiel van Jan Groenendijk. Deze koerste in de opening af op een complex speltype met opgedrongen randschijven, toen Van Dijk met een slimme terugruil zijn stand centraliseerde en zich die middag niet meer aan de randen van het bord liet zien. Groenendijk kreeg er geen vat op, deed nog een amechtige poging het witte centrum in de houdgreep te nemen, maar Van Dijk koerste via een bevrijdende drie om drie regelrecht aan op een gelijkwaardige remise.

Alexander Baljakin kreeg lange tijd volwaardig tegenspel van Andrew Tjon A Ong, die tot in het late middenspel foutloos speelde, maar toen een geniepig doorbraakje over het hoofd zag. Met een schijf minder knokte de dampromotor uit Rotterdam zich naar het eindspel, maar miste in hevige tijdnood het geitenpaadje naar remise.

Ook Groninger Wouter Sipma schoof het gaatje met Groenendijk dicht ten koste van Henk Grotenhuis ten Harkel, die met zijn romantische spel veel waardering maar weinig punten oogst. Een machtig ogend centrumblok van de man uit Nieuwleusden werd door Sipma zonder pardon door de houtversnipperaar gehaald.

Roel Boomstra

Roel Boomstra

De getergde Martijn van IJzendoorn koos Roel Boomstra uit om zijn geschonden blazoen weer wat op te poetsen. De tweevoudig nationaal kampioen kreeg in het korte maar sprankelende duel geen kans het centrum van zijn opponent te ontregelen, zodat de grootmeesters het na veertig zetten voor gezien hielden.

Alleen in het onwaarschijnlijke geval dat de kopgroep stilvalt en Boomstra zelf viermaal op rij wint, is een derde titel nog denkbaar voor de Groninger.
Bart Terwel zal na het missen van een vilein slagzetje tegen Anton van Berkel tekenen voor het consolideren van zijn plusscore. Hetzelfde geldt voor Bhiem Ramdien die door grootmeester Ron Heusdens in de kraag werd gegrepen.

Dit vind je misschien ook leuk...