Zon . . .

Speelzaal

Speelzaal

Vandaag is het de laatste vrijdag van de maand mei en wat voor een dag; zonovergoten! Wat een contrast met gisteren, toen we wel genoeglijk op het terras van Hotel Van Saaze zaten, maar het weer op z’n minst druilerig te noemen was.

Helaas moest uw penneleur vandaag het NK in Kraggenburg aan zich voorbij laten gaan vanwege drukke werkzaamheden.

Arbeid adelt is het aloude gezegde; nou, dan wordt het zo langzamerhand tijd voor de adelstand (nu het nog kan!).

Door Tjalling van den Bosch

Groot scherm . . . 

Blijkbaar vonden de organisatoren (van dit NK) het terras (van Hotel Van Saaze) ook niet onaardig en deelden zij de mening dat het jammer was dat de partijen niet gevolgd konden worden.

Nu zijn de mannen van Stichting Aanzet niet van ‘bij de pakken neerzitten’!  Wanneer er iets niet goed is steken ze de handen uit de mouwen (of ze laten iemand anders de handen etc. . . .!).

Dat laatste zal het geval zijn geweest, want vanaf heden is er op het terras een levensgroot televisiescherm geplaatst waarop men de partijen integraal kan volgen!

Niets weerhoudt uw scribent ervan om morgen af te reizen naar Kraggenburg; het wordt ongetwijfeld een ‘lange dag’, want reeds om 10.00 uur staat de derde ronde gepland en aansluitend om 16.00 uur de vierde!!

Er zijn slechtere vooruitzichten, zeker nu we live de partijen kunnen volgen onder het genot van een hapje en een natje!

Andere tijden . . .  

Afijn, eenmaal thuisgekomen direct de mancave ingedoken om de livestream te volgen.

De twee analisten (Oudshoorn en Van Muijen) kregen vandaag bezoek van de 11-jarige Matheo Boxum. U moet begrijpen dat Stichting Aanzet het jeugddammen in de Flevopolder niet alleen een warm hart toedraagt, maar de jeugddammers ook daadwerkelijk steunt waar het kan. Matheo is één van de succesvolste jeugddammers uit de polder en dat niet alleen, hij presenteert zich ook nog eens alsof het heel normaal is voor een 11-jarige!
Hoe anders was dat 40 á 50 jaar geleden; ik denk dat toen een vraaggesprek met een prille, bleue tiener een nachtmerrie was voor een interviewer!! Heden ten dage zijn het andere tijden; de jeugd staat het journaille te woord alsof het de gewoonste zaak van de wereld is. Angst voor camera’s en microfoons kennen ze niet en ze zijn ook niet op hun mondje gevallen, zonder overigens brutaal of bijdehand te worden.

Doordrukken . . . 

Bhiem Ramdien

Bhiem Ramdien

Toen we de partijen erbij pakten, viel gelijk de eerste uitslag op: Baliakin-Ramdien 1-1. In het recente verleden struikelde Baliakin nogal eens in de eerste ronde van een NK; gisteren echter scoorde de voormalige Rus echter het volle pond tegen Van Dijk. Vandaag moest hij dus aantreden tegen Ramdien en je zou zeggen een tegenstander waar Baliakin ook tegen door zou kunnen drukken. Maar in de praktijk kwam daar niet veel van terecht; Ramdien weigerde elk nadeeltje en de heren kwamen dan ook, na 46 zetten, een gelijkwaardige puntendeling overeen.

De eerder gememoreerde Van Dijk nam het vandaag op tegen Sipma. Net als gisteren in de partij Sipma-Terwel verdwenen de schijven in een bepaald ritme van het bord, maar rond de 45ste zet (in een 7 om 7) sloeg de partij om, in het nadeel van Van Dijk! De Fries (Van Dijk) knokte nog lang door, maar de Drent uit Groningen (Sipma) liet de teugels niet meer vieren en ging in galop naar de overwinning; 2-0.

Van Berkel en Van IJzendoorn waren in hun onderlinge partij zuiniger op de schijven; op de 26ste zet voerde de zwartspeler (Van IJ.) een changement uit waardoor het schouwspel (dat was het zeker!) een totaal ander aanzien kreeg. Opvallend dat de partij daarna nog slechts 15 zetten duurde; een heuse forcing van de zwartspeler op de 35ste zet betekende het Waterloo van de witspeler; 0-2.

De twee jongsten van het toernooi, Groenendijk en Slump, bonden vandaag de strijd tegen elkaar aan. Hopende op een ‘this town ain’t big enough for the both of us’-mentaliteit gingen velen er eens goed voor zitten! In eerste instantie leek het nog wel ergens op, maar op een bepaald moment verdwenen ook hier de soldaten weer snel in hun brits. Zonder groot tumult op het bord werd de vrede op de 46ste zet getekend; 1-1.

De partij Heusdens-Remeijer was in eerste instantie zeker onderhoudend te noemen, maar toch was ook hier van een echte clash geen sprake. Waar het precies aan ligt is moeilijk te achterhalen, maar op één of andere manier valt er in veel partijen voor de onafhankelijke toeschouwer weinig te genieten. In ieder geval, Heusdens-Remeijer 1-1.

Tjon A Ong-Terwel bleef lange tijd gelijk opgaan; toch sprokkelde de zwartspeler (Terwel) langzaam maar zeker het nodige terreinvoordeel op. Toch was er van enige serieus voordeel geen sprake, tot de 49ste zet van wit! Plotseling dreigde er verlies voor Tjon A Ong en om een directe uppercut te ontwijken moest hij één van zijn manschappen inleveren! Het leverde Terwel een winnende stand op en met het verzilveren ervan had hij geen moeite; 0-2.

Henk Grotenhuis ten Harkel

Henk Grotenhuis ten Harkel

Tot slot de partij Grotenhuis ten Harkel tegen tweevoudig wereldkampioen Boomstra. De tweevoudige kwam gisteren in de eerste ronde (remise tegen Remeijer) wat timide over; hij zat zeker niet achter het dambord met de neusgaten wijd open en het schuim om de mond. Vandaag echter was Boomstra weer verfijnd bezig; hij wist op subtiele wijze de stand van De Jonckheer (Gr. ten H.) te ondergraven. Op de 51ste zet probeerde Grotenhuis ten Harkel het nog met een alles of niets poging, het bleek harakiri; 0-2.

Verdict . . . 

Dat was het verdict van de tweede ronde van het NK Algemeen 2020; er zijn voorlopig 5 koplopers met 3 punten. Troosteloos onderaan staat Van Dijk met 0 punten; hopelijk hervindt hij het noorderlicht en gaat hij zich weer uitleven zoals hij bekend staat, als flamboyant combinateur!

 

Dit vind je misschien ook leuk...